UPDATE. Toate extragerile aferente Loteriei bonurilor fiscale, de la înființare până în prezent, s-au desfășurat cu respectarea deplină a prevederilor legale în vigoare la momentul desfășurării acestora, precum și a principiului transparenței procesului de selectare a bonurilor câștigătoare, iar o eventuală restituire a premiilor acordate nu poate fi pusă în discuție, precizează reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice, într-un comunicat de presă.
Aceste precizări vin în urma informațiilor apărute luni în mass media, conform cărora toate premiile de până acum la Loteria bonurilor au fost acordate greșit, deoarece numerele extrase, care compun valoarea bonului fiscal câștigător, au fost aranjate în ordinea inversă celei trecute în regulamentul loteriei bonurilor fiscale.
Potrivit reprezentanților MFP, la extragerea ocazională organizată în data de 13 aprilie a.c. în conformitate cu prevederile legale în vigoare la momentul respectiv, Comisia pentru supravegherea efectuării extragerilor, formată din reprezentanți Ministerului Finanțelor Publice, Agenției Naționale de Administrare Fiscală și C.N. Loteria Română, s-a reunit la studioul TV al CN Loteria Română pentru a proceda, conform Regulamentului de organizare și desfășurare a extragerilor Loteriei bonurilor fiscale, la cântărirea bilelor cu care urma a se efectua extragerea precum și la verificarea urnelor.
‘În cadrul simulărilor viitoarei extrageri, s-a concluzionat că pot apărea dificultăți în rândul participanților, datorită faptului că în cazul Loteriei bonurilor fiscale cifrele extrase din cele trei urne reprezintă de fapt o valoare exprimată în bani, iar aceasta trebuie citită de la stânga la dreapta. Astfel, pentru ca și ordinea de extragere din urne să fie în concordanță cu modul de citire a rezultatului obținut și pentru a facilita receptarea corectă și a evita confuzia în rândul participanților la Loteria bonurilor fiscale, Comisia a decis să procedeze, în cadrul celei de a III-a etape, care se referă la suma câștigătoare, la extragerea bilelor începând cu cifra sutelor’, se menționează în comunicat.
Reprezentanții MFP susțin că această măsură nu a afectat în niciun fel caracterul aleator al extragerii, ‘care în fapt reprezintă singura condiție de fond a unei extrageri loteristice care garantează nevicierea rezultatului’.
Aceștia subliniază că decizia a fost făcută publică și astfel, în cadrul extragerii televizate, transmise în direct și în prezența reprezentanților mass-media, s-a precizat în mod transparent că prima cifră extrasă în cadrul celei de-a III-a etape este cea a sutelor, urmată de cea a zecilor, respectiv a unităților.
‘Începând cu cea de-a doua extragere a Loteriei bonurilor fiscale, desfășurată în data de 28 iunie 2015, și până în prezent, pentru stabilirea zilei și sumei câștigătoare a bonurilor fiscale, sunt aplicabile prevederile Ordonanței Guvernului 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 166/2015, precum și cele ale Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 417/2015 pentru aprobarea Instrucțiunilor de punere în aplicare a Ordonanței Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, a Regulamentului de organizare și desfășurare a extragerilor Loteriei bonurilor fiscale, a modelului și conținutului cererii de revendicare a premiilor la Loteria bonurilor fiscale, precum și pentru instituirea Comisiei pentru supravegherea efectuării extragerilor Loteriei bonurilor fiscale, modificat și completat prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 755/2015’, se mai menționează în comunicat.
Potrivit Ordinului ministrului Finanţelor Publice 417, din aprilie 2015, prima cifră extrasă din urnă pentru determinarea sumei de pe bonul câştigător este cifra unităţilor, apoi cifra zecilor şi apoi cifra sutelor.
Or, la fiecare extragere, Ministerul Finanţelor a aprobat o extragere greşită, de fiecare dată prima cifră extrasă fiind cea a sutelor.
Extragerea trebuia să fie simplă, întâi se stabilea ziua din care ar trebui să fie bonul, iar, apoi, suma de pe el. La prima extragere, cea în care a fost considerat câştigător un bon din 7 februarie, de 6 lei, 18.215 persoane au revendicat premiul. Astfel, din fondul maxim de câştiguri de 1 milion de lei s-a împărţit tuturor şi fiecare a primit în jur de 50 de lei. Potrivit legii, bonul câştigător ar fi fost unul cu valoarea de 600 de lei. Toate sumele câştigate până acum la Loteria bonurilor fiscale ar trebui astfel returnate, iar adevăraţii câştigători puşi în drepturi.
Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET