Bucataria de exterior sau de vara este o constructie extrem de utila, dar care trebuie spus ca nu este ieftina deloc, scrie casadex.ro. Costurile de constructie ale acesteia nu pot fi comparate cu cele ale unui foisor, intrucat implica si aducerea apei curente la fata locului, instalarea canalizarii, precum si aducerea curentului electric. Iar daca mai luam in calcul si mobilierul si dotarile specifice acestei constructii, costurile le pot depasi chiar si pe cele ale bucatariei din interiorul casei.
Citeşte şi Cum să îţi amenajezi livingul pentru a sta cu drag în el la iarnă
Din ce poate fi construita o bucatarie de vara?
Alegerea materialelor din care poate fi construita o bucatarie de vara se face, adesea, in primul rand in functie de bugetul disponibil. Si e de inteles. Insa daca vrei sa te asiguri ca noua constructie isi va pastra aspectul si te va sluji multi ani de acum inainte, este indicat sa folosesti caramida, bca sau alte materiale solide. Lemnul poate fi folosit in calitate de stalpi de sustinere – caz in care ar trebui sa alegi niste dulapi solizi – sau pentru finisarea interiorului viitoarei constructii.
Cand vei ajunge la finisaje, vei putea ascunde zidaria in spatele unui strat de piatra decorativa, lemn sau caramida aparenta, in functie de efectul vizual pe care vrei sa il obtii si desigur de banii pe care ii poti aloca acestei etape.
Acoperita sau descoperita?
O alta intrebare intalnita deseori in discutiile despre constructia si amenajarea unei bucatarii de exterior. Avand in vedere clima din tara noastra si perioadele lungi de vreme capricioasa chiar si pe timpul verii, este indicat sa alegi din start varianta inchisa sau macar acoperita. Astfel, poti integra zona de gatit din afara casei in interiorul unui foisor sau pavilion existent, dar nu uita sa-i asiguri conexiunile de apa, canalizare si curent necesare.
Un acoperis nu doar ca te va tine la adapost de ploi, ci iti va furniza si umbra necesara, astfel incat sa poti gati cu placere chiar si in orele mai calduroase ale zilei. Pana si cei care locuiesc in zonele din bazinul Marii Mediterane, unde vremea le permite sa gateasca in afara casei aproape tot timpul anului, aleg sa-si acopere cumva bucatariile de vara sau macar sa le doteze cu niste umbrele solide ce pot fi deschise atunci cand ploua sau soarele este mult prea arzator.
Mobila pe care trebuie sa o iei in calcul
Spre deosebire de bucatariile de interior, care contin spatii de depozitare, chiuveta si aparatura electrocasnica, cele de vara au pe langa chiuveta si spatiile de depozitare necesare o plita, un gratar si eventual un cuptor pe lemne. Desigur ca si un spatiu de gatit amenajat in afara casei poate fi dotat cu electrocasnice moderne, insa e pacat sa nu profiti de context si sa gatesti macar vara pe foc de lemne. Doar asa poti obtine mancaruri cu o aroma deosebita, aroma pe care niciunul dintre aparatele de uz casnic nu ti-o poate furniza: nici plita, nici cuptorul si nici gratarul electric.
Citeşte şi Cum poţi să decorezi în mod inteligent şi plăcut un balcon mic GALERIE FOTO
Pentru a te asigura ca si mobila din bucataria ta de vara isi va metine aspectul multi ani de acum inainte, alege sa o construiesti din zidarie, adica sa mergi pe varianta unui mobilier inzidit. In acest fel vei putea stabili ce inaltime, adancime vrei sa aiba dulapurile, iar la final vei putea placa mobila inzidita cu un material la alegere: piatra, caramida sau placi ceramica.
Locul de luat masa
Odata ce vei decide sa-ti muti afara intregul arsenal de gatit pentru toata durata verii, ar trebui sa iei in calcul si amenajarea unui loc de luat masa in incinta sau in apropierea bucatariei de exterior. Daca pavilionul pe care il vei construi pentru bucataria ta de vara va fi suficient de spatios, vei putea amenaja locul de luat masa chiar in preajma locului in care vei si prepara mancarea.
Altfel, daca vrei sa folosesti in acest scop un foisor sau pavilion existent, care insa este destul de micut, locul de luat masa in aer liber va trebui sa fie amenajat in apropiere, astfel incat sa nu devina o corvoada plimbatul farfuriilor si platourilor cu mancare din zona de gatit pana in locul in care vei servi masa.