Ilie Bolojan, după summit-ul liderilor privind Ucraina: „Se va lucra la un plan comun european, cu sprijin din partea Statelor Unite. Vom creşte bugetele de apărare”

Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a participat duminică la Summitul liderilor privind Ucraina, organizat de Prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Keir Starmer.
Filip Stan
02 mart. 2025, 20:01
Ilie Bolojan, după summit-ul liderilor privind Ucraina:

UPDATE. Preşedintele interimar Ilie Bolojan anunţă concluziile summitului de la Londra, el declarând că garanţiile de securitate acordate Ucrainei nu pot fi asigurate fără sprijin din partea SUA, iar reluarea dialogului dintre Ucraina şi SUA ar contribui la încheierea cât mai rapidă a conflictului. Bolojan a anunţat că s-a luat decizia menţinerii sprijinului militar pentru Ucraina şi se va avea în vedere creşterea bugetelor pentru apărare în perioada următoare. Liderii prezenţi la Summit au mai decis să continue consultările şi, până la sfârşitul săptămânii viitoare, să fie adoptate decizii în sensul celor stabilite.

Ilie Bolojan a făcut o scurtă declaraţie la finalul summit-ului: „Nu putem accepta un acord slab precum cel de la Minsk, pe care Rusia îl poate încălca cu uşurinţă. În schimb, orice acord trebuie să fie susţinut de putere. Fiecare naţiune trebuie să contribuie la asta în cel mai bun mod posibil, cu sprijin, dar toate asumându-şi responsabilitatea de a acţiona”, a declarat, duminică seara, premierul Starmer.

El a mai spus că s-a convenit asupra unor măsuri importante. „În primul rând, vom menţine fluxul de ajutor militar şi vom înteţi presiunea economică asupra Rusiei pentru a consolida Ucraina acum. În al doilea rând, am convenit că orice pace durabilă trebuie să asigure suveranitatea şi securitatea Ucrainei”.

Starmer a precizat că Ucraina trebuie să fie la masa negocierilor.

„În al treilea rând, în cazul unui acord de pace, vom continua să consolidăm capacitatea defensivă proprie a Ucrainei pentru a descuraja orice invazie viitoare”, a mai spus el.

Premierul britanic a anunţat, „în al patrulea rând”, că se vrea dezvoltarea unei coaliţii a celor care doresc să apere un acord în Ucraina şi să garanteze pacea.

„Regatul Unit este pregătit să sprijine acest lucru, cu bocanci la sol şi avioane în aer”, a precizat, de asemenea, Starmer.

Totuşi, oficialul britanic a recunoscut că este nevoie de sprijinul SUA: Colaborăm cu SUA în acest sens, după întâlnirea mea cu preşedintele Trump de săptămâna trecută. Şi permiteţi-mi să fiu clar, suntem de acord cu preşedintele cu privire la nevoia urgentă a unei păci durabile. Acum, trebuie să o realizăm împreună”.

Totodată, premierul a anunţat că liderii se vor întâlni din nou „foarte curând”, adăugând că „ne aflăm astăzi la o răscruce în istorie. Acesta nu este momentul pentru mai multe discuţii. Este timpul să acţionăm. Este timpul să facem un pas înainte şi să conducem. Şi să ne unim în jurul unui nou plan pentru o pace justă şi durabilă. Vă mulţumesc”.

Un total de 19 lideri mondiali s-au reunit la Lancaster House pentru a discuta despre securitatea Europei, printre care şi preşedintele interimar român, Ilie Bolojan.

UPDATE: Summitul de la Londra tocmai s-a încheiat, după aproximativ două ore de discuții, potrivit BBC. Liderii au început să părăsească Lancaster House unul câte unul. Este de așteptat ca Volodimir Zelenski  să se îndrepte spre Sandringham pentru a se întâlni cu regele Charles al III-lea.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a oferit prima reacție după summit. Ea spune că liderii au avut o „discuție bună și sinceră”, abordând ce este necesar pentru a pune Ucraina într-o poziție de forță.

Lidera UE a afirmat că Ucraina are nevoie de „garanții cuprinzătoare de securitate”.

