EXCLUSIV Gabriela Firea intervine în cazul înfiorător al fetiţei românce vândută de părinţi: „Fusese vândută cu 4.000 de euro, în contul unei datorii, şi urma să se căsătorească forţat la 12 ani”

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a comentat în direct la România TV, în emisiunea lui Victor Ciutacu, cazul incredibil al fetiţei din România care a fost vândută de părinţii ei, în Spania, pentru a stinge o datorie de 4.000 de euro.

30 mai 2023, 23:15
EXCLUSIV Gabriela Firea intervine în cazul înfiorător al fetiţei românce vândută de părinţi: „Fusese vândută cu 4.000 de euro, în contul unei datorii, şi urma să se căsătorească forţat la 12 ani”

Gabriela Firea a dezvăluit faptul că în urma anchetei desfăşurate de autorităţile spaniole s-a stabilit că fetiţa urma să fie măritată forţat cu un băiat din familia căreia părinţii săi îi datora bani. Ministrul Familiei a menţionat că în acest moemnt instituţia pe care o conduce desfăşoară o anchetă socială pentru a descoperi dacă fetiţa şi cei doi fraţi ai săi, tot minori, au în România rude din familia extinsă care ar putea să-i ia în grijă.

„Demersurile nostre sunt cat se poate de ferme si speram intr-o solutie buna, pentru ca acesti trei minori sa poata fi ingrijiti in continuare de familia extinsa, daca exista. Am facut deja investigatii pentru a-i gasi.

Fapta este extrem de grava, acesti parinti chiar au vandut fetita de 12 ani, nu doar au incercat. Profesorii s-au sesizat pentru ca aceasta fetita nu a mai venit la scoala cateva zile. Din aproape in aproape s-a aflat ca fata era la cateva zeci de km, fusese vanduta cu 4000 de euro, in contul unei datorii. Fetita urma sa se casatoreasca fortat cu un baiat din familia careia parintii romani datorau bani.

Toti cei trei copii ai familiei de romani au fost luati de statul spaniol si sunt in continuare in grija lor. Dar cat timp pedeapsa parintilor ramane pe rol, copiii sunt singuri, de aceea cautam sa-i repatriem, pentru a fi crescuti de familia extinsa. Trebuie sa aflam exact daca exista rude, de ce grad, si care este situatia lor socio-economica. Ancheta sociala va fi finalizata in cateva zile si atunci se va lua o decizie. Ramane aceasta tragedie a unei fetite care se afla intr-o tara unde credea ca o va duce mai bine, dar din pacate chiar familia sa a tranzactionat-o. Au mai fost situatii, nu este prima.”, a declarat Gabriela Firea.

Citeşte şi: Polițiștii anunță proteste în stradă săptămâna viitoare: „Infractori, bucurați-vă că profesia de polițist nu mai e atractivă”

Anterior, tot în cursul zilei de marţi, Gabriela prezentase şi pe pagina sa de Facebook acest caz înfiorător.

„Este șocant gestul făcut de o familie de români stabilită în Spania: părinții și-au vândut fiica când aceasta avea doar 12 ani, pentru a stinge o datorie. Autoritățile spaniole îi judecă acum pentru fapta petrecută în urmă cu aproape patru ani. Fata, împreună cu alți doi frați se află în grija autorităților spaniole. Ministerul Familiei face toate demersurile ca acești copii să ajungă în grija rudelor din România.

Acest abuz a avut loc în 2019, părinții și încă patru persoane au fost puse sub acuzare și vor fi judecați în Cordoba în câteva zile. Riscă până la 25 de ani după gratii. În România, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, aflată în coordonarea Ministerului Familiei, face încă din 2020 demersuri pentru ca toți cei trei frați să fie repatriați.

‼️ Condamn cu fermitate orice formă de abuz și violență domestică. Sunt indignată că, în România acestor ani, există familii care își tratează copiii ca pe sclavi. Sunt gesturi pentru care nu am nicio clemență, atât ca femeie și mamă, precum și ca ministru. Aproape 70% dintre cei 42.000 de copii aflați în grija statului au ajuns aici din cauza sărăciei și abuzurilor.

Sunt categoric împotriva oricărui gen de violență sau abuz îndreptat împotriva copiilor și a femeilor, în special. Cifrele înregistrate anul trecut sunt mai mult decât îngrijorătoare: 42 de femei și patru copii au murit în urma bătăilor și abuzurilor, iar aproape 40.000 de femei și 9.000 de copii au fost victimele agresiunilor. În primele patru luni ale acestui an, peste 3.000 dintre victimele violenței și abuzurilor în familie sunt copii.

Bătaia nu este ruptă din Rai, după cum nu sunt nici jignirea, abuzurile de orice fel, așa cum încă mai cred unele persoane. Din cauza lor România este printre primele locuri în Europa din punct de vedere al cazurilor de violență înregistrate, trei sferturi fiind îndreptate asupra femeilor și fetelor. Putem modifica și legi în favoarea lor, dar cea mai importantă schimbare este cea de mentalitate a persoanelor care preferă să își impună voința cu pumnul. Și, în acest demers, puteți conta pe mine oricând ca aliat.”, a scris pe Facebook ministrul Firea.

Citeşte şi: Doi ani de la atentatul cu bombă din Arad, care l-a ucis pe afaceristul Ioan Crişan. Ancheta nu a scos la iveală nici măcar o persoană suspectă