10. Insula Iguanelor, Cuba
Se află situată la aproximativ 30 km sud de Trinidad şi este locul unde se găseşte una dintre speciile endemice rare, iguana cubaneză. În fiecare zi se organizează excursii din Trinidad spre această insulă, iar turiştii au posibilitatea de a hrăni ei înşişi iguanele.
9. Insula Porcilor, Bahamas
Se află situată în Insulele Exumas, din Bahamas. Se spune că porcii au fost lăsaţi aici de nişte marinari care aveau în plan să revină pe insulă, iar apoi să-i taie şi să-i gătească, însă ei nu s-au mai întors, iar porcii au supravieţuit şi s-au înmulţit. Altă legendă spune că porcii au supravieţuit unui naufragiu şi au reuşit să înoate până la mal. Cert este că insula a devenit o atracţie turistică. Ea nu este locuită de oameni.
8. Insula Cangurilor, Australia de Sud
Situată la aproximativ 110 km sud vest de Adelaide, insula este accesibilă cu feribotul sau avionul. Este a treia insulă ca mărime a Australiei şi, contrar numelui, ea nu s-a făcut remarcată prin cangurii, ci prin albinele italiene. Originare din zona Bolognei, ele au fost aduse aici în 1881, iar patru ani mai târziu insula era deja un sanctuar al albinelor. Varietatea animală a insulei este însă foarte mare, aici aflându-se inclusiv un parc de conservare a leilor de mare sau arii protejate ale cangurilor, urşilor koala ori a ornitorincilor.
7. Insula Papagalilor de Mare, Ţara Galilor
Se află în apropierea insulei galeze Anglesey, este nelocuită şi a fost desemnată arie protejată specială, datorită populaţiilor sale de păsări de mare. Papagalii de mare, de unde insula îşi trage numele, ajunseseră la un moment dat la un număr record de 2.000 de perechi, însă apariţia accidentală a şobolanilor pe acest teritoriu, probabil la sfârşitul secolului al XIX-lea, a redus considerabil numărul acestor specii de păsări. Un program de otrăvire a şobolanilor, început în 1998, a condus la eradicarea acestora şi a permis din nou înmulţirea papagalilor de mare. În timpul verii sunt disponibile croaziere în jurul insulei.
6. Insula Papagalilor de Mare, Newfoundland
Se află situată pe canalul navigabil Baccalieu Tickle, în apropierea Peninsulei Labrador. Insula a fost transformată într-o rezervaţie ecologică pentru protecţia papagalilor de Atlantic. În timpul verii se fac tururi în jurul insulei, putând fi admirate şi multe alteforme de viaţă marina din regiunea Newfoundland.
5. Insula Păsărilor, Seychelles
Este numită astfel în onoarea celor peste 700.000 de perechi de rândunici de mare care îşi au cuiburile aici. Se află situată în nordul arhipelagului Seychelles, la aproape 100 km de cea mai mare insula, Mahe. Păsările vin aici la sfârşitul lui martie, în luna mai îşi depun ouăle, iar în luna octombrie părăsesc insula. Insula Păsărilor este coraligenă, iar suprafaţa sa este mica, doar 0,7 km pătraţi.
4. Insula Raiul Pisicilor, Japonia
Oficial este cunoscută sub numele Tashirojima, iar pisicile au fost aduse aici pentru a ţine sub control şoarecii care dădeau târcoale fermelor de viermi de mătase. În timp această industrie a decăzut, oamenii au părăsit insula, dar au rămas pisicile. Astăzi mai trăieşte aici o comunitate mică de pescari, în jur de 70 de oameni, dar pisicilepar a fi stăpâne. Locuitorii cred că ele le aduc noroc şi le-au ridicat nu mai puţin de 51 de monumente. Bineînţeles, pe insulă nu este permis accesul cu câini. Se poate ajunge aici cu feribotul, în 40 de minute, de la Ishinomaki, oraş din prefectura Miyagi.
3. Insula Focilor, Africa de Sud
Se află nu departe de Cape Town, iar pe lângă colonia de foci aici se găsesc şi pinguini africani.
2. Insula Iepurilor, Japonia
Ōkunoshima este numele oficial al acestei insule situate în Marea Interioară a Japoniei. A devenit cunoscută ca urmare a mulţimii de iepuri sălbatici care sălăşluiesc aici, însă modul în care aceştia au ajuns pe insulă este trist. Ōkunoshima a jucat un rol cheie în cel de-al Doilea Război Mondial, aici fiind dezvoltat un program secret de producere a armelor chimice, iar eficacitatea acestora a fost testată pe iepuri. Aceştia sunt în prezent protejaţi, iar numărul lor este estimat la 300.
1. Insula Sable, Noua Scoţie
Se află situată la aproximativ 300 km sud est de oraşul canadian Halifax, din Noua Scoţie. Aici se găsesc peste 400 de cai sălbatici, zburdând în libertate, în timp ce numărul oamenilor este doar de cinci, toţi fiind angajaţi de guvern pentru a avea grijă de animale.