URZEALA TRONURILOR, începe sezonul al VI-lea. „Game of Thrones s-a intors! Ce asteptari aveti de la acest sezon?”, a fost mesajul care a aparut pe „Wall-uri”.
Desi scopul a fost sa ii incurajeze pe utilizatori sa comenteze intens primul episod, care se difuzeaza duminica seara, unii s-au enervat cand l-au vazut.
„Grozav, Facebook s-a decis sa faca reclama serialului chiar pe wall-ul meu” si „Inca un motiv sa inchid Facebook-ul: urmeaza sa primesc spoilere despre Game of Thrones”, au comentat unele persoane.
Poate cea mai îndrăgită și cu siguranță cea mai urmărită serie fantasy de televiziune din istorie, serialul „Game of Thrones” („Urzeala tronurilor”) va fi reluată la 24 aprilie (în SUA, 25 aprilie în România) după un final al sezonului 5 care a produs multă nedumerire, frustrare și imposibilitatea de a accepta moartea celui mai iubit personaj al seriei, Jon Snow, Lord comandant al Rondului de Noapte.
Jon Snow, fiul bastard al lui Ned Stark, a fost asasinat de oamenii aflați sub conducerea sa care se simțeau trădați de strategia lui Snow de a încheia o alianță cu sălbaticii de după zid, dușmanii tradiționali ai Rondului de Noapte, pentru a înfrunta un pericol mai mare, ce amenință să cuprindă toate cele șapte regate ale Westerosului: Iarna care aduce noaptea fără de sfârșit și odată cu ea Umblătorii albi și armata lor de zombii înghețați, sub conducerea temutului Rege al Nopții.
Într-un moment care aduce aminte de asasinarea lui Iulius Cezar, Jon Snow este chemat afară din camera sa și este așteptat de mai mulți dintre oamenii pe care-i avea sub comandă la Zid. Aceștia îl acuză de trădare și își împlântă pumnalele, pe rând, în pieptul său, rostind ca pe o litanie cuvintele: „Pentru Rondul de Noapte”. Ultimul episod al sezonului cinci din „Game of Thrones” se încheie cu Jon Snow mort, într-o baltă de sânge. Dar este el cu adevărat mort într-un serial în care deja mai multe personaje au murit și au fost aduse înapoi la viață prin puterea magică a necromanților sau prin puterea zeului focului și luminii, sau moartea lui este pretextul pentru a-l dezlega de jurămintele făcute când a devenit membru al Rondului de Noapte, deschizându-i drumul pentru împlinirea unui destin măreț?
Toți cei care au legătură cu serialul produs de HBO au susținut, fără echivoc, că Jon Snow a murit. Într-o declarație făcută pentru Entertainment Weekly, Kit Harington, interpretul popularului personaj a mărturisit: „Sincer vă spun că nu mi s-a spus încotro se va îndrepta serialul și ce lucruri urmează să se întâmple în el. M-au rugat să stau jos și apoi mi-au spus că așa stau lucrurile (că personajul său este mort). Dacă se va schimba ceva în viitor, nu am de unde să știu. Totul este în mintea lui David, a lui Dan (creatorii serialului) și a lui George (autorul cărților). Mi s-a spus că sunt mort și sunt mort. Nu voi reveni sezonul viitor”.
De asemenea, regizorul seriei, David Nutter, a precizat pentru publicația The Hollywood Reporter că „Jon Snow este mort”.
Cu toate acestea, fanii seriei au adunat numeroase dovezi conform cărora Jon Snow nu are cum să dispară din serial.
Actorul care interpretează rolul lui Jon Snow, Kit Harington, a fost văzut pe platourile de filmare ale sezonului 6 din „Game of Thrones”, în Irlanda, locul unde sunt filmate scenele de la Zid, costumat pentru rol. Desigur este posibil și ca apariția sa să fie legată de filmarea unor scene în care alte personaje își amintesc de Jon Snow. În plus, fanii care au devorat teaserele noii serii susțin că au identificat, într-un cadru, sabia lui Jon Snow, Longclaw (Gheară-lungă) bătută din oțel Valyrian, cu mânerul său distinctiv, un cap de lup sculptat în fildeș. Sabia apare într-adevăr într-un cadru dintr-un teaser în care prim-planul este deținut de preoteasa roșie Melisandre, însă o sabie din oțel Valyrian, mai puternică decât oricare alte săbii din oțel obișnuit și care are puterea de a ucide zombii de gheață, ar fi fost firesc să fie luată de altcineva după moartea lui Jon Snow. Astfel, faptul că sabia poată fi văzută în teaser, nu înseamnă neapărat că se află în posesia lui Jon Snow.
În plus, universul din Game of Thrones, deși nu excelează în magie, nu exclude astfel de practici, unele dintre personaje, deopotrivă pozitive și negative fiind „reînviate” pentru diferite scopuri. Așa s-a întâmplat cu Beric Dondarrion, Lord de Blackhaven și liderul grupului de proscriși Frăția fără flamuri (Brotherhood Without Banners) dar și cu Gregor Clegane „Muntele”. Puterea de a reînvia morții provine din practicile necromanților în cazul Muntelui sau, din credința preoților roșii în zeul lor, R’hllor, Lordul Luminii, așa cum este cazul lui Thoros din Myr, cel care-l readuce la viață pe Beric Dondarrion.
