Un complet de trei judecători de instanța supremă a respins ca nefondat apelul făcut de Marian Ghiveciu și a menținut decizia dată de instanța de fond în mai 2015, potrivit Agerpres. Magistrații au mai stabilit în cazul lui Marian Ghiveciu un termen de încercare pe o durată de 6 ani.
Marian Ghiveciu și-a dat demisia din Parlament în luna septembrie 2015.
Aceeași pedeapsă, de trei ani închisoare cu suspendare, au primit și Dumitru Borcan (șeful Compartimentului de Cadastru și Agricultură din cadrul Primăriei comunei Merei, județul Buzău) și Nicolae Costache (membru în Comisia Județeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor).
Judecătorii au mai dispus ca Marian Ghiveciu, Dumitru Borcan și Nicolae Costache să plătească în solidar 350.000 lei către partea civilă Luminița Marioara Vasile cu titlu de despăgubiri materiale și 1.035.000 lei către părțile civile Luminița Marioara Vasile și Constantin Vasile cu titlu de despăgubiri materiale.
Cei trei condamnați mai trebuie să plătească aproximativ un milion de lei către mai multe părți civile, reprezentând despăgubiri materiale ce reprezintă diferența de valoare a terenurilor amplasate cu ieșire și fără ieșire la drumul european E 85.
Marian Ghiveciu a fost trimis în judecată de DNA în anul 2011, sub acuzația de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor având drept consecință obținerea pentru altul a unui avantaj patrimonial, în formă calificată.
Alături de acesta au mai fost trimiși în judecată fostul director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Buzău Nicolae Costache, membru în Comisia Județeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, și șeful Compartimentului de Cadastru și Agricultură din cadrul Primăriei comunei Merei, județul Buzău, Dumitru Borcan, membru în Comisia Locală Merei pentru aplicarea legilor fondului funciar.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2005-2006, instigați de Marian Ghiveciu (administrator al mai multor societăți comerciale la momentul comiterii faptelor), Dumitru Borcan și Nicolae Costache au profitat de funcțiile deținute și prin încălcarea atribuțiilor de serviciu au contribuit la eliberarea în mod nelegal a două titluri de proprietate pentru terenuri în zone cu potențial imobiliar, datorită vecinătății cu drumul european, în favoarea unor persoane care nu erau îndreptățite să primească acele titluri de proprietate.
În acest scop, Dumitru Borcan a falsificat mai multe înscrisuri oficiale, emise de Primăria Merei și înregistrate la OCPI Buzău.
Ulterior, aceste terenuri au fost cumpărate de Marian Ghiveciu de la persoanele care au obținut titlurile în modalitatea descrisă mai sus.
„Persoanele care dețineau titluri de proprietate pentru terenurile respective, emise anterior în mod legal, au fost prejudiciate cu suma totală de 1.956.010 lei. Totodată, avantajul patrimonial realizat în modalitate descrisă mai sus este de 3.247.945 lei, reprezentând valoarea reală a terenurilor obținute în baza actelor de proprietate emise nelegal și cumpărate de Ghiveciu Marian”, mai afirma DNA.