Gigi Becali, MARTOR într-un dosar cu un prejudiciu de 335 de milioane de euro. Procesul s-a amânat VIDEO

Gigi Becali se va prezenta din nou, luni, în fața magistraților, fiind martor într-un dosar cu un prejudiciu uriaş: 335 milioane de euro.
Filip Stan
15 feb. 2016, 07:09
Gigi Becali, MARTOR într-un dosar cu un prejudiciu de 335 de milioane de euro. Procesul s-a amânat VIDEO

UPDATE 2: Procesul s-a amânat din cauză că magistraţii nu mai găsesc denunţul lui Gigi Becali de la dosar. În schimb, latifundiarului i s-a adus o Biblie cu atestat de la Patriarhie, aşa cum a cerut la termenul precedent.

Gigi Becali a declarat că îşi retrage denunţul în cazul procesului lui Puiu Popoviciu. DNA a anunţat că se va autosesiza.

UPDATE 1: Gigi Becali a plecat de acasă în jurul orei 10:30 şi a fost vizibil deranjat de prezenţa jurnaliştilor la poarta casei sale din Pipera.

„Nu vă e ruşine, mă? Pentru ce o speriaţi pe mama că vine poliţia şi îl ia pe Gigi Becali de acasă? Că vine să mă aresteze? terminaţi cu astea, ca oameni vă rog, ca un creştin… Mai pui şi întrebări… Da’, ce eşti, mă, judecătoare? Sunteţi neinformaţi, nici nu am fost citat! Aşa a spus procurorul, că cere cu celeritate ultimul termen… Să fiţi sănătoşi!”, a spus Gigi Becali.

Gigi Becali va fi dus cu mandat, luni, 15 februarie, în fața judecătorilor Curții de Apel București. Finanaţatorul celor de la Steaua trebuie să dea o noua declarație în calitate de martor în dosarul omului de afaceri Puiu Popoviciu. Acesta este acuzat că ar fi luat terenurile Universității Agronomice, 224 hectare, pe care a ridicat un complex rezidentțial și complexul comercial din aceeași zonă, iar statul ar fi înregistrat o pagubă de 335 de milioane de euro. În dosar mai sunt judecați și un fost rector al Universitatății și doi fosti șefi ai serviciilor secrete.

La termenul precedent al procesului, procurorul de ședință a solicitat judecătorului Ion Bogdan Tudoran reaudierea lui Gigi Becali ca martor, acesta fiind și cel care a depus un denunț în acest dosar. 

Gigi Becali a mai fost chemat ca martor în proces la un termen din iulie 2014, însă el a refuzat atunci să jure pe Biblia din instanță, susținând că nu era ortodoxă. 

Astfel, judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran a decis citarea lui Gigi Becali, la termenul din 15 februarie, cu mandat de aducere, el precizând  grefierei, să fie pregătită cu „Biblie cu atestat de la Patriarhie, cruce tot cu atestat”.

Pe 15 februarie este programat să se desfășoare și ultimul termen în acest proces, în care Puiu Popoviciu a fost trimis în judecată, în decembrie 2012, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată, precum și pentru dare de mită.

„Să vină cu mandatul şi mă duc. Nu m-au mai chemat, nu am primit nici o citaţie, că mă duceam, dar aştept mandatul acum. Îi aştept în faţa porţii. Eu mă voi duce la chemarea judecătorului, dar nu am să mai declar nimic. Atunci eram alt om, acum sunt alt om. Nu depun mărturie împotriva altui om”, a spus Gigi Becali la România TV.

Confom legii, magistraţii apelează la aducerea cu mandat după neprezentarea la trei citaţii.

În același dosar, au mai fost trimiși în judecată fostul șef al DGIPI Cornel Șerban, Ioan Niculae Alecu, rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București, Mihai Ion Florin Luican, fost prefect al municipiului București, Gabriel Toader, secretar Prefectura București, Ioan Todiraș, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 București, Lizeta Minea, secretar Primărie Sector 1 și membru a subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 din cadrul Primăriei Sectorului 1 București, Gheorghe Petrulian, Ștefan Diaconescu, secretar științific și rector în cadrul USAMV București, Petru Pitcovici, șef Divizie Operațiuni din cadrul Direcției Generale Anticorupție din MAI și Andrei Mihai Bejinaru.

Potrivit DNA, în perioada 2000 — 2004, rectorul Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri.

„În condițiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții și, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a orașului București, se învecinează cu DN1 București-Ploiești, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru și sediile unor importante societăți comerciale”, susțin procurorii.

Inițial, Popoviciu, în înțelegere cu rectorul, a creat posibilitatea încheierii unui contract de asociere în participațiune în condiții nelegale, introducând în acest mecanism societatea SC Log Trans, devenită ulterior Băneasa Investments.

Potrivit contractului, trebuiau dezvoltate activități de pomicultură, viticultură, creșterea animalelor pe terenurile fermei Băneasa.

„Fără a avea acordul membrilor Biroului de Senat și al Senatului USAMV București, Ioan Alecu și Gabriel Popoviciu au stabilit procentele de participare în cadrul asocierii, respectiv 49% pentru Universitatea de Științe Agricole și 51% pentru SC Log Trans. O evaluare asupra terenurilor în suprafață de 224 ha și a imobilelor aferente care urmau a fi aduse în asociere nu fusese făcută. Prin urmare, acceptarea unei cote de participare de 49% de către Universitate nu s-a făcut în condiții legale. În plus, aportul de 51%, sub formă de bani, ce revenea celeilalte părți a fost doar formal, sumele de bani doar tranzitând conturile societății”, mai spus procurorii.