Ea a subliniat că „trebuie urgent să reînarmăm Europa”, iar Comisia va propune un plan în acest sens la Consiliul European din 6 martie, pentru că, spune ea, „trebuie într-adevăr să intensificăm masiv”.

„Acum este de maximă importanță să intensificăm investițiile în apărare pentru o perioadă prelungită de timp. Este pentru securitatea Uniunii Europene și avem nevoie… în mediul geostrategic în care trăim, să ne pregătim pentru ce este mai rău și, prin urmare, să intensificăm apărarea”, spune ea.

Întrebată despre mesajul ei pentru SUA, von der Leyen a spus: „Suntem pregătiți, împreună cu dumneavoastră, să apărăm democrația și principiul că există un stat de drept, că nu poți invada… și să-ți agresezi vecinul sau nu poți schimba granițele cu forța”.

UPDATE: Preşedintele interimar Ilie Bolojan se află, duminică, a Summitul liderilor privind Ucraina, care a început în Marea Britanie, la Londra, el stând la masă lângă preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.


Liderii de stat participanţi la Summit au făcut o fotografie de familie, înainte de începerea discuţiilor.

Summitul reunind aproximativ 15 lideri ai ţărilor aliate Kievului s-a deschis duminică după-amiază la Londra, în prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, la două zile după confruntarea sa aprinsă cu preşedintele american Donald Trump.

Liderii europeni se confruntă cu „un moment unic pentru securitatea Europei”, a declarat premierul britanic Keir Starmer la deschiderea acestui summit, care îi reuneşte pe preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi secretarul general al NATO Mark Rutte. Preşedintele interimar Ilie Bolojan se află la masa discuţiilor.

Preşedintele interimar, Ilie Bolojan, participă duminică la Summitul liderilor privind Ucraina, organizat de Prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Keir Starmer, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Evenimentul va avea loc la Lancaster House, Londra, la ora României 15.20.

Printre liderii invitaţi se numără cei din Franţa, Germania, Danemarca, Italia, Turcia, Ţările de Jos, Norvegia, Polonia, Spania, Finlanda, Suedia, Cehia şi România. La summit vor mai fi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, secretarul general NATO, Mark Rutte, şi liderii UE, Ursula von der Leyen şi Antonio Costa.

Potrivit biroului premierului britanic, summit-ul urmăreşte consolidarea sprijinului european pentru Ucraina, cu scopul de a asigura un acord de pace durabil şi suveranitatea Ucrainei.

Evenimentul este organizat după întâlnirea lui Starmer cu preşedintele american Donald Trump la Casa Albă, dar şi după incidentul de vineri, din Biroul Oval, în urma căruia Volodimir Zelenski a plecat de la discuţiile privind semnarea acordului Ucraina – SUA.

 

Zelenski, primit de Starmer în Downing Street. Premierul britanic l-a îmbrăţişat şi i-a spus: „Suntem alături de Ucraina”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit, sâmbătă, la Londra, cu prim-ministrul britanic Keir Starmer.

Starmer l-a întâmpinat pe liderul ucrainean cu o strângere de mână şi o îmbrăţişare. Vizita lui Zelenski are loc la o zi după ce acesta s-a întâlnit cu Donald Trump la Casa Albă – şi la câteva zile după ce Starmer însuşi s-a întâlnit cu preşedintele SUA.

Starmer a reiterat sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina: „Suntem alături de Ucraina atâta timp cât va fi necesar”.

El a vorbit şi despre „hotărârea neclintită” de a obţine o pace durabilă pentru Ucraina.

Zelenski i-a mulţumit lui Starmer pentru sprijinul său şi regelui Charles al III-lea pentru că a acceptat o întâlnire cu el duminică „Suntem fericiţi să avem astfel de parteneri şi astfel de prieteni”, a spus el.

