Propunerea trimisă joi noapte de Grecia creditorilor străini cuprinde măsuri apropiate de condiţiile cerute la sfârşitul lunii iunie de instituţiile financiare internaţionale, notează Bloomberg. Guvernul elen se luptă pentru evitarea falimentului şi locul Greciei în zona euro după ce a ratat deja, la 30 iunie, o plată scadentă către FMI, iar noi măsuri de austeritate au fost respinse de populaţie pe 5 iulie, prin referendumul convocat de Tsipras.
Citeşte şi Germania recunoaşte: Grecia are nevoie de reeşalonarea datoriei. Trebuie să prezinte însă un plan
Parlamentul de la Atena va acorda mandat guvernului pentru a negocia cu creditorii internaţionali un acord pentru un al treilea pachet de ajutor în schimbul unor reforme, a declarat vineri Nikos Filis, purtătorul de cuvânt parlamentar al partidului Syriza, de guvernământ, transmite Reuters.
Prim-ministrul Alexis Tsipras a cerut un vot urgent de sprijin vineri în legislativ pentru ca guvernul să poată negocia pachetul de reforme înaintat joi seara de Atena creditorilor săi (UE, BCE şi FMI).
Vezi şi Alfabetul grec va rămâne pe bancnotele euro chiar şi în caz de „Grexit”
Întrebat de jurnalişti dacă va exista un acord, Nikos Filis a răspuns: „Cu certitudine. Astăzi vorbim în parlament.”
Concret, care sunt măsurile, potrivit presei elene, preluată de BBC:
– majorarea taxelor pentru companiile de transport maritim şi eliminarea statutul fiscal preferenţial al insulelor greceşti, printre principalele destinaţii turistice din Europa
– eliminarea sistemului de TVA diferenţiat, unificarea TVA la 23% universal, inclusiv pe restaurante
– eliminarea alocaţiei de solidaritate pentru pensionarii săraci până în anul 2019
– reducerea cheltuielilor de apărare cu 300 de milioane de euro până în 2016
Citeşte continuarea pe ECONOMICA.NET.