”De aproape patru săptămâni suntem angajaţi în negocieri intense cu Sinn Fein. Am încercat să găsim o bază stabilă şi durabilă pentru restabilirea descentralizării. Aceste discuţii au eşuat. În opinia noastră, în prezent nu există nicio perspectivă ca aceste discuţii să ducă la formarea unui executiv”, a declarat Foster, la două zile după ce premierii britanic şi irlandez şi-au exprimat speranţa că blocajul politic de la Belfast se va încheia în curând.
”Acum îi revine guvernului Majestăţii Sale să stabilească un buget şi să înceapă să ia decizii privind şcolile, spitalele şi infrastructura. Hotărâri importante cu impact asupra fiecărui om din Irlanda de Nord sunt de prea mult timp blocate”, a adăugat lidera DUP.
În ceea ce o priveşte, formaţiunea Sinn Fein a acuzat miercuri seară DUP că este principalul vinovat pentru eşecul tratativelor, potrivit Agerpres.
”Îmi este 100% clar că eram aproape de un compromis cu DUP, exista un progres asupra tuturor subiectelor discutate. DUP nu a reuşit să parafeze înţelegerea. Acum au prăbuşit acest proces”, a explicat Michelle O’Neill într-un comunicat. Reprezentanta naţionaliştilor a precizat că Sinn Fein ţine legătura cu guvernele de la Londra şi Dublin şi că îşi va prezenta joi poziţia asupra recentelor evoluţii politice din Irlanda de Nord.
Citeşte şi Uniunea Europeană va discuta o aderare automată post-Brexit a unei „Irlande unite”
Începând din ianuarie anul trecut, Irlanda de Nord nu are un guvern delegat, ceea ce a sporit şansele plasării provinciei britanice sub administrarea directă a Londrei, pentru prima dată în ultimii zece ani.
Principalul impediment în negocierile dintre formaţiunea naţionalistă Sinn Fein şi Partidul Democrat Unionist (DUP) este dezacordul cu privire la drepturile vorbitorilor de limbă gaelică.
Londra s-a văzut nevoită să impună un buget privind Irlanda de Nord – primul pas către plasarea provinciei britanice sub administrarea directă a Londrei – întrucât până la 6 noiembrie anul trecut la Belfast nu a fost format un nou guvern în care puterile sunt împărţite, potrivit Agerpres.
Acordul de pace din 1998, care a pus capăt violenţelor interconfesionale ce durau de 30 de ani în Irlanda de Nord, a instaurat un mod de guvernare comun între unionişti şi naţionalişti, însă demisia în ianuarie 2017 a vicepremierului Martin McGuinness a distrus coaliţia respectivă. În trecut, guvernarea din Irlanda de Nord a trebuit să fie suspendată în mai multe rânduri de către Londra, ultima oară în 2007.