„Vom găsi o soluție eficace dacă dăm dovadă de perseverență și metodă (…) până la închiderea definitivă a taberei, care aș dori să aibă loc cât mai curând posibil”, a declarat ministrul de interne Bernard Cazeneuve într-un discurs pentru forțele de ordine de la Calais.
Populația taberei de la Calais, înființată în primăvara lui 2015, a atins un nou record de aproape 7000 de persoane potrivit autorităților și de 9000 potrivit asociațiilor umanitare, în creștere cu 50% față de iunie, pe fondul închiderii sistematice a unor structuri similare din regiunea pariziană. Tabăra a devenit un bidonvil, cunoscut sub numele de Jungla, unde trăiesc inclusiv 900 de minori neînsoțiți. Tensiunile sunt în creștere, mai ales după restrângerea taberei prin dărâmarea cu buldozere a părții de sud, în martie.
Primarul orașului Calais, Natacha Bouchard, afirmă că operațiunea de închidere a taberei trebuie să aibă loc într-o singură etapă. Cazeneuve a vorbit însă de o „demolare progresivă și controlată” și nu a furnizat nicio dată limită. Pentru închiderea zonei de nord, guvernul trebuie să obțină aprobarea Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanță administrativă a Franței, pentru închiderea activităților comerciale neautorizate.
Veniți din Afghanistan, Sudan sau Irak, majoritatea refugiaților din nord-vestul Franței încearcă să ajungă în Marea Britanie. Franța încearcă să stimuleze plecările voluntare, prin crearea până la sfârșitul anului a unui număr de 8000 de locuri în alte structuri de primire, a precizat ministrul de interne pentru cotidianul local Nord Littoral.
Sursa: Agerpres