„O aterizare dură este practic inevitabilă. Nu o aştept, o observ”, a afirmat Soros într-un interviu la televiziunea Bloomberg.
Soros, care a construit o avere de 24 de miliarde de dolari prin speculaţii pe pieţele financiare, a spus că pariază împotriva indicelui Standard & Poor’s 500, a ţărilor producătoare de materii prime şi a monedelor asiatice şi cumpără titluri de Trezorerie.
Încetinirea economiei chineze se va reflecta asupra restului lumii, chiar dacă autorităţile de la Beijing dispun de mijloace pentru a ţine sub control declinul.
Fostul manager de fonduri de hedging, transformat în filantropist, s-a alăturat altor investitori importanţi, între care Jeffrey Gundlach, de la fondul DoubleLine Capital, şi Scott Minerd, de la Guggenheim Partners, care avertizează asupra riscurilor de scădere a activelor riscante, după ce din iunie vânzările au şters 16.000 de miliarde de dolari din valoarea acţiunilor, în timp ce preţurile materiilor prime au atins cele mai scăzute niveluri din ultimele două decenii.
Citeşte şi China A DEVANSAT SUA în topul celor mai puternice economii
Îngrijorările legate de China au agitat pieţele globale în acest an, pe fondul scăderii încrederii investitorilor în capacitatea guvernului de a restructura economia evitând o criză.
Soros a avertizat în mai multe rânduri în ultima perioadă în privinţa pericolului repetării catastrofei din 2008. În septembrie 2011, Soros a afirmat într-o comisie la Washington că criza datoriilor din Grecia, declanşată în Grecia, este mai seriosă decât criza din 2008. El a reitareat ideea în această lună, afirmând că pieţele globale se confruntă cu o criză care aminteşte de cea de acum peste şapte ani.
Soros nu a elaborat definiţia aterizării dure a economiei chineze, dar a spus că o măsură mai corectă a creşterii actuale este 3,5%, faţă de avansul de 6,8% anunţat de autorităţi pentru trimestrul patru. El a adăugat că datoria nesustenabilă a Chinei şi ieşirile de capital sunt semne ale aterizării dure.