Citește și: Avertismentul lui Macron: Dacă Putin nu va fi oprit, cu siguranţă va merge în Moldova şi poate mai departe în România

 

Bolojan: Securitatea Ucrainei este crucială pentru securitatea Europei. Trebuie să fim uniţi

Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a susţinut la Chişinău ideea unui„ dialog consistent” între ţările europene şi SUA pentru încheierea războiului din Ucraina. La finalul unei întrevederi cu Maia Sandu, Ilie Bolojan a spus că „modul în care se va obţine pacea pentru Ucraina va influenţa decisiv” securitatea comună a României şi a Republicii Moldova.

„Am avut un schimb de opinii privind implicaţiile discuţiilor despre pacea în Ucraina şi importanţa strategică a regiunii Mării Negre. România şi Republica Moldova insistă ca nicio decizie privind pacea în Ucraina şi nici o decizie privind viitorul poporului ucrainean să nu poată fi luată fără Ucraina şi fără garanţii de securitate corespunzătoare. Modul în care se va obţine pacea pentru Ucraina va influenţa decisiv securitatea noastră comună. Am subliniat şi faptul că formatul de dialog trilateral România – Republica Moldova – Ucraina este esenţial pentru aprofundarea conectivităţii celor trei state, mai ales în domeniul energiei”, a precizat Ilie Bolojan.

În contextul discuţiilor dintre preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi liderul SUA, Donald Trump, Ilie Bolojan s-a declarat a fi un „optimist moderat” cu privire la încheierea unui acord de pace între Rusia şi Ucraina, dar şi-a exprimat speranţa că „înţelepciunea va prevala”.

„Cred că ieri, dacă dialogul (dintre Volodimir Zelenski şi Donald Trump – n.r.) s-ar fi terminat cu o semnare de acord, ar fi fost un pas important pentru ca lucrurile să se ducă într-o direcţie de stabilitate şi este păcat că această dispută la care s-a ajuns a întârziat semnarea unui acord. Eu sunt un optimist moderat şi cred că, în afară de discuţiile care nu pot fi liniare în astfel de probleme foarte complexe – de a ajunge într-o primă etapă la o încetare a focului şi apoi la un acord de pace care să fie în aşa fel gândit încât să asigure o pace stabilă în această regiune – nu pot fi deci închise foarte repede, dar sper că înţelepciunea va prevala şi lucrurile se vor duce către ceea ce ne dorim cu toţii, către găsirea unor soluţii pentru pace”, a comentat Bolojan.

Şeful statului român a explicat că Ucraina are nevoie de o pace durabilă, pentru că „dacă gândurile expansioniste ale Rusiei vor rămâne o constantă în anii următori, înseamnă că ne putem gândi la reînceperea unui nou conflict”.

„Situaţia este complicată în această regiune şi, fără găsirea unor soluţii pentru o pace durabilă, orice fel de încetare a focului care nu este o chestiune stabilă poate să fie doar o scurtă perioadă de linişte şi, dacă gândurile expansioniste ale Rusiei vor rămâne o constantă în anii următori, înseamnă că ne putem gândi la reînceperea unui nou conflict. Şi, aşa cum am spus şi ieri, Ucraina poate să fie doar prima victimă, şi ne dorim din acest punct de vedere să se ajungă la o soluţie pentru o pace durabilă”, a mai spus Ilie Bolojan.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Locul din România unde a stat ascunsă, în subteran, o imensă comoară. De aici au fost scoase sute de tone de aur
Capital.ro
Putin a dat ordin. Cutremur la nivel mondial: Soarta Rusiei depinde de un singur lucru
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Gestul devenit viral al unui agent de pază de la Beach, please!: „Definiția umanității”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Cum va fi vremea în august, pe litoral. Accuwather a publicat prognoza așteptată
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Un motociclist de 32 de ani a murit în urma unui accident rutier, în Cluj! Un adolescent a fost a fost transportat la spital
Cancan.ro
NU E O GLUMĂ! Cât costă o cameră la Iaki, hotelul lui Gică Hagi din Mamaia Nord, în iulie 2025
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Avertisment pentru fumători. Nimeni nu le-a explicat asta vreodată: „Mai rapid ca la heroină sau cocaină!”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Joburi sezoniere la mare căutare. Iată unde poți lucra pe bani frumoși în vara 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți