FLORIN CÎŢU, premier desemnat de Klaus Iohannis. Cine este şi ce avere are noul premier al României

Florin Cîțu, actualul ministru de Finanțe, este noua variantă de premier luat în calcul în discuțiile dintre președintele Klaus Iohannis și PNL. Urmează votul în Parlament.

26 feb. 2020, 17:24
FLORIN CÎŢU, premier desemnat de Klaus Iohannis. Cine este şi ce avere are noul premier al României

Florin Cîţu a urmat studiile la Colegiul Grinnell din cadrul Universității de Stat din Iowa, specializându-se în domeniul economic. Născut în 1972, Florin Cîțu este licențiat în economie la Grinnell College, SUA, 1996, doctorand în macroeconomie și economie internațională la Iowa State University, având și un master în economie la această Universitate.

Marcel Ciolacu, prima reacţie după ce Florin Cîţu a fost desemnat premier: Este o glumă şi o sfidare la adresa Parlamentului

A lucrat ca economist pentru Banca Națională a Noii Zeelande, în perioada 2001-2003 și pentry Banca Europeană de Investiții, Luxemburg, în perioada 20003-2005. A fost economist ștef și ulterior Head of Financial Markets la ING Bank, București, în perioada 2006-20011.

Ministrul desemnat al finanțelor, Florin Cîțu, a fost primul membru al Cabinetului Orban 2 audiat în comisiile de specialitate. Comisia a dat un aviz negativ chiar dacă votul din comisie a fost de 18 voturi pentru și 18 voturi împotrivă.

La precedenta audiere, când a fost învestit primul Guvern Orban, Cîțu a primit tot un aviz negativ, audierea în comisie fiind bruiată la acel moment de fostul ministru al finanțelor, Eugen Teodorovici.

Florin Cîţu a picat şi o moţiune simplă în Palrlament

Moțiunea simplă la adresa lui Florin Cîțu a trecut cu 59 de voturi „pentru”, 56 de voturi „împotrivă” și două abțineri. Votul a fost unul secret, electronic.

Potrivit regulamentului Senatului, moţiunea simplă exprimă poziţia Senatului într-o anumită problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări. Astfel, moțiunea simplă nu obligă demiterea ministrului.

Moțiunea simplă depusă la adresa ministrului de Finanțe a fost inițiată de PSD și a avut ca titlu; „Guvernare PNL-numele tău este austeritate”.

Florin Cîţu, declaraţia de avere a ministrului Finanţelor: Trei terenuri, un apartament de 350 mp, 350.000 lei în cont şi un credit de 303.000 euro la ING Bank

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, deţine, printre altele, câte 50% din trei terenuri, un apartament de 350 mp şi 350.000 lei în cont, dar are şi un credit de 303.000 euro la ING Bank, potrivit declaraţiei de avere publicate pe site-ul Guvernului. 

Florin Cîţu deţine câte 50% din 3 terenuri de 1 hectar (teren agricol), 75 hectare (teren forestier) şi 1.250 mp (intravilan).

El mai deţine jumătate dintr-o casă de 130 mp şi un apartament de 130 mp. Cîţu mai are 350.000 lei într-un cont la Raiffeisen Bank şi a acordat un credit, în nume personal, cu o valoare de 36.000 euro.

Totodată, el are un credit la ING Bank în valoare de 303.000 euro, luat în 2007. Cîţu a lucrat la ING Bank în perioada 2006 – 2011.

În calitate de senator, el a încasat un venit anual de 128.328 lei şi a mai obţinut 300.000 lei din vânzarea unor bunuri imobile.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susține că situația economică este una foarte bună, în ciuda faptului că s-a înregistrat deficit bugetar încă din prima lună a anului. Cîțu susține în continuare că „urmează lucruri fantastice pentru toți românii”.

„ROBOR la 3 luni continuă să scadă = rate mai mici la creditele românilor

Dobânzile au scăzut în fiecare zi în 2020!

În același timp: Execuția bugetară ianuarie 2020

Venituri în creștere la bugetul general consolidat în prima lună a anului, cu record istoric al încasărilor brute din TVA.

Triplare a cheltuielilor cu investiții.(!!!)

Asa cum v-am promis urmeaza lucruri fantastice pentru TOTI romanii!”, scrie Florin Cîțu.