Ilie Bolojan a spus că nu există soluţii magice şi că niciun sistem de sănătate din lume nu poate funcţiona cu mulţi beneficiari şi puţini oameni care contribuie.
”Astăzi avem 6,3 milioane de români care contribuie şi avem 16,5 milioane de beneficiari. Niciun sistem nicăieri nu poate funcţiona în felul acesta. Şi atunci, ce a trebuit să facem? Să căutăm cum creştem numărul de contributori, oameni care plătesc”, a explicat premierul.
El a precizat că s-au găsit două metode. ”Pe de-o parte, pentru pensiile care sunt peste 3.000 de lei. Doar pe diferenţa care depăşeşte 3.000 de lei. Ar urma să se plătească 10 la sută această contribuţie, pentru că toţi seniorii noştri, toţi vârstnicii noşti au nevoie de servicii de sănătate. Această distribuţie mică, poate mare din pensia lor, dar mică, raportat la un tratament complex, înseamnă o sumă foarte mică cu care contribuie. Şi a doua măsură a fost să extindem baza de contribuabili prin anularea unor excepţii. Şi că ne place, nu ne place, şi mămicile, în perioada în care au un copil mic, au nevoie de servicii medicale importante şi atunci trebuie să contribuie cu sumă infim de mică, raportat la beneficiile pe care sistemul medical le pune în practică”, a explicat Ilie Bolojan.
Premierul consideră că ”nu mai putem fi o ţară de excepţii, pentru că nu ne mai putem permite”. ”Dacă ascultăm fiecare categorie socială, care a fost până acum scutită de aceste lucruri, eu le dau dreptate. Empatic, sunt de acord cu ei. Problema este ce facem în situaţia în care nu mai ai bani. Restanţele de plată la Casa de Sănătate sunt de câteva miliarde şi nu am avut bani să le plătim. Lunile trecute am plătit doar salariile în sănătate şi n-am putut să plătim ceilalţi furnizori”, a mai afirmat premierul Ilie Bolojan.
Premierul Ilie Bolojan a declarat că România a dat un semnal clar prin pachetul de măsuri propus luni, cu o zi înainte de Consiliul ECOFIN de la Bruxelles.
Ilie Bolojan a afirmat, luni seară, la Antena 1, că semnalul dat cu aceste măsuri este unul clar şi că România are ca ţintă reducerea deficitului, prin creşterea de venituri la bugetul de stat, scăderea cheltuielilor pe termen lung, dar şi prioritizarea investiţiilor.
”Pachetele doi şi trei urmează să întregească aceste măsuri. Şi eu sper că aceste propuneri care au fost cuprinse în acest pachet pentru care astăzi Guvernul şi-a asumat răspunderea să fie un semnal, nu sunt neapărat suficiente, pentru că nu poţi din trei măsuri să corectezi asemenea deficite. Dar este un început necesar, obligatoriu”, a precizat premierul Ilie Bolojan.
El a mai declarat că, în situaţia în care agenţiile de rating şi Comisia Europeană nu vor semnaliza că România a început să corecteze aceste deficite, atunci ”este doar o problemă de zile, săptămâni sau maxim o lună, două, până am intrat în această situaţie în care ţara noastră este considerată una în care nu mai merită să investeşti”.
Citește și: Modificări făcute de Guvern la măsurile fiscale anunțate. Ce schimbări intervin la CASS și jocurile de noroc
”Deci, fiind în ceasul al 11-lea, am luat decizia să ne asumăm astăzi răspunderea pe acest pachet de reforme fiscale, pentru care nu erau multe variabile. Aici nu e vorba de a lua nişte soluţii foarte diferite, sunt lucruri care trebuiau făcute, dar care e nevoie să fie continuate cu al doilea şi al treilea pachet, care să atace şi celelalte probleme”, a adăugat premierul Ilie Bolojan.
Premierul Ilie Bolojan declara, vineri, după consultările cu reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, că este extrem de important să câştigăm credibilitatea în relaţia cu Comisia Europeană, cu investitorii şi cu finanţatorii noştri iar acest prim pachet de măsuri va fi discutat în şedinţa ECOFIN din 8 iulie.