Compania Transgaz a anunţat că, de miercuri, Gazprom a redus livrările de gaze către România. Transgaz a înregistrat volume mai scăzute cu 13% faţă de cele normale.
Mininistrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu a declarat, în luna septembrie, că România nu ar avea nicio problemă în perioada de iarnă chiar dacă Gazprom ar opri în totalitate livrările de gaze şi iarna ar fi extrem de dificilă.
„Cred că trebuie să începem să ne obişnuim cu această situaţie. Cantităţile (importate – n.r., de aproximativ 200.000 metri cubi pe zi) sunt absolut nesemnificative şi nu există niciun fel de risc pentru perioada de iarnă, chiar dacă furnizarea s-ar opri de tot până la primăvară şi chiar dacă va fi o iarnă extrem de dificilă„, a spus Răzvan Nicolescu.
Ultima oară, Gazprom a redus livrările de gaze către România în luna septembrie, fără să explice motivele pentru scăderea volumelor.
România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.
Pe fondul temerilor privind o eventuală întrerupere a livrărilor din Rusia pe timpul iernii, statele est-europene au început să îşi suplimenteze stocurile de gaze naturale, România fiind una din puţinele ţări din regiune care îşi poate asigura necesarul de gaze din producţia internă.
În ultimul deceniu, Rusia a oprit de trei ori furnizarea gazelor către Ucraina, în 2006, 2009 şi începând din luna iunie a acestui an, din cauza disputelor cu Kievul referitoare la preţ. În acest an, livrările de gaze către Europa au continuat.
CITEŞTE ŞI: Victor Ponta: România este AFECTATĂ de sancţiunile impuse Rusiei, dar trebuie să ne asumăm angajamentele