Filmul documentar „Wild Carpathia – Seasons of Change”, prezentat în premieră la sediul ONU

Cel mai recent episod al filmului documentar "Wild Carpathia", intitulat "Seasons of Change" (Anotimpurile schimbării), a fost prezentat în cadrul unei proiecții organizate marți la sediul ONU de către Misiunea Permanentă a României la ONU, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la New York.
Iulian Tudor
28 iun. 2017, 09:26
Filmul documentar

În deschiderea evenimentului au susținut alocuțiuni Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, Președintele Adunării Generale a ONU, Peter Thomson, precum și scriitorul și producătorul documentarului „Wild Carpathia”, Charlie Ottley. Proiecția filmului a fost precedată de un mesaj video al Alteței Sale Regale Prințul de Wales, moștenitorul coroanei britanice și promotor activ al patrimoniului și valorilor tradiționale românești.

Citeşte şi Fundaţia Conservation Carpathia: Capra neagră nu mai este monument al naturii în România

Cu această ocazie ambasadorul Ion Jinga a subliniat legătura simbiotică dintre evoluția poporului român de-a lungul veacurilor și mediul natural în care a avut loc această evoluție: „Ca și oceanele, pădurile și munții sunt o parte esențială a moștenirii spirituale și identității culturale a umanității. În copilărie, am auzit de la bunicii mei, într-un sat de la poalele Carpaților, metafora ‘codrul este frate cu românul’, care vine din îndepărtatul Ev Mediu și încapsulează în ea o parte din esența istoriei poporului român. Ca locuitori ai unei țări a cărei structură socială, culturală și economică s-a constituit în jurul munților și a pădurilor, și a căror strategie de apărare în fața năvălitorilor străini consta adesea în retrageri în pădurile sălbatice ale Carpaților, de unde declanșau apoi contra-atacuri devastatoare, ceea ce le-a permis sa își păstreze întotdeauna libertatea, românii sunt legați genetic de munți și de păduri. Wild Carpathia este o poartă către paradis. De la sate și comunități ce prosperă grație conservării și ecoturismului, la locuințe neolitice în peșteri, de la piscuri îmbrăcate în zăpadă, la biserici de gheață, filmul prezintă o față nemaivăzută a României, România profundă care transcende peste timp. Acest fim surprinde, deopotrivă, caracterul unic al unui ecosistem excepțional care merită și trebuie păstrat în toată splendoarea sa, în beneficiul generațiilor viitoare”.

La rândul său, președintele Adunării Generale a ONU a afirmat că: „Două evenimente majore au marcat schimbarea de abordare la nivel global în ceea ce privește paradigma dezvoltării — Acordul de la Paris privind combaterea schimbărilor climatice și Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, ambele adoptate de către liderii politici ai planetei în anul 2015. În țara mea, Fiji, reciful de corali și oceanul sunt elemente definitorii ale existenței comunităților locale. În România, aceste elemente identitare sunt reprezentate de Munții Carpați și de păduri. Împreună, ele reprezintă garanția continuității vieții pe planetă și este vital să le protejăm. Îmi doresc ca într-o zi să vizitez România și să cunosc în mod direct locurile și oamenii prezentați în acest film și despre care ambasadorul român la ONU mi-a vorbit cu multă pasiune”.

Nu în ultimul rând, mesajul video transmis de Alteța Sa Regala Prințul Charles s-a constituit într-o pledoarie fermă în favoarea conservării patrimoniului natural românesc, arătând că: „Aceste păduri sunt o sărbătoare a biodiversității, fiind excepțional de bogate în faună și floră, ceea ce face Munții Carpați românești o comoară naturală neprețuită într-un continent care și-a distrus de mult cea mai mare parte a zonelor sale sălbatice. Ceea ce România posedă încă a devenit extrem de rar, pentru că multe țări europene nu mai au deloc păduri virgine”.

Ultimul episod al seriei „Wild Carpathia — Anotimpurile schimbării”, urmărește transformările peisajului din Carpați — de la ruginiul toamnei, trecând prin zăpezile iernii, până la sosirea primăverii — și elogiază frumusețea fără egal a naturii, într-o lume a culorilor vii și a tradiției păstrate nealterată peste veacuri. „Wild Carpathia — Seasons of Change” explică, totodată, importanța conservării ultimelor zone sălbatice din Europa, a neprețuitelor comori pe care aceasta le ascunde și surprinde fragilitatea unor ecosisteme unice, habitatul lupilor, râșilor și al celei mai numeroase populații de urși din Europa, care merită să fie conservate pentru generațiile viitoare.

Proiecția filmului a fost urmată de o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri susținută de scriitorul și producătorul britanic al filmului, Charlie Ottley, realizator al episodului „Anotimpurile schimbării” și Oana Mihai, în calitate de co-producător. Seara s-a încheiat cu o recepție oferită de Misiunea Permanentă a României la ONU, unde invitații au putut degusta vinuri și preparate tradiționale românești.

Citeşte şi Prinţul Charles: Carpaţii, comoară de nepreţuit pe un continent ce şi-a pierdut zonele sălbatice

Această proiecție face parte din strategia Misiunii Permanente a României la ONU de promovare a imaginii, valorilor și potențialului țării noastre, în contextul campaniei pentru ocuparea unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în perioada 2020-2021. Alegerea momentului organizării acestui eveniment nu este întâmplătoare, pentru că vine în continuarea a două reuniuni deosebit de importante desfășurate recent la New York și dedicate protecției patrimoniului natural al planetei: Summit-ul ONU privind conservarea și utilizarea durabilă a oceanelor și Forumul ONU privind pădurile.

La evenimentul românesc au participat peste 300 de invitați. printre care Președintele Adunării Generale a ONU, ambasadori și diplomați acreditați la ONU, înalți funcționari și membri ai Secretariatului organizației, jurnaliști și membri marcanți ai comunității românești din New York.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Este bine sau nu să porți ochelari de soare iarna. Cât de des îi poți utiliza pentru a nu avea probleme cu vederea
Capital.ro
Proprietarii de locuințe, taxați în plus de la 1 aprilie. Se plătește cu 750 lei mai mult pe lună
Playtech.ro
Vârsta maximă până la care poți lua un credit. Regulile impuse de bănci
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Cum să slăbești pentru totdeauna fără diete complicate. Descoperă soluția revoluționară dezvăluită de un expert Oxford
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Buletinele cu cip, anunț oficial. Românii care vor intra în posesia lor în 2025
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Sfârșit tragic pentru un celebru model! A MURIT la doar 37 de ani, după ce a căzut în gol de la balcon 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marele cântăreț al României a murit sărac și orb. Nu merita această soartă. A fost artistul inimilor noastre
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
VIDEO Ultimele imagini cu copilul de 4 ani ucis de câini pe câmp. Yanis a plecat cu trotineta din fața casei
substantial.ro
O femeie de 77 de ani a fost găsită moartă într-o fântână abandonată din Dolj
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR. DECIZIE de ultimă oră în Coaliție
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre