UPDATE: Facebook şi-a revenit parţial după o oră în care nu a funcţionat! Defecţiunea s-a produs în jurul orei 08.40, ora României şi a fost remediată în jurul orei 09.10.
FACEBOOK A PICAT. ”Facebook.com este CĂZUT pentru toată lumea. Serverul nu răspunde”, este mesajul afişat de site-ul isitdownrightnow.com.
După câteva minute, inclusiv site-ul isitdownrightnow.com, pe care oamenii pot verifica dacă un site este sau nu picat, nu mai poate fi accesat.
Ulterior, FACEBOOK a publicat un mesaj de eroare: ”Sorry, something went wrong. We’re working on getting this fixed as soon as we can (Ne pare rău, ceva este în neregulă. Lucrăm la repararea problemelor cât mai repede posibil)” este mesajul pe care îl văd utilizatorii reţelei de socializare atunci când vor să intre în conturile personale.
Şi aplicaţiile pentru telefoanele mobile ale site-ului sunt afectate, în prezent reţeaua de socializare neputând fi accesată.
Facebook a mai căzut şi la finalul lunii iunie. De asemenea, pe 27 aprilie 2014, FACEBOOK a mai avut probleme cu newsfeed-ul, în timp ce conturile personale şi paginile de produs puteau fi accesate. Atunci, utilizatori din lumea întreagă au anunţat defecţiunea pe Twitter.
Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, are în prezent 1,3 miliarde de utilizatori.
FACEBOOK România: 7,6 milioane de conturi
„Din cei 7,6 milioane de utilizatori, 6,74 milioane (88,7%) şi-au setat oraşul în profil. Faţă de anul trecut, aceştia au crescut în număr absolut dar au scăzut uşor în proporţie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când erau 6,57 milioane (93,88% din total, la momentul respectiv)”, se arată într-un comunicat al Facebrands.ro.
Capitala are în continuare cei mai mulţi utilizatori ai reţelei Facebook în Romania, 1,48 milioane – 21,97%, urmată de Cluj Napoca, Iaşi, Timişoara şi Constanta cu peste 200.000 utilizatori de Facebook.
Alte nouă oraşe au peste 100.000 de utilizatori de Facebook, respectiv Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Arad, Bacău, Piteşti şi Sibiu.
Numărul de pagini româneşti create pe Facebook a crescut în 2014 cu 12,8%, la 26.785.
Cele mai multe pagini româneşti de Facebook sunt în categoriile afaceri locale (2.880), artă şi Cultură (1.672), sănătate & îngrjijire personală (1.495), magazine online (1.487), cântăreţi şi trupe (1.319) şi bloguri (1.159).
Facebrands.ro este serviciul de monitorizare a paginilor româneşti create pe reţeaua sociala Facebook, lansat la începutul anului 2011 de Standout şi Byte Flux. Standout este o agenţie de comunicare pe bloguri şi reţele sociale înfiinţată în 2007.
Un tribunal din Turcia a dispus ca reţeaua de socializare online Facebook să blocheze paginile care conţin insulte la adresa Profetului Mahomed, ameninţând să oprească întregul acces la Facebook dacă reţeaua nu se supune hotărârii judecătoreşti, potrivit postului de televiziune turc TRT, citat de Reuters.
Decizia instanţei a urmat cererii făcute de un procuror. Până în prezent Facebook nu şi-a prezentat punctul de vedere referitor la hotărârea tribunalului.
Această măsură luată în Turcia, unde regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan pune un accent major pe protejarea valorilor religiei musulmane, intervine la aproape trei săptămâni după ce Europa a fost lovită de unda de şoc în urma atacului asupra sediului publicaţiei satirice Charlie Hebdo de la Paris, atac soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi.
După două zile, pe 9 ianuarie, forţele speciale franceze i-au ucis pe cei doi jihadişti, fraţii Said şi Cherif Kouachi, acuzaţi de masacrul de la Charlie Hebdo, precum şi pe Amedy Coulibaly, autorul unei luări de ostatici de la un magazin evreiesc din Paris, unde au fost descoperite după asalt cadavrele a patru persoane.
Publicaţia satirică Charlie Hebdo s-a aflat de multe ori în mijlocul unor scandaluri judiciare, fiind adusă în faţa instanţei pentru defăimare. Publicarea în câteva ocazii a caricaturilor cu Profetul Mahomed a stârnit furie. Controversele au apărut în februarie 2006, când Charlie Hebdo a republicat două caricaturi ale profetului Mahomed publicate iniţial de cotidianul danez Jyllands Posten.
În 2005, în lumea musulmană au izbucnit proteste violente contra Danemarcei după ce Jyllands Posten a publicat benzi desenate în care unul dintre personaje, Profetul Mahomed, era caricaturizat. Un atac asupra sediului publicaţiei a fost dejucat de serviciile de securitate daneze în 2010.
Un grup de asociaţii musulmane a intentat proces contra revistei Charlie Hebdo, în condiţiile în care tirajul ediţiei din februarie 2006 cu caricaturile cu Mahomed a depăşit 500.000 de exemplare, mult peste tirajul obişnuit de 55.000 – 75.000 de exemplare. Instanţa franceză a dat însă dreptate revistei Charlie Hebdo, considerând că respectivele caricaturi i-au vizat mai degrabă pe terorişti decât pe musulmani.
În anul 2011, Charlie Hebdo a scos o ediţie specială intitulată Sharia Hebdo, după ce în alegerile din Tunisia partidul islamist Ennahda a câştigat cele mai multe voturi. Revista a menţionat că „editorialistul” a fost însuşi profetul Mohamed, care ameninţa ironic că „cine nu va muri de râs va fi pedepsit cu 100 de lovituri de bici”.