Horia Colibăşanu s-a întors din expediţia pe Everest: „La 7.700 de metri mi s-a furat cortul”

Horia Colibăşanu, care a reuşit să cucerească vârful Everest, din Himalaya, fără oxigen suplimentar şi şerpaşi, în premieră naţională, s-a întors, marţi, în România, afirmând că expediţia a fost una dintre cele mai grele, iar când a ajuns la 7.700 metri altitudine era pe punctul de a renunţa.
Romania TV
23 mai 2017, 12:36
Horia Colibăşanu s-a întors din expediţia pe Everest:

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu a reuşit să cucerească vârful Everest (8.848 metri), din Munţii Himalaya, în data de 16 mai, stabilind o premieră naţională după ce a urcat pe cel mai înalt vârf de pe Pământ fără şerpaşi sau oxigen suplimentar.

Marţi, Horia Colibăşanu a ajuns în România şi a participat la o conferinţă de presă organizată la sediul Primăriei Timişoara. Colibăşanu a declarat că expediţia s-a desfăşurat „ca la carte” doar parţial. Asta pentru că i s-a furat cortul la altitudinea de 7.700 de metri şi era la un pas să renunţe.

“Acum şapte zile eram pe Everest, patru zile a durat doar coborârea de pe munte. A fost o expediţie care parţial s-a derulat ca la carte. Mi-a fost furat cortul la altitudinea de 7.700 de metri, probabil de către şerpaşi, a trebuit destul de mult să improvizez şi mi-a fost destul de greu. A fost destul de periculos. În principiu, ar fi trebuit să mă întorc când am văzut că nu mai am cortul. A trebuit să mă descurc, să mă împrietenesc cu nişte şerpaşi, să dormim împreună într-un cort. Am dormit în cort cu încă trei şerpaşi, am stat într-un colţ, nu am reuşit să mă hidratez, să mă alimentez bine. A fost periculos, poate a doua oară nu aş mai face acest lucru. Problemele cu alimentaţia şi cu hidratarea duc la oboseală extremă după ce ai atins vârful”, a povestit Horia Colibăşanu.

Alpinistul timişorean a adăugat că i-a fost mai greu să coboare de pe vârful Everest, fiind şi foarte obosit.

“Pe Everest nu e aşa de greu să urci, cât să cobori. Coborârea a fost foarte grea, am reuşit să supravieţuiesc, au fost câteva momente la limită. La coborâre de pe vârf, în prima tabără, am adormit, nu am mai reuşit să sun nici măcar acasă, am fost foarte obosit. Peste o mie de oameni au încercat să urce vârful, cei mai mulţi au folosit oxigen şi şerpaşi. Partenerul german cu care ar fi trebuit să cuceresc vârful a ales să meargă cu un şerpaş, dar m-am descurcat singur”, a explicat Horia Colibăşanu.

Timişoreanul a spus că s-a gândit de cel puţin două ori să renunţe: în momentul în care i s-a furat cortul şi cu câteva ore înainte de a cuceri vârful, din cauza frigului.

“În noaptea ascesiunii, la ora 04.00, a fost foarte frig, nu eram sigur că o să rezist. Cea mai mare problemă a celor care nu folosesc oxigen suplimentar este frigul. Au fost -32 de grade pe munte, sunt temperaturi normale pentru această perioadă. A fost important că am avut o prognoză foarte exactă şi nu a bătut vântul. Noi putem să rezistăm până la -40 de grade în condiţii fără vânt”, a detaliat alpinistul.

Horia Colibăşanu spune că a urcat pe vârful Everest pe traseul clasic, pe ruta nordică, din Tibet, şi că expediţia a fost printre cele mai solicitante.

“A fost una dintre cele mai grele expediţii, a fost destul de solicitantă, şi coborârea a fost la limită. În vârful Everest este destul de frig şi destul de sus, mi-am dat seama că e o înălţime ameţitoare, eşti la aproape 9.000 de metri, e bine când ajungi. Am stat în vârf 20 minute, am făcut înregistrări audio şi video şi am făcut poze cu sponsorii şi steagul României. La întoarcere, vedeam tabăra aflată la o distanţă de 1.000 de metri şi aveam impresia că nu înaintez, nu ajung la tabără. Erau momente cu porţiuni tehnice şi trebuia să fiu foarte concentrat. Coborârea a fost foarte grea. Mă concentram să fac 20 de paşi, mă puneam să mă odihnesc şi adormeam câteva momente. Tot timpul mă uitam la ceas, să nu mă prindă noaptea, pentru că sunt şanse destul de mari să degeri. Am simţit o oboseală extremă, în puţine expediţii am simţit-o”, a povestit Horia Colibăşanu.

Alpinistul timişorean şi-a propus să meargă, în perioada imediat următoare, în staţiunea Băile Herculane, din judeţul Timiş, pentru recuperare.

“Am nevoie cel puţin o lună să mă recuperez. Acum, după ce urc patru, cinci scări, deja gâfâi, a fost destul de solicitant pe Everest”, a conchis Colibăşanu.

Vârful Everest este cel de-al optulea de peste 8.000 de metri în palmaresul sportiv al lui Horia Colibăşanu. Sportivul timişorean îşi doreşte să urce pe toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri.

Anul acesta, a avut loc cea de-a 19-a expediţie internaţională a lui Colibăşanu.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiac chinezesc pentru luni, 21 aprilie 2025. Vești pentru nativul Bivol
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
Playtech.ro
Greșeala de pe autostradă care te poate lăsa fără permis pe loc . Mulți șoferi o comit fără să-și dea seama
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ceaușescu trăia un coșmar. Era spionat din toate părțile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi neagră de doliu. Am pierdut cel mai mare cântăreț: „Sper că râde acum cu vechii săi prieteni, sus în Rai”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pacea în Ucraina, viziunea suveraniștilor români: cum ar încheia războiul niște muhaiele cu tricolor la gât