Conform acestora, pentru a pune în aplicare înțelegerea ascunsă cu omul de afaceri, rectorul i-a indus în eroare pe membrii Senatului USAVS București, prezentându-le date neadevărate și impunând chiar modificarea Cartei Universității.

De asemenea, a susținut că se vor mări salariile cadrelor didactice, că universitatea va câștiga fonduri bănești cu ajutorul cărora se va dota unitatea de învățământ, pentru asigurarea unor condiții decente de studiu, că vor fi construite garsoniere pentru a fi închiriate de preparatori, asistenți, doctoranzi etc.

„Inculpatul Alecu a fost de acord ca sus-menționatul contract de asociere în participațiune să fie conceput și redactat de Popoviciu și de avocații acestuia, fără să participe consilierul juridic și economistul Universității. Contractul a fost semnat la USAVM București în condiții improprii de reprezentare a universității. În 3 august 2000, încălcând hotărârea Senatului USAVM, inculpații Alecu, Popoviciu și Bejenaru au aportat dreptul de folosință asupra unui teren de 174 hectare (parte din suprafața de 224 ha a fermei Băneasa), împreună cu imobilele aferente, la capitalul social al SC Băneasa Investments SA (SC Log Trans). După aportarea dreptului de folosință, clădirile aferente fermei Băneasa au fost demolate”, se arată în rechizitoriu.

La solicitarea rectorului Alecu, Popoviciu i-a promis ca îl va sprijini să obțină titlul de proprietate pe terenul aferent Fermei Băneasa, iar astfel, în condiții nelegale, în cursul anului 2001, la propunerea subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 (a fondului funciar), comisia municipiului București a eliberat titlul de proprietate pentru USAVM București.

După eliberarea titlului de proprietate, Ioan Alecu în înțelegere cu Popoviciu a aportat dreptul de proprietate asupra suprafeței de 174 ha la capitalul social al SC Băneasa și dreptul de proprietate asupra clădirilor edificate pe acest teren, deși Hotărârea Senatului USAVM interzicea acest lucru.

În acest context, terenul a fost subevaluat, iar ulterior, în 2004, a fost aportată și diferența până la 224 hectare la capitalul social al firmei, în condiții de subevaluare.

„Practic, în urma tuturor acestor activități, Universitatea de Științe Agricole nu a avut niciun beneficiu, dimpotrivă, a pierdut suprafața de teren aferentă fermei Băneasa pe care o avea în administrare și în exploatare, inițial. Ca urmare a eliberării titlului de proprietate pe suprafața de 224 ha a fost cauzat statului un prejudiciu de 335.387.260 lei. Prejudiciul cauzat USAMV București se ridică la suma de 619.472.218 lei și se compune din valoarea terenurilor aportate prin subevaluare la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A. și din scoaterea din societate a sumelor de bani care fuseseră aportate la capitalul social, lipsind societatea de capital de lucru”, mai spun procurorii.

Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în numele statului român, solicitând revenirea terenului în suprafață de 224 ha în proprietatea publică a statului.

Puiu Popoviciu este unul dintre cei mai bogați oameni din România, cu o avere estimată la peste 300 milioane euro. Are zeci de magazine, sute de miii de metri pătrați de spații de birouri, hoteluri, restaurante, brutării și este unul din administratorii rețelelor de restaurante KFC, Pizza Hut, Hard Rock cafe, brutăriile Paul și Cinnabo, conform Forbes.

DailyBusiness
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
Spynews
Horoscop duminică, 30 martie 2025: Racii vor lua decizii importante
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Clădirea unică din București care a adăpostit, în secret, o lojă masonică. I se mai spune Casa cu Sfinx, are o arhitectură spectaculoasă, dar mulți trec pe lângă ea fără să-i știe povestea
Capital.ro
Șah-mat la Călin Georgescu. Liviu Dragnea cutremură România toată: E făcut!
Playtech.ro
Zodiile care își schimbă locul de muncă în aprilie 2025. Noi începuturi pe plan profesional
DailyBusiness
Secretul neștiut când faci curățenie. Cum poți transforma baia cu pasta de dinți!
Adevarul
Secretele longevității, dezvăluite de un expert Harvard: „Mi-am recăpătat creierul de la 20 de ani”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Fiica Iustinei și a lui Cornel de la Insula Iubirii a împlinit 5 luni. Unde au plecat cei doi pentru a o sărbători pe Ivana - Nectaria / FOTO
Spynews
Orașul din România inclus în European Best Destinations. Aici îți vei putea face vacanța de Paște
Evz.ro
Nu uita acest aparat în priză. Riști foarte mult
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Kira Hagi i-a dat vestea cea mare lui Gică Hagi
kanald.ro
Filmul tragediei din Calafat, unde o femeie de 42 de ani a murit în urma unui cumplit accident. Medicii nu au mai putut face nimic pentru a o salva
Cancan.ro
Cum arată Claudia Presăcan și ce a ajuns să facă pentru bani, la 25 de ani de la retragerea din gimnastică
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Adio, maestre! S-a stins actorul care ne-a ținut pe toți lipiți de TV: O pierdere devastatoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
stirilekanald.ro
"Ceasul rău l-a dus acolo" Constantin a fost găsit fără suflare în Iași, la trei luni de la dispariție. Bărbatul a fost văzut ultima oară plecând de la biserică
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Seniorii care pot ieși mai devreme la pensie cu 5 ani în 2025! Cine sunt aceștia și ce condiții au de îndeplinit
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Veste bună pentru pensionarii cu venituri mici: vin banii!