Gigi Becali a părăsit Penitenciarul Poarta Albă în jurul orei 14.00. El a oferit şi o primă declaraţie presei, afirmând că de acum înainte nu mai vrea să fie prezent în viaţa publică, ci să se dedice familiei şi credinţei.
Tribunalul Constanţa a respins, vineri, contestaţia înaintată de catre procurorii anticorupţie împotriva deciziei Judecătoriei Medgidia de a admite, la 6 martie, solicitarea lui Gigi Becali de eliberare condiţionată din Penitenciarul Poarta Albă.
Decizia:
În baza art.425 ind.1 alin.7 pct.1 lit.b Cod procedură penală raportat la art.587 Cod procedură penală,
Respinge contestaţiile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie- Serviciul Teritorial Constanţa – împotriva sentinţei penale nr.659/06.03.2015 pronunţată de Judecătoria Medgidia în dosar nr.1995/256/2015 şi împotriva sentinţei penale nr.769/13.03.2015 pronunţată de Judecătoria Medgidia în dosar nr.2326/256/2015, ca nefondate.
În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.
Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 03.04.2015.
Gigi Becali a declarat că le mulţumeşte magistraţilor că l-au condamnat pentru că perioada de detenţie a fost cea mai folositoare din viaţa sa.
„Mulţumesc judecătorilor şi procurorilor care m-au condamnat pentru că eu consider că cea mai folositoare perioadă din viaţa mea au fost cei doi ani de închisoare, mântuirea e cel mai important lucru pentru mine şi am învăţat ce înseamnă mântuirea în închisoare”, a spus Gigi Becali.
Dosarul de eliberare condiţionată a lui Gigi Becali a fost prezentat unui complet al Judecătoriei Medgidia, după ce a fost prezentat unei comisii pentru liberarea condiţionată din penitenciar, iar după analizarea dosarului membrii acesteia au decis că omul de afaceri întruneşte condiţiile pentru a fi pus în libertate.
Gigi Becali a avut de executat o pedeapsă de trei ani şi şase luni, după ce a fost condamnat, pe 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul „Valiza” şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina.
Gigi Becali a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava până în 29 octombrie 2013, când a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă, după ce Administraţia Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia. Finanţatorul FC Steaua execută pedeapsa în regim deschis.
Gigi Becali a depus, în timpul detenţiei, cereri de permisie sau de învoire pentru a participa la unele evenimente în familie, precum şi o solicitare de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i însă respinse. Instanţa a respins şi cererea de întrerupere a pedepsei lui Becali pe motiv că ar avea nevoie de o intervenţie chirurgicală la coloană.
De asemenea, Gigi Becali a cerut, în 4 iulie 2014, să îi fie redusă cu şase luni pedeapsa pe care o are de executat, în condiţiile în care condamnarea dată în dosarul „Valiza” nu mai este incriminată de noul Cod penal, dar şi această solicitare a fost respinsă de către instanţă.
În închisoare, Gigi Becali a terminat de scris două cărţi, „Muntele Athos, patria Ortodoxiei” şi „Becali şi Steaua”, iar în februarie 2015 a anunţat că se apucă de o a treia carte, „Becali, Parlamentul Europei şi Parlamentul României”. Pentru fiecare dintre cărţile scrise, el a primit o reducere cu 30 de zile a pedepsei.