„În această noapte se produce maximul unui curent de meteori, numit Delta Aquaride sudice. În condiții ideale, se pot vedea maxim 20 de stele căzătoare pe oră care par a veni din constelația Aquarius”, susțin reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Delta Aquaridele sunt meteoriți care, spun specialiștii, ar proveni din cometa 96P Machholz. Ploaia de meteoriți se întâmpla atunci când planeta noastră traversează calea orbitală a cometei.
Donald Machholz a descoperit aceasta cometă în 1986. Este o cometă cu perioadă scurtă de timp, a cărei orbită o poartă în jurul Soarelui o dată la aproximativ cinci ani. La afeliu – cea mai mare distanță de la soare – cometa trece dincolo de orbita lui Jupiter. La periheliu – cel mai apropiat punct de la soare – cometa 96P Machholz ajunge și în interiorul orbitei lui Mercur.
Vârful nominal în 2014 al Delta Aquaridelor este în noaptea de 28 iulie – dimineața zilei de 29 iulie, la doar câteva zile după luna nouă. Preț de câteva ore, dacă cerul va fi senin, ploaia de stele se va vedea în deplinătatea ei.