Poliţiştii sfătuiesc să nu permită necunoscuţilor să le intre case, scrie adevarul.ro. Indiferent de poveste. Acest tip de infractor este politicos, convingător, insistent şi pretinde a fi un reprezentant al unor autorităţi publice, companii de utilităţi, etc şi poate fi bărbat, femeie sau chiar copil. Alţi infractori oferă produse promoţionale sau solicită donaţii pentru acte de caritate. De fapt, aceşti indivizi folosesc orice poveste pentru a intra în casa victimelor. Sunt cazuri în care poartă adesea salopete cu logo-ul companiei.
Citeşte şi Minivacanţă Crăciun 2017. Cât vor sta acasă salariaţii, bucurie mai ales pentru bugetari
Ce poveşti/metode folosesc hoţii: Bat la uşa victimelor şi oferă produse de curăţenie gratuite sau la preţuri promoţionale. Oferă servicii de deratizare, primesc accesul în locuinţă şi solicită plata pentru aşa-zise servicii pe care le-au prestat. Infractorii motivează că nu sunt din localitate (pretind că sunt cetăţeni străini şi vorbesc stricat limba română), spun că au o urgenţă medicală şi nu au bani româneşti asupra lor. Solicită victimelor să le schimbe sume în valută. Iau banii şi lasă garanţie o geantă în care afirmă că au valută sau bunuri de valoare, spunând că se vor întoarce.
Persoane care bat la uşile oamenilor, cerşesc sau solicită un pahar cu apă. Din această categorie fac parte în general femeile şi copiii. În cazul în care persoanele care se prezintă la uşa dvs pretind că sunt angajaţi ai societăţilor ELECTRICA, ENGIE, COMPANIA APA BRAŞOV, există câteva informaţii care trebuie verificate înainte să le permiteţi accesul în locuinţă: Să poarte uniforme cu însemne specifice, să aibă asupra lor legitimaţii înseriate, cu fotografia angajatului şi vizate pentru anul în curs,pentru lucrări de reparaţii sau mentenanţă, se deplasează cu autospeciale inscripţionate cu denumirea societăţii respective, nu returnează bani pentru facturi mai mari decât consumul real (nu fac regularizări pe loc).