Cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca, atunci cand nu dorm suficient, femeile sunt mai predispuse la dereglari fiziologice si psihice, scrie secretele.com.
Pe langa faptul ca furnizeaza argumente stiintifice pentru nevoia femeilor de a dormi mai mult, rezultatele cercetarilor ar putea incuraja, de asemenea, o revizuire a recomandarilor medicale adresate femeilor cu risc crescut de a dezvolta boli de inima, depresie, si alte probleme de ordin psihic. Studiul, coordonat de un medic clinician psiholog si expert in dereglari de somn, Michael Breus, a estimat nevoia de somn medie atat pentru barbati, cat si pentru femei, pornind de la evaluari ale capacitatii lor de a gestiona problemele de zi cu zi pe fondul privarii de somn.
Citeşte şi Află cum te îngraşă lipsa de somn
Potrivit declaratiilor lui Breus, experimentul a sugerat o diferenta clara intre sexe. Medicul sustine ca, in urma cercetarilor, s-a descoperit ca femeile au manifestat mai multe accese de furie si ostilitate, respectiv mai multe episoade depresive in primele ore ale diminetii. Cercetatorii speculeaza ca principalul motiv pentru aceste diferente il constituie vitalitatea mentala.
Femeile isi folosesc creierul mai mult decat barbatii, astfel ca epuizeaza mai repede rezervele de vitalitate mentala. La fel ar sta lucrurile si in cazul barbatilor, daca mintea lor ar fi mai activa si mai des solicitata. De exemplu, un barbat care detine o functie solicitanta, obositoare si de mare responsabilitate, care presupune invariabil luarea de decizii complexe si multa uzura nervoasa, are nevoie de mai mult somn decat un alt barbat cu o profesie mai usoara.
Citeşte şi Spune STOP sforăitului cu aceste 7 moduri naturale
Stiinta somnului
O lucrare publicata anul acesta de cercetatorii de la Universitatea Case Western Reserve a trasat o corelatie intre durata perioadelor de odihna si ritmul de imbatranire a pielii. Alte studii au corelat obiceiurile de somn nesanatoase cu o susceptibilitate crescuta pentru boli de inima, probleme de ingrosare a sangelui, accidente vasculare cerebrale, si probleme psihice. O persoana adulta are nevoie, in medie, de 7-9 ore de somn bun pe noapte. Incearca sa dormi mai mult noaptea sau in timpul zilei, intrucat somnul este foarte important pentru starea ta generala de sanatate.