Întâmplător sau nu, Lady Melisandre, preoteasa roșie care dispune de astfel de puteri se întoarce la Zid imediat după ce regele Stannis moare, fiind dezamăgită de faptul că acesta nu a fost Azor Ahai întrupat, eroul profețiilor care urma să oprească amenințarea de dincolo de zid și să unească Westerosul. Melisandre poate să înțeleagă acum că Jon Snow este cel menit să fie Azor Ahai și mulți dintre fani susțin că-l va readuce pe acesta la viață. Preoteasa mărturisește la un moment dat că ori de câte ori se ruga la R’hllor pentru a afla identitatea lui Azor Ahai, nu vedea decât „zăpadă” (Snow — numele bastarzilor din nord). Acum când a devenit clar că regele Stannis nu este Azor Ahai, este posibil ca Jon Snow să se transforme, cu ajutorul lui Melisandre, în eroul așteptat să salveze Westerosul de Noapte.
De asemenea, Lady Melisandre ar putea fi cheia nu doar pentru reînvierea lui Jon Snow dar și pentru ca acesta să-și descopere adevărații părinți. Jon Snow nu știe despre el decât că este fiul bastard al lui Ned Stark cu o femeie de rând a cărei identitate nu este niciodată dezvăluită de fostul Lord de Winterfell. Din punct de vedere narativ această poveste nu are foarte multă substanță. Personajul Ned Stark este dominat de onoare, își iubește soția care i-a oferit cinci copii și nu ar fi avut niciun motiv să o înșele. Una dintre cele mai răspândite teorii cu privire la originea lui Jon Snow susține că acesta ar fi copilul prințului Rhaegar Targaryen și al Lyannei Stark, sora lui Ned Stark, ceea ce l-ar transforma pe Jon Snow într-un pretendent legitim al Tronului de Fier. Jon Snow a fost trimis de Ned Stark la Zid, să se alăture Rondului de Noapte, pentru a fi protejat de cei care doreau să ucidă toți descendenții regelui nebun Aerys Targaryen al II-lea, tatăl prințului Rhaegar Targaryen și al lui Viserys și Daenerys Targaryen.
Când s-a alăturat Rondului de Noapte Jon Snow a jurat ca până la moarte să nu se implice în chestiunile politice ale regatului, să nu-și ia soție și să nu revendice titluri și posesiuni. Moartea sa de la sfârșitul sezonului cinci a rezolvat acest „impediment” eliberându-l de jurământul făcut, iar un eventual Jon Snow reînviat, care își află descendența din casele Stark și Targaryen va putea elibera Nordul de Lordul Bolton și va putea chiar să pretindă Tronul de Fier alături de Daenerys Targaryen (Jon Snow ar fi nepotul după frate al Mamei Dragonilor).
Eventuala „înviere” a lui Jon Snow ar putea contribui la elucidarea misterului privind părinții acestuia și ar împlini profeția eroului Azor Ahai. George R.R. Martin a acordat prea multă atenție strecurării de aluzii și detalii cu privire la profeție și la originea lui Jon Snow pentru ca acestea să fie pur și simplu ignorate și uitate după moartea acestuia.
La începutul fiecărui roman din serie George R.R. Martin oferă indicii importante despre derularea acțiunii încă din prefață, folosind personaje speciale pentru acest lucru. În prefața ultimei cărți publicate, „Dansul dragonilor”, facem cunoștință cu un sălbatic de dincolo de Zid, Varamyr Sixskins, care dispune de puterile de „warging” — ce poate intra în trupul unor animale, la fel ca și Jon Snow și fratele său, Bran — și intră într-unul dintre lupii săi, chiar înainte să moară. La sfârșitul cărții „Dansul dragonilor”, când este ucis de camarazii săi din Rondul de Noapte, ultimul gând al lui Jon Snow se îndreaptă spre lupul său, Ghost, oferind încă un indiciu că sufletul său este în siguranță în așteptarea reanimării trupului.
În plus, Jon Snow este, fără îndoială, favoritul fanilor, iar Nordul are nevoie cu disperare de un erou după ce Winterfell, casa lorzilor Stark a fost uzurpată de Boltoni iar armata Regelui Nopții este aproape de Zid, amenințând să invadeze Westerosul.
Poziția oficială a producătorilor, scenariștilor și actorilor din serie este însă că Jon Snow a murit. Unii dintre ei nu au fost complet lipsiți de echivoc când au afirmat acest lucru. Natalie Dormer, interpreta reginei Margaery Tyrell, a declarat recent pentru The Telegraph că „Jon Snow este mort… acum”, iar Nikolaj Coster-Waldau, interpretul lui Jamie Lannister, a insistat că „Jon Snow este mort, mort, mort”, dar a adăugat apoi explicit că „La sfârșitul sezonului 5 (Jon Snow) era mort”.
În concluzie, este o certitudine că personajul Jon Snow a murit la sfârșitul sezonului 5 al seriei, însă există importante indicii că ar putea fi readus la viață ca Jon Stark sau Jon Targaryen, întruparea lui Azor Ahai, eroul din profeții care va unifica și va salva Westerosul de amenințarea de dincolo de Zid.