În Clinceni pot fi găsite terenuri pentru construit case şi la mai puţin de 10 euro metrul pătrat, potrivit imobiliare.ro. „O parcelă de 850 de metri pătrați, situată în comuna Clinceni, în apropiere de pădure și de râul Argeș este scoasă la vânzare la un preț de 6.900 de euro, respectiv puțin peste opt euro pe metru pătrat. Utilitățile zonei (apă, curent) se află la o distanță de 250 de metri de proprietate, în vreme ce rețelele de canalizare și apă au fost construite de către autorități și urmează să devină funcționale”, a spus Anca Ghiță, directorul agenţiei General Service 2000.
Terenul nu este o oportunitate. În zonă se găsesc destule alte oferte la prețuri similare, loturile având suprafețe cuprinse între 500 și 4.000 de metri pătrați.
Citeşte şi PREVIZIUNI IMOBILIARE: Volumul tranzacţiilor din România va creşte uşor în acest an
Preţuri mai mici de 5 ori
„Spre comparație, în perioada de boom (anii 2007-2008), când în zonă nu era nimic, terenurile se vindeau cu 50 de euro pe metru pătrat, după o creștere fulminantă față de nivelul consemnat în anul 2005 (când se încheiau tranzacții și la doi euro pe metru pătrat). Ţinând cont de dezvoltarea zonei din ultimii ani, de investițiile autorităților în infrastructură și de apariția primelor case locuite permanent, se poate spune că momentul actual este propice pentru achiziția unui teren”, a precizat reprezentanta General Service 2000.
20 de euro metrul pătrat de teren fără utilităţi
Tot în partea de vest a Capitalei, dar ceva mai aproape de oraș (zona Bragadiru-Prelungirea Ghencea), loturi cu toate utilitățile la poartă pornesc de la 50 de euro pe metru pătrat, iar dacă rețelele sunt mai departe, pot fi găsite și la prețuri de 20 de euro pe metru pătrat.
„Cea mai bună ofertă pe care o avem este un teren de 550 de metri pătrați la 12.000 de euro, în Prelungirea Ghencea, strada Topazului (Bragadiru)”, spune Anca Ghiță.
Citeşte şi Vrei casă? Vezi ce s-a întâmplat la început de an cu preţul apartamentelor în toată ţara
25 de euro metrul pătrat de teren în Baloteşti
Potrivit anunţurilor postate pe tocmai.ro, proprietarii care au parcele de teren de vânzare în Baloteşti cer aproximativ 25 de euro pe metrul pătrat. În Brăneşti, un teren de 550 de metri pătraţi este scos la vânzare cu preţul de 17.500 de euro, ceea ce înseamnă 35 de euro metrul pătrat, negociabil. În comuna Berceni terenurile au un preţ de vânzare de 18-20 de euro metrul pătrat, potrivit anunţurilor de pe tocmai.ro, în funcţie de poziţionarea terenului, precum şi de utilităţile existente. În Corbeanca sunt disponibile terenuri şi cu 85 de euro metrul pătrat.
Cât mai costă metrul pătrat de teren în Bucureşti
Atât în localitățile limitrofe Bucureștiului, cât și în zonele bine cotate din interiorul orașului, consultanții imobiliari identifică un trend similar, caracterizat de stabilizarea prețurilor și creșterea interesului cumpărătorilor. „Numărul tranzacțiilor s-a mărit în 2013, cererea e mai mare”, notează reprezentanta General Service 2000, referindu-se la zona de vest a orașului. În plus, precizează aceasta, de doi ani încoace, prețurile sunt relativ stabile, au mai scăzut poate cu 5-10% – și asta în funcție de ofertă.
Și în cartiere precum Domenii sau 1 Mai, așteptările proprietarilor și cele ale cumpărătorilor dau semne că ar ajunge la un punct de echilibru.
Citeşte şi ANALIZĂ. Piaţa IMOBILIARĂ în 2014. Află dacă va fi un an bun ca să îţi cumperi casă
Potrivit lui Iulian Niculae, directorul agenției Victoria Consult, în astfel de zone s-a simțit anul trecut o creștere a volumului de tranzacții. O serie de clienți aflați în expectativă au luat în sfârșit decizia de a face o achiziție. Asta după o scădere de circa 50% a prețurilor față de perioada de boom. Terenuri care ajungeau atunci la 1.500 – 2.000 de euro pe metru pătrat sunt disponibile acum spre vânzare la 800 – 900 de euro pe metru pătrat, iar tranzacțiile se încheie, după negocieri, la circa 700 de euro pe metru pătrat.
„Un lot de 300 de metri pătrați, poziționat într-o zonă bună a Capitalei, poate fi cumpărat cu circa 200.000 de euro. O sumă considerată rezonabilă de clienții activi pe acest segment, respectiv oameni cu venituri peste medie (doctori, avocați etc.)”, a spus Iulian Niculae.