Începând cu anul școlar 2025-2026, „Ora de fotbal” va deveni o disciplină opțională oficială în clasele pregătitoare și primare I-IV. Rămâne la decizia elevului daca această ora va face parte din curriculum sau nu.
Federația Română de Fotbal și Ministerul Educației și Cercetării au semnat un protocol de colaborare ce vizează implementarea unui program național în peste 500 de școli. FRF își propune să promoveze mișcarea în rândul elevilor. În același timp, acest program va contribui la formarea cadrelor didactice și la descoperirea viitorilor jucători.
Noua disciplină promovează atât activitatea fizică, cât și un stil de viață sănătos.
„Semnarea acestui protocol cu Ministerul Educației și Cercetării reprezintă un moment important pentru fotbalul românesc și pentru educația copiilor noștri. Introducerea Orei de Fotbal ca disciplină opțională în programa școlară este o inițiativă prin care ne propunem nu doar să promovăm mișcarea și un stil de viață sănătos, ci și să oferim copiilor șansa de a descoperi bucuria jocului, spiritul de echipă și valorile sportului. Această inițiativă se adaugă celorlalte competiții școlare organizate anual de Federația Română de Fotbal, care adună anual peste 350.000 participanți și investiții de aproape 1 milion de euro”, a declarat președintele FRF, Răzvan Burleanu, potrivit frf.ro.
Potrivit Ordinului publicat în Monitorul Oficial la 7 iulie 2025, „Ora de fotbal” poate fi inclusă ca materie opțională, în funcție de resursele școlii. Materia nouă este adresată tuturor copiilor, indiferent de nivelul de pregătire fizică.
Scopul nu este performanța, ci dezvoltarea fizică, socială și emoțională a elevilor prin mișcare și joc. Copiii vor învăța regulile fotbalului, vor participa la activități care încurajează spiritul de echipă și vor deprinde obiceiuri sănătoase.
România se alătură altor țări care au integrat fotbalul în programa școlară, susținând astfel un stil de viață activ încă din copilărie.
Citește și: EXCLUSIV Victor Ciutacu, despre „optimizarea generalilor” şi cât de mare este profitul scos „din frică”
Sportul devine un pilon esențial în formarea elevilor. Începând cu anul școlar 2025-2026, pe lângă ”Ora de fotbal”, Ministerul Educației a introdus alte patru discipline opționale cu profil sportiv:
Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, consideră că ”Ora de fotbal” nu este doar o simplă oră de sport în plus, ci o inițiativă benefică cu multiple beneficii pe termen lung. Acesta se bazează pe școlile din toată țara pentru a susține noile generații de sportivi.
„Ne bucurăm că ”Ora de Fotbal” va ajunge în peste 500 de școli din România. Este un pas firesc în direcția dezvoltării durabile a fotbalului de bază, dar și o investiție în viitorul sportului românesc. Ne dorim ca școlile să devină pepiniere de talent, dar mai ales spații în care fotbalul să contribuie la formarea unor generații sănătoase, responsabile și implicate.
Alături de Ministerul Educației și Cercetării, vom implementa proiecte care să sprijine formarea profesorilor și vom continua dezvoltarea unor competiții școlare atractive. Această colaborare arată că educația și sportul pot merge mână în mână pentru a construi o societate mai activă și mai unită”, a declarat președintele FRF, Răzvan Burleanu, potrivit frf.ro.
Hubert Thuma, președintele CJ Ilfov, a declarat că a depus astăzi proiectul la Ministerul Educației, iar dacă va fi aprobat, din anul școlar 2026-2027, fiecare unitate din țară va putea alege cursul din lista de opționale.
„Am depus proiectul nostru astăzi la Ministerul Educației – România și, dacă va fi aprobat, din anul școlar 2026-2027, fiecare unitate din țară va putea alege cursul din lista de opționale.
În prezent, „Ora cu și pentru animale” este materie opțională în catalog, în Ilfov.
Ne dorim să fim un exemplu de normalitate și normalitatea înseamnă să-ți pese. Să-ți pese de seniorii tăi, să-ți pese de copii, să-ți pese de animale”, a scris PNL într-o postare pe Facebook.
După un an de „Ora cu și pentru animale” în Ilfov , au fost constatate numai beneficii.
„Copiii au devenit mai empatici, și-au îmbunătățit atenția la ore, au comunicat mult mai bine între ei, dar s-a îmbunătățit și relația cu profesorii. Deci, au evoluat pe trei planuri: în atitudine, comportament și în plan cognitiv.
Sunt tare mândru de acest proiect. Colegii mei de la Protectia Animalelor CJ Ilfov, de la Inspectoratul Școlar Județean și ONG-urile din domeniu au muncit enorm. Le mulțumesc tuturor”, a adăugat PNL în continuare.
Această inițiativă a apărut pentru a rezolva problema actelor de cruzime împotriva animalelor, precum și cea a animalelor fără stăpân.
„Avem multe probleme și toate pleacă de la lipsa de educație. Actele de cruzime pleacă de la lipsa de educație, problema animalelor singure pleacă de la lipsa de educație.
Au fost alături de noi și colegii mei deputați, Alina Gorghiu și Andrei Baciu și le mulțumesc enorm! E important ca tot mai mulți lideri politici să susțină acest demers. Pentru că nu e despre animale, ci despre oameni și animale, despre nevoia de a trăi într-o societate mai bună”, a conchis PNL.