Participarea Spaniei la Mondialele de anul viitor, din Rusia, este pusă sub semnul întrebării. Federația Spaniolă de Fotbal (FEF) a primit o scrisoare agresivă din partea FIFA, în care este avertizată că ingerinţa guvernului spaniol în problemele fotbalului poate determina suspendarea federaţiei din calitatea de membru asociat al FIFA și, prin urmare, excluderea din toate competițiile îdesfăşurate sub egida. Aceasta ar însemna practic excluderea Spaniei de la Cupa Mondială din Rusia.
Recent, CSD a depus la Tribunalul Administrativ al Sportului (TAD) un recurs pentru ca aceste alegeri să aibă loc din nou, iar TAD a emis, la rândul său, o rezoluție favorabilă repetării întregului proces electoral. Decizia a fost trimisă Consiliului de Stat, organism care trebuie să decidă în cele din urmă dacă se vor organiza sau nu noi alegeri.
Pentru FIFA, poziția CSD reprezintă o intervenție a guvernului care pune în pericol autonomia Federației și reprezintă o încălcare gravă a statutului propriu, ceea ce ar duce în mod automat la suspendarea acesteia. „Fiecare membru trebuie să își gestioneze afacerile în mod independent și să se asigure că nu există interferențe ale terților în afacerile lor„, se arată în articolul 13 al actului constitutiv al FIFA.
Federația, condusă acum de Juan Luis Larrea după suspendarea preventivă a lui Ángel María Villar, a informat FIFA despre acţiunea CSD, precum și despre rezoluția Tribunalului Administrativ al Sportului. Răspunsul la această informare a fost dat vineri şi este foarte dur, FIFA ameninţând practic Spania, campioana mondială din 2010, cu excluderea de la CM 2018.
Nu este prima dată când FIFA amenință Spania cu excluderea din competițiile internaționale. În 2008, președintele de atunci al forului mondial, Joseph Blatter, îi ameninţa pe iberici cu excluderea de Campionatul European din 2008, pe care Spania ulterior l-a şi cucerit. Ameninţarea l-a determinat pe premierul de atunci, Rodríguez Zapatero, să îi permită lui Ángel María Villar să organizeze alegerile la Federaţie la o dată ulterioară celei stabilite prin ordin guvernamental.