UPDATE Sorin Blejnar a incercat, luni, sa ii convinga pe procurorii de la DNA Ploiesti ca tot ceea ce se spune in cele doua denunturi, unul formulat de omul de afaceri Horatiu Bruno Bardila si celalat de Gheorghe Stefan, nu ar fi adevarat, potrivit România TV.
In cele doua denunturi se vorbeste despre felul in care a fost negociat comisionul pentru un contract pe care Fiscul urma sa il incheie cu firma Romsys, pentru care Blejnar a luat 20% din contract, adica circa 13 milioane de lei. Blejnar ar fi confirmat incasarea comisionului in timpul unei intalniri la Nisa, potrivit denuntatorilor.
In denunturi se mai spune ca intalnirea la care s-a negociat acest procent a avut loc in prezenta lui Codrut Marta, omul de incredere a lui Blejnar. „M-am întâlnit în anul 2011 cu Sorin Blejnar și cu Codruț Marta. Am calculat comisionul din contractul ANAF cu Romsys și am stabilit comisionul ca fiind 20% din valoarea contractului, adică aproape 13,7 milioane de lei. Ulterior, în anul 2012 m-a întâlnit întâmplător cu Sorin Blejnar la Nisa. Acolo mi-a confirmat că a primit comisionul”, a declarat unul dintre denunţători, informează România TV.
UPDATE Fostul şef ANAF, Sorin Blejnar, a fost reţinut de procurorii de la DNA Ploieşti, după mai multe ore de audieri, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă.
Blejnar a fost întrebat, la ieşirea de la DNA Ploieşti, dacă a primit bani de la patronul firmei Romsys, despre care surse apropiate anchetei susţin că l-a denunţat la DNA pe fostul şef al ANAF, acesta a răspuns: ”Nici măcar nu-l cunosc”.
De asemenea, întrebat dacă crede că denunţul împotriva sa a fost făcut de către omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă, patronul firmei IT Romsys, pentru ca acesta să-şi uşureze situaţia juridică, Blejnar a spus: ”Da, eu zic că da”.
Sorin Blejnar a negat că s-ar fi întâlnit în 2012, la Nisa, cu Gheorghe Ştefan, spunând că în acel an a avut interdicţie de a părăsi ţara.
Întrebat de jurnalişti, de ce a fost reţinut, Blejnar a declarat: „Cine ascultă nişte denunţuri ale unor oameni cu probleme, poate să ia măsuri, dacă are putere”.
Totodată, întrebat dacă este nevinovat, Blejnar a răspuns după ce a fost urcat în maşina cu care va fi dus în arest: ”Total”.
Sorin Blejnar a fost dus în arestul Poliţiei Judeţene Prahova, în Câmpina.
Potrivit unui comunicat emis de DNA, procurorii de la Ploieşti au dispus „punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Sorin Blejnar, la data faptei preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), cu rang de secretar de stat, pentru trafic de influenţă”.
În cursul anului 2011, în contextul iniţierii unor proceduri de achiziţii publice la nivelul ANAF, Sorin Blejnar a acceptat de la un om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau să fie încheiate cu instituţia respectivă.
„Banii respectivi urmau să-i fie remişi inculpatului în schimbul exercitării influenţei sale asupra unor subalterni, pentru ca aceştia să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obţinute de firma omului de afaceri. În aceste circumstanţe, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin şi ceilalţi funcţionari implicaţi în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme controlate de aceştia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive„, potrivit DNA.
Lui Sorin Blejnar i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, urmând să fie prezentat, marţi, Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
La sosirea la DNA Ploieşti, fostul președinte al Fiscului nu a vrut să facă declarații. Este prima dată când Blejnar a fost audiat la DNA Ploiești.
––––––––––––––––––––
Surse judiciare susţin că Sorin Blejnar este audiat luni de procurorii DNA Ploiești într-un dosar privind favorizarea unei firme din domeniul IT. Faptele ar fi fost comise în anul 2011, când Blejnar se afla la conducerea ANAF. El ar fi acceptat atunci promisiunea unor sume de bani de la administratorul unei firme, în schimbul sprijinului pentru obținerea unui contract de furnizare și servicii IT.
Denunţul împotriva lui Sorin Blejnar a fost făcut de un cumpărător de influenţă din dosarul lui Vasile Blaga, Horaţiu Bruno Berdilă, care a colaborat cu procurorii pentru a obţine o micşorare a unei eventuale pedepse în acel dosar.
În același dosar este vizat și un fost director de achiziții din cadrul ANAF, asupra căruia Sorin Blejnar și-ar fi exercitat influența pentru încheierea contractului cu firma din domeniul IT, conform surselor judiciare.
De altfel, nu este primul dosar al lui Sorin Blejnar. Acesta a fost condamnat în vara acestui an la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul „Motorina”, decizie care însă nu a fost definitivă.