EXIT POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2025. Romaniatv.net va publica rezultate EXIT-POLL ale primului tur al alegerilor prezidenţiale 2025. Aici vei afla cine se va confrunta în turul doi pentru fotoliul de la Cotroceni. Imediat după închiderea urnelor, conform legii, vor putea fi publicate cu procente primele rezultate.
La jumătatea zilei, datele arată că vom avea cu siguranţă un tur doi. Un candidat are un avans, dar departe de a câştiga din primul tur. Bătălia se dă pentru locul doi. Diferenţele dintre cei trei candidaţi de pe locurile doi, trei şi patru sunt mici. Astfel lupta pare că se va da pâna la ultimul vot.
Prezența la vot mare din diaspora de unde institutele nu colectează date și doar ponderează ar putea cântări în rezultatul final
Mulți votanți refuză să răspundă la întrebările institutelor
”Avem 50% refuzuri de a răspunde”, a explicat reprezentanta unui institut sociologic, care realizează unul dintre sondajele de exit-poll. Ea descrie un fenomen. Oamenii care ies de la vot nu vor să răspundă operatorilor care îi roagă să participe la exit-poll, chiar dacă răspunsurile sunt confidențiale. Oamenii nu vor să spună cu cine au votat, chiar dacă li se garantează secretul.
Potrivit sociologilor, refuzurile sunt un lucru întâlnit la toate alegerile, dar procentul mare este ieșit in comun. Ponderea mare a non răspunsurilor e corelată, de regulă, un masiv vot de protest.
Primele date din sondajele de tip exit poll vor fi prezentate duminică, 4 mai, la ora 21.00, însă acestea ar putea fi la fel de eronate ca cele din 2024, susține politologul Cristian Preda. El a explicat și cum votul din diasporă din scrutinul prezidențial anulat poate fi un indiciu important pentru rezultatele primului tur.
„Rata de refuz înregistrată de operatorii de teren pentru sondaje e foarte mare, așa că e posibil ca procentele pe care le au sondorii acum, dar și cele pe care le vor anunța la ora 9 seara să fie la fel de eronate ca-n noiembrie 2024, când unii l-au dat pe Georgescu pe locul 4, iar alții pe locul 5, credintându-l în schimb pe Ciolacu cu intrarea în finală”, a scris politologul Cristian Preda pe Facebook.
Modul în care s-au împărțit voturile românilor din diasporă în noiembrie 2024 ar putea da indicii pentru rezultatele scrutinul din 4 mai, crede el.
„În diaspora, acum cinci luni, din cele 800 de mii de voturi valide, pentru suveraniști au votat 56,95% dintre alegători, pentru cei trei candidați ai PSD, PNL și UDMR au fost 8,08%, iar pentru candidata pro-europeană – 26,95%”, a explicat politologul Cristian Preda.
La ora 21.00, vor fi prezentate două sondaje exit poll (CURS și Avangarde), o cercetare socială realizată de ARA Public Opinion și un sondaj telefonic Inscop, cu metodologie diferită.
EXIT POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2025 UPDATE Se votează de mai multe ore în ţară şi de câteva zile în diaspora. Institutele ce realiează exit-poll-urile lucrează la foc continuu şi colectează datele din teritoriu. Primele centralizări din teritoriu arată, potrivit unor surse, o luptă strânsă pentru turul 2 între mai mulţi candidaţi ce sunt despărţiţi la acestă oră de câteva procente. Situaţia strânsă din sondaje pare să se traspună şi în ziua votului cu o cursă ce se va da pâna la închiderea urnelor.
Aproximativ 19 milioane de români sunt aşteptaţi la urne duminică, 4 mai, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale. Secţiile de votare din ţară sunt deschise între orele 7:00 şi 21:00, cu posibilitatea prelungirii programului în cazul în care există persoane la coadă. În Diaspora, duminică marchează a treia zi de vot, procesul electoral din afara graniţelor debutând vineri.
Pentru aceste alegeri prezidenţiale Biroul Electoral Central a validat 11 candidaturi.
Ordinea candidaților de pe buletinul de vot este următoarea:
1 – George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)
2 – George Crin Laurențiu Antonescu (Alianța Electorală România Înainte)
3 – Elena Valerica Lasconi (candidată USR – deși partidul și-a retras oficial susținerea, va figura pe buletin ca reprezentantă a acestuia)
4 – Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
5 – Marcela Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)
6 – Victor Viorel Ponta (candidat independent)
7 – Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
8 – Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
9 – John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
10 – Petru Daniel Funeriu (candidat independent)
11 – Nicușor-Daniel Dan (candidat independent)