Larisa Dragulescu a postat pe pagina de Facebook un mesaj emoţionant după ce fetiţa ei a fost operată pentru a doua oară. Beatrice a fost diagnosticată cu o tumora benigna care are capacitatea de a distrugere structurile osoase invecinate.
„Astăzi a fost o zi cruciala pentru fetița mea Beatrice. Alături de o echipa profesionista condusă de domnul doctor Gheorghe Dan Cristian operația pentru îndepărtarea colesteatomului a fost un real succes. Va Mulțumesc din suflet tuturor celor care au fost alături de mine si Beatrice. Mulțumesc din suflet Anca Modan pt tot sprijinul acordat si nu in ultimul rând MULȚUMESC DOAMNE ca am trecut cu bine si cea de-a doua operație … Speram si ultima! Doamne ajuta !”, a fost mesajul emotionant facut public de fosta sotie a lui Marian Dragulescu.
Colesteatomul reprezinta de fapt un chist cu localizare in urechea medie. De foarte multi ani specialistii il considera un chist cu potential distructiv, deoarece poate eroda in structura osoasa a craniului, distrugand astfel structuri importante localizate in osul temporal. Colesteatomul poate constitui in acelasi timp si o sursa de infectii ale sistemului nervos central, ducand la aparitia abceselor cerebrale, meningitelor, unele avand chiar prognostic rezervat si evolutie grava.
Colesteatomul consta in proliferarea tesutului scuamos prins in interiorul bazei craniului. Datorita faptului ca osul nu este deloc o structura flexibila, dezvoltarea chistului se face doar pe masura ce are loc eroziunea structurii osoase in care apare. Din acest motiv, majoritatea complicatiilor induse de prezenta acestui chist se datoreaza unor leziuni mai mult sau mai putin extinse ale structurilor localizate in fosa temporala. Eroziunea osoasa apare in general prin 2 mecanisme principale: datorita presiunii mari, aplicate constant asupra osului, si in al doilea rand, prin remodelarea enzimatica ce este stimulata la marginile colesteatomului. Sunt implicate osteoclaste care maresc semnificativ viteza de resorbtie osoasa, iar activitatea lor este chiar mai crescuta cand chistul se suprainfecteaza. La fel de bine pot sa apara insa si complicatii extraosoase, localizate in special la nivelul gatului sau sistemului nervos. Cazurile neglijate se pot complica cu tulburari ale functiei creierului prin faptul ca tumora realizeaza compresie pe structurile cerebrale parenchimatoase.
Incidenta aparitie colesteatoamelor nu este foarte bine cunoscuta, insa foarte multe operatii din sfera ORL se fac pentru indepartarea acestor tipuri de chisturi. Daca pacientul se prezinta la timp la medic si tratamentul este aplicat prompt, colesteatoamele nu au risc vital. Lasate netratate insa, pot fi periculoase si pot duce la pierderea auzului, sau la aparitia unor redutabile complicatii de origine nervoasa.