UPDATE: Posibilitatea unei amnistii fiscale a fost confirmată de Eugen Teodorovici, preşedintele comisiei de Buget-Finanţe din Senat şi de purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre.
„La nivel parlamentar se analizează posibilitatea introducerii unei amnistii fiscale pentru persoanele fizice şi juridice care au datorii depăşite la plată. Trebui să gândim un proiect care îi vizează nu numai pe cei care au datorii la stat, pe răii platnici, ci şi pe cei care s-au conformat. Dacă aceştia din urmă, la final de an nu şi-au achitat tot, să facem nişte reduceri. Trebuie gândit pe modelul Ordonanţei 44 din 2015, la care să se adauge şi o prevedere pentru cei care se conformează în mod voluntar. Vorbim de cei care din motive neimputabile lor nu au putut să-şi achite datoriile la Stat. Dacă Statul le-a creat probleme şi au intrat în această situaţie atunci trebuie să beneficieze de anumite facilitate. Mă refer la întârzierea rambursării TVA-ului, de exemplu. Nu vorbim despre răi platnici. Fiindcă unul a plătit la timp, iar altul nu a plătit şi rulează banii. Trebuie să fie un tratament egal în piaţă”, a declarat, pentru Mediafax, Eugen Teodorovici, preşedintele comisiei de Buget-Finanţe din Senat.
Informaţia a fost confirmată şi de Adrian Dobre, purtătorul de cuvânt al PSD: „Este depusă o iniţiativă parlamentară care urmează să fie analizată şi coordonată cu celelalte politici guvernamentale. Dar, atenţie, chiar dacă este o iniţiativă a parlamentarilor PSD, ea nu a fost încă dezbătută şi aprobată de forurile de conducere ale partidului şi nici corelată cu prevederile noului Cod Fiscal”.
Argumentele avansate sunt „stimularea conformării voluntare a contribuabililor la plata obligațiilor fiscale și maximizarea încasărilor bugetare, stimularea mediului economic și, respectiv, diminuarea arieratelor bugetare”. Mișcarea este similară cu facilitățile introduse de Guvernul Boc în 2011 și Cabinetul Ponta în 2015, cu aceleași argumente.
Acum, firmele și persoanele care vor dori să beneficieze de această facilitate, după ce va fi avizată, trebuie să depună o cerere la Fisc până la sfârșitul anului.
Citeşte şi Sorin Grindeanu l-a demis din funcţie pe vicepreşedintele ANAF Dorel Fronea
Facilitățile pregătite
Anularea penalităților de întârziere, precum și a unei cote de 50% din dobânzi, aferente obligațiilor de plată principale către bugetul general consolidat, administrate de ANAF, cu termene de plată anterioare datei de 30 iunie 2017, cu următoarele condiții:
Stingerea până la 30 septembrie 2017 a obligațiilor de plată principale cu termene de plată anterioare datei de 30 iunie 2017, indiferent de data stingerii acestora.
Stingerea până la data de 31 decembrie 2017 a cotei de 50% din dobânzile aferente obligațiilor de plată principale cu termene de plată anterioare datei de 30 iunie 2017, stabilite prin decizii de calcul comunicate.
Citiţi continuarea pe profit.ro