Copleșiți de amploarea epidemiei, managerii de la Al-Sabiine au procedat la fel ca alte spitale din capitala yemenită: au ridicat corturi provizorii în vecinătate, pentru a-i primi pe bolnavi, din cauza lipsei de locuri din clădirea centrală, ale cărei holuri sunt blocate de pacienți care dorm pe jos.
Din cauza războiului, instalațiile sanitare din această țară săracă sunt defecte.
„De două săptămâni, primim un număr mare de bolnavi, într-un ritm de unul, doi sau chiar trei pe minut”, a declarat Ismaďl Mansouri, unul dintre medicii care lucrează în acest spital.
Colegul său Maher al-Hada, de la Centrul de luptă contra holerei, deplânge „creșterea îngrijorătoare” a numărului de bolnavi, de peste „300 pe zi”, care sunt primiți în clădirea centrului, întrucât aceste persoane se confruntă cu o lipsă acută de mijloace sanitare și medicamente.
O grevă în luna mai a angajaților de la salubrizare, care nu au mai fost plătiți, a contribuit la agravarea situației.
Epidemia se propagă foarte repede în Yemen, unde un conflict armat îi opune din 2014 pe rebelii Houthi pro-iranieni, care controlează provinciile din nordul țării, inclusiv capitala Sana’a, forțelor proguvernamentale, susținute de Arabia Saudită și care au făcut din Aden — un oraș din sud — capitala lor „provizorie”.
Holera afectează de acum 20 din cele 22 de provincii ale țării, unde 923 de decese și 124.000 de cazuri suspecte au fost înregistrate în șase săptămâni, potrivit celui mai recent bilanț al ONU, întocmit pe 11 iunie.
Holera, reapărută pe 27 aprilie după o primă epidemie izbucnită anul trecut, „se răspândește cu un ritm fără precedent”, potrivit ONU, care avertizează că situația riscă „să se agraveze și mai mult odată cu apropierea sezonului ploilor și din cauza malnutriției generalizate și a foametei”.
Pe 19 mai, atunci când existau deja peste 23.000 de cazuri suspecte, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că se teme că vor exista 250.000 de cazuri în următoarele șase luni.
Limitată într-o primă perioadă la regiunile controlate de rebeli, maladia a cucerit pe parcursul zilelor ce au urmat provinciile din sud, inclusiv Aden, unde au fost înregistrate cel puțin 27 de decese și aproximativ 3.000 de cazuri suspecte, potrivit unor surse medicale.
„De la jumătatea lunii aprilie, am primit peste 3.000 de cazuri suspecte, inclusiv 200 de cazuri în ultimele zile”, a declarat pentru AFP Majid al-Daari, directorul secției de holeră de la spitalul Al-Sadaqa din Aden.
Această boală infecțioasă intestinală contagioasă, cauzată de o bacterie, vibrionul holeric, găsește în insalubritate un teren propice pentru a se dezvolta. Stabilimentele spitalicești, încă operaționale, se confruntă cu o penurie de medicamente și cu întreruperi ale energiei electrice.
Într-un cartier din Aden, apele reziduale, în nuanțe de negru, degajă un miros îngrozitor și se transformă în adevărate focare de țânțari și insecte, care transmit boli contagioase.
„Ne temem de propagarea maladiei. Oamenii sunt săraci și nu au mijloacele pentru a se trata sau pentru a se deplasa” spre un spital, a deplâns Oum Hicham Mounir, directoarea unei școli din Aden, care a reușit să îi interneze pe cei doi fii ai ei, infectați cu holeră.
Mazen al-Sayyed, locuitor dintr-un sat din provincia Lahj, aflată puțin mai la nord de Aden, a putut să își salveze mama și să o ducă la spitalul al-Sadaqa din Sana’a. „Eu am o mașină și am putut să îmi salvez mama. Alții, însă, mor la fața locului, din cauza acestor mijloace”, a dezvăluit el pentru AFP.
OMS a anunțat că va trimite reprezentanți în zonele izolate „cele mai afectate (de maladie) pentru a îngriji cât mai mulți bolnavi”, a anunțat Omar Saleh, membru al misiunii OMS din Yemen.
„Situația umanitară din Yemen este alarmantă. Există un veritabil dezastru aici și boala nu are nimic de-a face cu afiliațiile politice sau cu frontierele”, a adăugat el, lansând un apel către comunitatea internațională prin care i-a cerut să își dubleze eforturile pentru a pune capăt războiului și să ajute Yemenul în lupta împotriva holerei.