Mircea Chelaru a declarat, pentru Ring că, „depăşind două mandate, e posibil ca unii de acolo (din servicii – n.r.) să fi fost prinşi în această horă, cochetând cu anumite figuri nu într-un mod direct, ci într-un sistem profesionist discret, iar această implicare să fie dată ca argument de scandal”.
„Există această posibilitate tocmai pentru că unii dintre ei sunt de peste 12 ani acolo. De-asta spun eu că la patru ani trebuie schimbată echipa”, a spus Chelaru.
Totodată, generalul Chelaru crede că, în cazul de faţă, momentul în care Bica şi Udrea au ales să facă dezvăluirile trebuie interpretat într-o anumită cheie, explicând că „toată panarama asta publică, cu ghilimele de rigoare, hipermediatizarea, face ca România să apară ca o ţară totalmente coruptă, incapabilă de a fi credibilă şi incapabilă de a produce reacţie rapidă în caz de criză”.
„Întrebarea este cum de şi-a permis doamna Udrea să arunce asemenea acuze acum, când este strânsă cu cheia?!… Păi, vă spun eu. Din disperare. Exact ca înecatul care nu ştie să înoate, cade în apă şi loveşte peste tot, stropeşte totul în jur. Concluzia mea persoanlă este următoarea. Doamna Udrea îşi simte sfârşitul, pentru că a trăit numai din speculativ, din minciună şi dintr-o cochetărie perversă. Ceea ce face este nedemn pentru ea şi ar trebui pedepsită pentru faptul că aruncă într-o instituţie ca atare. Cat despre doamna Bica, prietena ei de cumpărături, aceasta să-şi urmeze calea pentru că atât a ştiut să facă. Vă repet, problema este gravă: ce sistem şi-a permis să nu vegheze la acurateţea numirii acestora pe funcţii? Cum de este posibil ca o asemenea persoană să fi candidat în calitate de > la cea mai înaltă funcţie în stat, adică la Preşedinţie? Şi cum nu s-au făcut dezvăluirile astea înainte, pentru că toate informaţiile astea le-a avut SRI?!… Nu cumva tocmai pentru că a fost ocrotită, primind cineva graţiile, şi, acum, ea spune: ?!…„, mai spune Chelaru.
CITEŞTE ŞI Udrea: Coldea are nevoie de timp să muşamalizeze lucrurile. Eventual, până mă „rezolvă” pe mine
În opinia acestuia, soluţia imediată este ca Florian Coldea, „care este ţintă directă, să se ceară demis temporar şi să se pună la dispoziţia comisiilor Parlamentului, fără a mai reprezenta SRI în acest timp şi, din momentul în care se finalizează cercetarea şi nu-l găseşte vinovat, să fie pus înapoi în funcţie. Iar această instituţie poate fi condusă de orice persoană din colegiul director, fiind împuternicit direct, inclusiv prin decret prezidenţial, până se hotărăşte domnul Iohannis pe cine să pună la conducerea SRI”.