Încă opt medicamente pentru boli rare, propuse pentru lista de compensate şi gratuite

Opt molecule ce se adresează tratamentelor unor boli rare vor fi trimise Ministerului Sănătății de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), pentru includerea lor pe lista medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, a informat, luni, președintele agenției, Nicolae Fotin.
Iulian Tudor
10 oct. 2016, 12:41
Încă opt medicamente pentru boli rare, propuse pentru lista de compensate şi gratuite

Președintele agenției, Nicolae Fotin, a precizat, la conferința de deschidere a Școlii de Boli Rare pentru Jurnaliști — ediția a V-a, că cele opt medicamente destinate bolilor rare ar putea fi accesibile pacienților până la finalul acestui an, prin modificarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea listei cuprinzând medicamente compensate și gratuite și introducerea acestora în lista menționată.

„De la ultima completare a Hotărârii, din luna august, simultan cu dezvoltarea de protocoale pentru moleculele care au intrat deja în listă, a continuat evaluarea noilor cereri și a medicamentelor care urmează să intre, astfel că, la următoarea propunere pe care sper să o trimitem către minister (Ministrul Sănătății — n.r.) în circuitul de avizare cât mai curând, (…) vom avea un număr de opt molecule pentru pacienți cu boli rare, acoperind indicații precum leucemia limfocitară cronică, boala Gaucher, angioedemul ereditar, mielomul multiplu, fibroză pulmonară, acromegalia. Ca o veste bună, o să avem încă opt medicamente care se adresează acestei patologii, propuse a fi aprobate prin hotărâre de guvern”, a declarat Nicolae Fotin.

Președintele ANMDM a adăugat că mai sunt în evaluare și vor intra la o altă propunere, încă trei medicamente ”orfane”, cele opt propuse în prezent urmând a fi disponibile pentru pacienți, cel mai probabil până la finalul anului în curs.

„Sunt acum, în Hotărârea de Guvern, 27 de molecule de medicamente orfane, pentru pacienți cu boli rare, acoperind un număr de 31 de indicații pentru aceștia”, a subliniat Fotin.

Chiar dacă sunt denumite boli rare, acest tip de afecțiuni sunt întâlnite, potrivit estimărilor specialiștilor, la peste 300 de milioane de persoane.

Școala de Boli Rare pentru Jurnaliști este primul eveniment de tip training din domeniul bolilor rare organizat în România, dedicat informării jurnaliștilor din mass media locală și națională.

La ediția din acest an, ce se desfășoară în perioada 10-12 octombrie, la București, participă circa 25 de jurnaliști din Capitală și din țară, ei urmând a discuta despre șase boli rare: fenilcetonuria, hemofilia, angioedem ereditar, fabry, leucemie mieloidă cronică și acondroplazia.

Evenimentul este organizat de Alianța Națională pentru Boli Rare România (ANBRaRo), în parteneriat cu Asociația Română de Cancere Rare și Asociația Prader Willi din Romania.

Citeşte şi Preţul maxim al medicamentelor eliberate pe reţetă va fi stabilit prin Hotărâre de Guvern

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se plantează, de fapt, în luna ianuarie. Abia atunci o să ai o recoltă frumoasă. