Potrivit oficialului PSD, plafonul stabilit de Guvern pentru aplicarea CASS este de 3.000 de lei, o sumă pe care social-democrații ar fi dorit să o ridice la 4.000 de lei, dar decizia finală a rămas neschimbată.
„Din păcate, asta este cifra finală. Noi am limitat pentru 4.000, decizia guvernului Bolojan a rămas la 3.000. Nu aș spune că o pensie de 3.000 de lei este mare, suntem și am fost toți cei din PSD în favoarea creșterii pensiilor”, a subliniat Florin Manole.
Referitor la o eventuală modificare a legii pensiilor, ministrul a declarat că nu există un astfel de proiect în lucru și nici nu consideră că ar fi „corect, constructiv și normal” să se întâmple acest lucru în contextul actual.
Întrebat dacă PSD va accepta ca milioane de români să ajungă în sărăcie extremă din cauza acestor măsuri, Manole a răspuns că în cadrul unei coaliții politice nu întotdeauna fiecare poate să-și exprime liber toate opiniile, dar susține că majorarea pensiilor realizată de PSD arată o atitudine corectă față de pensionari.
„Din păcate, asta este cifra finală. Noi am limitat pentru 4000 de lei, decizia Guvernului Bolojan a rămas la 3000. N-aș spune că o pensie de 3000 de lei este mare, sunt și am fost toți cei din PSD în favoarea creșterii pensiilor.”, a spus ministrul Muncii la RTV.
Întrebat de jurnalista Andreea Crețulescu dacă se ia în calcul modificarea legii pensiilor, Florin Manole a precizat că „nu există un astfel de proiect și nici nu cred că ar fi corect, constructiv și normal”.
„Va accepta PSD să ducă milioane de români în sărăcie extremă?”
„Fiind într-o coaliție, nu o să poți să-ți spui opiniile. Pe de altă parte, dacă suntem mincinoși sau corecți față de pensionari, o arată creșterea pensiilor de către PSD”, a subliniat oficialul PSD.
O măsură centrală a proiectului de austeritate vizează introducerea plății CASS pentru pensionarii care au pensii mai mari de 3.000 de lei pe lună. Această contribuție reprezintă 10% din partea pensiei care depășește plafonul menționat, indiferent de tipul pensiei, fie că este vorba despre pensie bazată pe contribuții la sistemul public, pensii de serviciu sau pensii private.
Ministrul Muncii a explicat și modul de calcul al CASS. De exemplu, un pensionar cu o pensie de 3.100 de lei va plăti lunar doar 10 lei, în timp ce unul cu o pensie de 15.000 de lei va trebui să achite 1.200 de lei.
„Contribuția de 10% se aplică strict sumei ce depășește plafonul de 3.000 de lei”, a detaliat Florin Manole.
În total, peste 1,72 milioane de pensionari vor fi afectați de această măsură, însă 2,9 milioane de seniori nu vor plăti niciun leu în plus la CASS, fiind sub plafonul impus.
Pe lângă aceste măsuri, ministrul a mai precizat că, până la sfârșitul anului următor, punctul de referință pentru calculul pensiilor nu va fi actualizat cu rata inflației. Cu alte cuvinte, pensiile și salariile bugetarilor vor rămâne „înghețate”, o decizie deja anunțată de premierul Ilie Bolojan, care a justificat această măsură prin faptul că majorările din 2024 au fost semnificative, peste 20% pentru salarii și peste 30% pentru pensii, făcând dificilă o nouă creștere.
Citește și Ministrul Muncii, Florin Manole, anunţ despre pensiile românilor din străinătate