”Din punctul nostru de vedere, ceea ce s-a întâmplat la SRTv constituie un act de cenzură. I-am atras atenţia doamnei Radu că eu, acum un an, i-am cerut în plenul comisiei demisia pentru că TVR a fost singura televiziune generalistă sau de nişă care nu a transmis live evenimentele tragice de la Colectiv. Iată că la un an distanţă asistăm din partea conducerii televiziunii Române la un act de cenzură făţişă. Noi, la 26 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, încă mai simţim aceste cheztiuni care sunt încă destul de sensibile pentru poporul român”, a spus Gigel Ştirbu, potrivit news.ro.
El a adăugat că împreună că toţi colegii din Comisia pentru Cultură care candidează şi care vor fi aleşi în viitoarea legislatură vor propune demiterea actualei conduceri a SRTv.
”Eu şi toţi colegii din Comisia pentru Cultură care candidează şi care vor fi aleşi în viitoarea legislatură vor propune demiterea actualei conduceri a SRTv”, a afirmat preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor.
El a precizat că, la audiere, Irina Radu a spus că Dacian Cioloş este asumat ca premier susţinut de anumite forţe politice şi că difuzarea emisiunii în care este intervievat ar fi influenţat votul din 11 decembrie.
”Astăzi am rugat conducerea TVR, reprezentată de directorul general şi preşedintele CA, doamna Irina Radu, să vină în faţa comisiei să ne facă o informare vizavi de decizia pe care Comitetul Director al TVR a luat-o prin care emisiunea la care a participat, invitat fiind, premierul Românei, Dacian Cioloş, a fost suspendată de la difuzare. Din câte îmi amintesc, acum doi ani, premierul de atunci, Victor Ponta, cadidat fiind la alegerile prezidenţaile, a fost invitat la aceeaşi emisiune, iar emisiunea cu domnul Victor Ponta a fost difuzată. Doamna Irina Radu a spus că domnul Dacian Cioloş este asumat ca premier susţinut de către anumite forţe politice şi că prezenţa domniei sale şi difuzarea emisiunii ar fi condus în subconştientul maselor de alegători la influenţarea votului pentru 11 decembrie”, a mai spus Gigel Ştirbu.
El a recunoscut că, din punct de vedere al legislaţiei în vigoare, nu există o reglementare în sensul în care o persoană care nu candidează poate participa la orice emisiunea fără a se supune legilor electorale.
”Trebuie să recunosc că, din punct de vedere al legislaţiei în vigoare, nu există aşa ceva în lege, în sensul în care dacă nu eşti candidat poţi participa la orice emisiune fără a te supune legilor electorale. Am întrebat-o dacă are cumva informaţii cum că domnul Dacian Cioloş şi-a depus candidatura la vreun birou electoral judeţean sau în vreo circumscripţie din România. Mi-a spus că nu are această cunoştinţă”, a mai spus Gigel Ştirbu.
Preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor a adăugat că a întrebat-o pe Irina Radu care a fost motivul pentru care lui Dacian Cioloş i-a fost adresată invitaţia la acea emisiune, iar preşedintele TVR nu a ştiut să răspundă.
”Am mai rugat-o pe doamna Radu să ne comunice articolul din lege care interzice participarea şefului executivului la o emisiune pe teme agricole, domnia sa a fost Comisar European pe Agricultură, ministru al Agriculturii, secretar de stat al Ministerului Agriculturii. Domnia sa a fost invitat la această emisiune. Nu a ştiut să îmi răspundă, de altfel nici nu există un astfel de articol în lege”, a adăugat el.
Gigel Ştirbu a precizat că a informat-o pe Irina Radu că, în calitatea sa de preşedinte al Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, va depune o sesizare la Consiliul Naţional al Audiovizualului, după cum a anunţat, luni dimineaţă, şi pe pagina sa de Facebook.
”Am informat-o că eu, în calitatea mea de preşedinte al acestei comisii voi depune o sesizare la CNA – să îşi spună punctul de vedere, dacă decizia Comitetului Director constituie un act de cenzură şi dacă prin această decizie s-a încălcat legislaţia în vigoare. Totodată, i-am spus că instituţia pe care o conduce nu avea nevoie de încă un scandal”, a mai afirmat Gigel Ştirbu.
El a subliniat că Irina Radu a vorbit ”pe bună dreptate” despre schimbarea legislaţiei, PDG şi Comitetul Director al TVR se subordonează legislaţiie în vigoare, care nu prevede faptul că premierul României poate fi ”cenzurat la televiziunea publică”.
”Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat la o televiziune privată, poate că lucrurile ar fi putut fi înţelese”, a adăugat Gigel Ştirbu.
El a mai spus că difuzarea aceleiaşi emisiuni în care a apărut fostul premier Victor Ponta, în anul 2014, a fost o greşeală.
”Atunci a fost o greşeală, pentru că domnul Victor Ponta era candidat. Totodată, eu i-am mai explicat doamnei Radu că mai sunt persoane politice care nu candidează şi sunt prezente pe afişele electorale, materialele electorale ale unor partide politice şi tot apar pe la diverse talk show-uri politice. Aici pot să discut şi despre primarul general al Capitalei, care, la fel, e foarte prezent pe anumite materiale promoţionale a unor partide politice şi iată, că, totuşi, participă”, a spus Gigel Ştirbu.
Potrivit preşedintelui Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Irina Radu i-a spus că TVR va transmite parada de 1 decembrie.
”Păi cum? Premierul va fi acolo, preşedintele Iohannis va fi acolo, candidaţii unor partide vor fi acolo. Acum nu se mai încalcă legea? Se vede clar că a fost o comandă politică. Gândiţi-vă cum va arăta ţara asta condusă de PSD şi cum va arăta TVR-ul condus de PSD în următorii patru ani”, a spus Gigel Ştirbu.
Televiziunea publică a anunţat, duminică, amânarea difuzării interviului acordat de prim-ministrul Dacian Cioloş emisiunii ”Viaţa Satului”, invocând perioada de campanie electorală şi faptul că demnitarul este imaginea unuia dintre partidele politice.