Federaţia Coaliţia pentru Educaţie: „Învăţământul are nevoie de 6% din PIB”

Federația Coaliția pentru Educație a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că a luat act de lista de revendicări care a stat la baza protestului profesorilor de miercuri, 1 iunie.
Iulian Tudor
02 iun. 2016, 09:19
Federaţia Coaliţia pentru Educaţie:

Susținem și noi că este nevoie de alocarea a 6% din PIB pentru educație, considerând, în primul rând, că o țară care nu investește în educație nu are viitor. Credem în echitate, într-un interes comun, mai presus de interese individuale trecătoare și considerăm că echitatea din sistemul de salarizare trebuie să se reflecte în accesul egal la aceeași calitate a educației primite de toți copiii din România„, potrivit comunicatului de presă.

Federaţia susţine că profesorii trebuie să fie mult mai bine plătiți, „ca o formă de respect a profesiei și ca o formă de investiție”.

Ministerul Muncii a prezentat sindicatelor o soluție documentată care să rezolve disfuncționalități existente deja în sistem, au fost propuse trei scenarii și a fost aleasă o soluție care poate fi suportată financiar în contextul de organizare și funcționare ale sistemului actual. (…) Solicitarea noastră este ca sistemul de salarizare din Educație – vorbim de cea mai mare familie ocupațională din România – este să aibă logică, să fie fundamentat pe un set de principii și valori, să rezolve parte din nevoia de calitate și să fie transparent și asumat la nivel de țară, cu participarea activă a sindicatelor din educație„, se mai arată în document.

Federația Coaliția pentru Educație își exprimă disponibilitatea de a contribui la un proces transparent de dezbatere despre principiile care stau la baza salarizării și cadrului mai larg de finanțare a educației din România. „Ultimii ani au însemnat multe abuzuri – inclusiv reducerea de 25% ”peste noapte” a salariilor, dar și multe negocieri netransparente purtate în spatele unor uși închise„, potrivit comunicatului.

Federaţia propune „corelarea cu rezultatele dovedite (întelese ca progres școlar) a unei părți din salariul în plată”. „Că se vor numi sporuri, salarii de merit, granturi care recompensează rezultatele obținute de școli, este nevoie de măsuri combinate care să contribuie la atenuarea disparităților dintre comunitățile sărace față de cele bogate, dintre rural și urban, care să recompenseze acele școli care, prin cultura lor, facilitează incluziunea celor vulnerabili, fie ei copii de altă etnie decât cea majoritară sau copii cu cerințe educaționale speciale„, susţine Federaţia.

Organizaţia susţine că este nevoie de transparență, revizuirea sistemului de finanțare per elev și introducerea unor mecanisme care să compenseze disparitățile existente, descentralizare și soluții locale şi prioritizarea strategică a politicilor publice, în contextul unor resurse limitate.

Dacă problemele din Educație nu sunt adresate strategic, România va continua să caute mulți ani de acum încolo loc în anvelopa bugetară, cu proteste pe stradă sau fără. Bugetul se construiește din muncă cu valoare adaugată mare, nu din sărăcie în muncă, iar a genera mai multă valoare și aceasta presupune o educație de cât mai bună calitate pentru fiecare cetățean. Tocmai de aceea, în acest context, potrivit misiunii sale, Coaliția pentru Educație își asumă să contribuie la asigurarea unui cadru neutru și transparent de dezbatere„, se mai arată în comunicatul citat.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Planta care poate să îți otrăvească pisica sau câinele. Reprezintă un pericol pentru animalele de companie, iar multe persoane o au în casă
Capital.ro
Proprietarii de locuințe, taxați în plus de la 1 aprilie. Se plătește cu 750 lei mai mult pe lună
Playtech.ro
Vârsta maximă până la care poți lua un credit. Regulile impuse de bănci
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Cum să slăbești pentru totdeauna fără diete complicate. Descoperă soluția revoluționară dezvăluită de un expert Oxford
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Buletinele cu cip, anunț oficial. Românii care vor intra în posesia lor în 2025
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Sfârșit tragic pentru un celebru model! A MURIT la doar 37 de ani, după ce a căzut în gol de la balcon 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marele cântăreț al României a murit sărac și orb. Nu merita această soartă. A fost artistul inimilor noastre
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
VIDEO Ultimele imagini cu copilul de 4 ani ucis de câini pe câmp. Yanis a plecat cu trotineta din fața casei
substantial.ro
Ministerul Transporturilor: România, un punct strategic pentru tranzitul de mărfuri
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind PENSIILE! Se decide CREȘTEREA pensiilor în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre