Epidemiolog Maternitatea Giuleşti: Din 12 copii care au ajuns la Grigore Alexandrescu este posibil ca doar trei să aibă legătură cu noi

Medicul epidemiolog de la Maternitatea Giuleşti Sergiu Taşinschi susţine că, din 12 cazuri de copii cu stafilococ auriu, doar trei este posibil să aibă legătură cu unitatea medicală pe care o reprezintă. El mai a precizat că acei copii au fost internaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu la o perioadă cuprinsă între 7 şi 21 de zile după externarea din maternitate şi că, în momentul când au părăsit spitalul, erau sănătoşi şi nu prezentau suspiciuni de stafilococ auriu.
Iulian Tudor
30 nov. 2018, 16:49
Epidemiolog Maternitatea Giuleşti: Din 12 copii care au ajuns la Grigore Alexandrescu este posibil ca doar trei să aibă legătură cu noi

Medicul Sergiu Taşinschi a declarat, vineri seară, într-o conferinţă de presă, că pe data de 7 noiembrie s-a decis pentru prima dată testarea personalului pentru stafilococul auriu, fiind testată toată secţia de Neonatologie – 57 de persoane. Rezultatul testării a arătat că 15 persoane erau purtători de stafilococ şi din 12 noiembrie au început să ia medicaţia necesară.

El a precizat că, pe data de 12 noiembrie, Direcţia de Sănătate Publică a anunţat unitatea medicală de faptul că la Spitalul Grigore Alexandrescu sunt internaţi cinci copii cu stafilococ auriu.

„Pe 12 noiembrie am fost înştiinţaţi de Direcţia de Sănătate Publică printr-o adresă scrisă, că la Grigore Alexandrescu se înregistrează un număr de cinci copii, în acea perioadă, internaţi şi la care s-a pus în evidenţă stafilococul auriu. Primul lucru pe care l-am făcut, am decis limitarea internărilor. Limitarea internărilor s-a decis pe data de 12, pe o perioadă de două săptămâni, 13-27”, a mai spus medicul epidemiolog, potrivit news.ro.

Potrivit acestuia, o directivă europeană spune că o infecţie nosocomială poate fi asociată unui spital dacă un pacient externat se reinternează în 48 de ore la o altă unitate medicală.

„Acea directivă spune că o infecţie nosocomială poate fi asociată unui spital din care se externează un pacient dacă se reinternează într-un interval de 48 de ore la alt spital. (…) Noi avem la cunoştinţă 12 cazuri, din aceste 12 cazuri este posibil ca trei cazuri să aibă legătură cu spitalul nostru. Celelalte cazuri lăsăm autorităţile să facă investigaţiile necesare. Dar media temporară de internare la Grigore Alexandrescu a fost între 7 şi 21 de zile de la externare de la noi”, a afirmat Sergiu Taşinschi

El a precizat că toţi acei copii când s-au externat erau sănătoşi, nu prezentau stafilococul auriu şi că, dacă ar fi prezentat o minimă suspiciune, atunci nu erau lăsaţi să plece din spital.

Medicul epidemiolog a mai spus că pe data de 28 noiembrie s-au recoltat probe din tot spitalul şi la nici 24 de ore de la recoltarea lor s-a decis sistarea internărilor.

„În după-amiaza zilei de 28 s-au recoltat o multitudine de probe din tot spitalul, probe bacteriologice, de pe suprafeţe, de pe tegumentele personalului. Prin metoda clasică sunt necesare 72 de ore ca să putem afirma dacă pe o suprafaţă a crescut un germene şi ce germene a crescut. Cu toate acestea, la nici 24 de ore de la recoltarea probelor, înainte să apară rezultatul acestor recoltări s-a decis sistarea internărilor în maternitatea noastră cu recomandarea de testare a întregului personal privind portajul de stafilococ auriu, testarea tuturor pacientelor care se externează privind portajul de stafilococ auriu şi scoaterea din activitate a persoanelor care sunt pozitive la această testare din cadrul personalului”, a mai afirmat medicul epidemiolog.

El a spus că în acest an la maternitate au fost efectuate 461 de probe, înregistrându-se neconformităţi la 25 dintre ele.

„În 2018 compartimentul coordonat de mine a efectuat 461 de probe de autocontrol, acele probe care au fost recoltate şi de către Direcţia de Sănătate Publică. Din aceste 461 de probe s-au înregistrat neconformităţi la 24-25, un procent de 5 la sută. Având în vedere complexitatea actului medical care se derulează în acest spital, eu cred că e un procent foarte bun. În medie se recoltează 50-60 de probe de autocontrol pe lună, în noiembrie au fost recoltate 170 de probe, din 170 de probe, 7 probe au fost neconforme”, a precizat epidemiologul.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că, în urma unui control declanşat la Maternitatea Giuleşti după ce mai mulţi bebeluşi născuţi acolo au fost confirmaţi cu stafilococ auriu, s-a stabilit că 11 din cei 49 de angajaţi testaţi au fost depistaţi ca fiind purtători ai acestei bacterii.

În această perioadă, Spitalul Clinic de Urgenţă „Grigore Alexandrescu” a semnalat Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti (DSPMB) depistarea unor pacienţi copii cu infecţii stafilococice născuţi în Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”.

DSP a dispus efectuarea unei verificări în Spitalul Clinic de Urgenţă „Grigore Alexandrescu” şi a constatat că, începând din 24 octombrie şi până în prezent, au fost internaţi 15 pacienţi, copii proveniţi de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu”, din care 12 copii confirmaţi cu stafilococ auriu MRSA.

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sirbu” Bucureşti să sisteze internarile începând de vineri. De asemenea, personalul depistat ca fiind purtător de stafilococ va fi scos din activitate, iar pe măsură ce spaţiile se vor elibera vor fi închise pentru curăţenie si dezinfecţie.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Este bine sau nu să porți ochelari de soare iarna. Cât de des îi poți utiliza pentru a nu avea probleme cu vederea
Capital.ro
Proprietarii de locuințe, taxați în plus de la 1 aprilie. Se plătește cu 750 lei mai mult pe lună
Playtech.ro
Vârsta maximă până la care poți lua un credit. Regulile impuse de bănci
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Cum să slăbești pentru totdeauna fără diete complicate. Descoperă soluția revoluționară dezvăluită de un expert Oxford
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Buletinele cu cip, anunț oficial. Românii care vor intra în posesia lor în 2025
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Sfârșit tragic pentru un celebru model! A MURIT la doar 37 de ani, după ce a căzut în gol de la balcon 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marele cântăreț al României a murit sărac și orb. Nu merita această soartă. A fost artistul inimilor noastre
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
VIDEO Ultimele imagini cu copilul de 4 ani ucis de câini pe câmp. Yanis a plecat cu trotineta din fața casei
substantial.ro
O femeie de 77 de ani a fost găsită moartă într-o fântână abandonată din Dolj
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR. DECIZIE de ultimă oră în Coaliție
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre