UPDATE 15.30 Termenul până la care deputatul Sebastian Ghiță poate depune cauțiunea stabilită de procurori la suma de 13 milioane de euro, care expira miercuri, a fost prelungit până luni, au declarat surse pentru Agrepres.
Una dintre obligațiile impuse lui Sebastian Ghiță prin măsura controlului judiciar este aceea de a nu face declarații publice în mass-media referitoare la obiectul cauzei, la ceilalți coinculpați din dosar, precum și la martorii audiați în cauză.
În legătură cu această obligație, există suspiciunea că Sebastian Ghiță ar fi încălcat-o, el fiind prezent, pe data de 5 aprilie, într-o emisiune televizată, unde ar fi făcut afirmații referitoare la cauza în care este cercetat. În acest context, procurorii ar urma să solicite înregistrarea emisiunii pentru a stabili dacă deputatul a încălcat obligațiile impuse de procurori, au spus sursele citate.
Pe 31 martie, procurorii DNA Ploiesti au dispus masura controlului judiciar pe cautiune fata de deputatul Sebastian Ghita, fiind stabilita suma de 13 milioane de euro.
„Inculpatul va depune, pana la data de 6 aprilie 2016, o cautiune in valoare de 59.417.133 lei (reprezentand 10% din valoarea bunurilor si lichiditatilor banesti – cu exceptia terenurilor si cladirilor neevaluate in bani – declarate de inculpat in ultima sa declaratie de avere inregistrata la Parlamentul Romaniei – Camera Deputatilor) ori va constitui o garantie reala mobiliara sau imobiliara in limita sumei de bani determinata, ce va fi consemnata pe numele inculpatului, la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie„, se arata intr-un comunicat al DNA.
Procurorii au dispus control judiciar pe cautiune in cazul lui Sebastian Ghita, dupa ce Camera Deputatilor a respins, saptamana trecuta, cererea DNA de retinere si arestare preventiva a acestuia.
Deputatul este urmarit penal in acest dosar pentru doua infractiuni de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii; doua infractiuni de dare de mita; santaj; cumparare de influenta si conducerea unui vehicul fara permis de conducere.
In acelasi dosar mai sunt cercetati penal procurorii Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, fostul subsecretar de stat in MAI, Viorel Dosaru, si fostul sef al DGA Prahova Constantin Ispas. Acestia sunt acuzati ca au permis accesul deputatului la informatii dintr-un dosar care nu erau destinate publicitatii, scopul constand in zadarnicirea unei anchete penale, dar si in protejarea intereselor unor persoane si firme cercetate in cauza respectiva.