Potrivit unor surse guvernamentale, impactul este de 10 miliarde de lei pe brut, şi 6 miliarde de lei pe net. Aplicarea legii ar urma să fie de la 1 ianuarie 2017. Însă resursele bugetare sunt de o zecime din cele necesare.
Respectiv bugetul pe 2017 îşi permite să aloce doar un miliard de lei. De altfel, în Guvern au apărut tensiuni din cauza lipsei resurselor financiare pentru apliarea acestei legi.
Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, că Executivul va discuta miercuri Legea salarizării, o variantă luată în calcul fiind cea a unui proiect pe 4 ani, până în 2020, deşi se gândeşte „foarte serios” şi la un proiect tranzitoriu, pentru anul 2017, care să fie continuat de viitorul Guvern şi Parlament.
„Vom avea miercuri o primă discuţie în Guvern pe câteva variante de abordare. Multă lume se întreabă de ce am tot prelungit prezentarea acestui proiect de lege: pentru că ceea ce noi am moştenit în Guvern, ceea ce a fost lucrat anul trecut, noi am considerat că din punct de vedere bugetar nu este aplicabil. Ambiţia proiectului respectiv era mult dincolo de ceea ce bugetul poate să susţină în anul următor, până în 2020”, a afirmat Cioloş, prezent la o reuniune a Asociaţiei Municipiilor din România.
Şeful Executivului a subliniat că este nevoie de o reechilibrare şi o regândire a actualului sistem, însă Guvernul pe care îl conduce nu vrea să promoveze un proiect „care să aibă soarta celui din 2010”, gândit, dar neaplicat din lipsă de bani, astfel încât ia în calcul mai multe variante.
„Abordarea noastră a fost să vedem care sunt resursele pe care le putem mobiliza în anii următori, resursele bugetare, şi ce putem face cu resursele respective, până unde putem merge la această reechilibrare”, a explicat Cioloş.
Potrivit acestuia, una dintre variante este un proiect care să se întindă ca aplicare până în 2020, bazat pe „resursele bugetare limitate” avute la dispoziţie în acest moment.
„Să gândim o lege pe 4 ani, pornind de la un nivel minim şi de acolo în sus să vedem ce şi până unde putem reechilibra lucrurile”, a spus premierul.
Cioloş a afirmat că o altă abordare la care Guvernul „se gândeşte foarte serios” este cea a unui proiect lansat doar pentru anul 2017, care să fie continuat de următorul Executiv.
„În măsura în care considerăm că nu putem pune pe masă un proiect de lege al salarizării unitare realist, multianual, cu şanse de aplicare, să vedem ce putem face în anul care vine, cu resursele pe care ştim că le putem mobiliza, cu proiectul de buget pe care îl vom propune. Urmând să gândim apoi sau să gândească viitorul Guvern şi Parlament, în funcţie de ce îşi asumă, o continuare a acestei abordări”, a spus Cioloş.