Gheaţa fierbinte se obţine din acetat de sodiu topit, supus apoi unei reacţii exotermice. Ce se întâmplă, însă, când bagi mâna în această soluţie este de-a dreptul spectaculos, deoarece gheaţa se formează efectiv în câteva secunde. Iar efectele sale sunt departe de cele cunoscute pentru gheaţa „clasică”.
Gheaţa fierbinte se crează folosind acetat de sodiu, un amestec între bicarbonat de sodiu şi acid acetic, sau oţet. Când cele două reacţionează, par să îngheţe, soluţia trecând rapid de la starea lichidă la cea solidă. Procesul este exotermic, iar gheaţa formată este, de fapt, caldă.
Autorul experimentului, un cercetător care nu şi-a declinat identitatea şi este cunoscut doar cu numele de NurdRage, a obţinut gheaţa fierbinte băgând mâna într-un borcan cu acetat de sodiu topit într-un lichid încălzit şi răcit apoi la opusul temperaturii sale de topire. Următorul pas a fost să introducă mâna într-o pulbere de cristale şi să o introducă apoi în borcan, moment în care acetatul de sodiu a început să „îngheţe” în jurul acesteia. Interesant este, însă, că textura obţinută nu este una dură, ca a gheţii obţinute din apă, ci cremoasă, ca de îngheţată.