Noile cercetări dezvăluie faptul că pubertatea în rândul fetelor începe la vârsta de zece ani, cu cinci ani mai devreme decât acum 10 ani, scrie descopera.ro.
Cercetătorii au găsit mai multe explicaţii pentru acest fenomen. Însă efectele secundare sunt cele care îi îngrijorează pe savanţi. Pubertatea precoce creşte riscul apariţiei cancerului la sân, al bolilor de inimă şi a problemele depresive.
Citeşte şi Femeile frumoase pot dăuna sănătăţii bărbaţilor. Cum se întâmplă asta
Cu alte cuvinte, schimbările hormonale care activeză maturizarea precoce la copii au un impact asupra sănătăţii lor pe termen lung .
Faptul că fetele ajung la pubertate mult mai devreme nu este un lucru nou, însă în timp vârsta la care este prezentă prima menstruaţie a scăzut la 13 ani, comparabil cu fetele din secolul trecut, care aveam prima mentruaţie în jurul vârstei de 16, 17 ani.
Dezvoltarea sânilor începe la fel de precoce. Un studiu din Statele Unite ale Americii a prezentat faptul că vârsta medie la care sânii fetelor încep să se dezvolte este în jur de opt ani, în cazul fetelor afro-americane, şi între 9 şi 10 ani în cazul fetelor hispanice şi asiatice.
Cercetătorii consideră că schimbările sunt rezultatul obezităţii. S-a dovedit faptul că excesul de grăsime poate afecta modul de dezvoltare al fetelor. O altă ipoteză susţine că poluarea poate cauza pubertatea precoce. Aceste schimbări au efecte pe termen lung. Un studiu publicat în mai a prezentat faptul că fetele ai căror sâni s-au dezvoltat devreme au avut un risc mult mai mare de dezvoltare a depresiei între vârsta de 12 şi 15 ani.