‘Cred că orice om în pieptul căruia bate o inimă de român nu poate decât să salute decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova. Pe de altă parte, eu cred că pe lângă faptul că produce o imensă bucurie această decizie trebuie să avem în vedere faptul că, din perspectivă lingvistică, există o singură limbă şi anume limba română. Faptul că un număr de ani, în speţă vreo 50 de ani, datorită imperialismului sovietic s-a încercat acreditarea falsei teorii că există o limbă moldovenească este astăzi curmată de această decizie este un alt motiv de bucurie. Reprezintă victoria adevărului în faţa minciunii’, a declarat liderul deputaţilor PP-DD.
Daniel Fenechiu a adăugat că îl bucură, ca şi român, faptul că ‘fraţii mei de peste Prut vorbesc şi în mod legal limba pe care o vorbesc şi eu’.
‘Şi insist asupra termenului de legal pentru că dacă şi noi şi ei ştiam că vorbim limba română, în convorbirile oficiale şi în sublinierile europene exista această dublă definire a aceleiaşi limbi. Pe de altă parte, aşa cum am spus, mă bucură că adevărul a triumfat. Este un prim pas foarte important în ceea ce priveşte recunoaşterea conştiinţei naţionale române dincolo de Prut. Şi cred că evoluţiile ulterioare vor fi pozitive în sensul că în anii care vor urma, funcţie de inteligenţa şi înţelepciunea guvernanţilor de pe ambele maluri ale Prutului această conştiinţă de limbă şi de neam poate să evolueze spre un ideal pentru care mulţi dintre strămoşii noştri au murit, în speţă idealul unităţii naţionale. Nu ştiu dacă se va putea face repede, însă este un prim pas foarte-foarte important (…) pentru că în general identitatea între popoare se caracterizează printr-o comuniune de neam şi printr-o comuniune de limbă. Comuniunea de neam este indiscutabilă. De asta constatăm că a fost oficial recunoscută şi comuniunea de limbă ‘, a mai declarat liderul deputaţilor PP-DD.
De asemenea, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, salută decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova, prin care limba română este recunoscută drept limbă oficială în Republica Moldova şi consideră că această recunoaştere reprezintă o decizie istorică şi un nou pas ”simbolic”, cu implicaţii importante, către Uniunea Europeană.
‘Salut cu căldură decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău, prin care limba română este recunoscută ca limbă oficială a Republicii Moldova. Este o decizie istorică, aşa cum a fost şi cea din 31 august 1989, când la Chişinău a fost legiferată revenirea la grafia latină. Acel moment, ca şi acesta, sunt momente de cotitură pe drumul urmat de Republica Moldova prin care aceasta s-a desprins de totalitarism, alegând calea democraţiei, libertăţii şi prosperităţii în parcursul său spre Uniunea Europeană’, a afirmat Corlăţean, citat într-un comunicat de presă al MAE.
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis joică textul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova care prevede că limba de stat este cea română prevalează asupra prevederilor Constituţiei, potrivit căreia limba de stat este cea ‘moldovenească’.
VEZI SI: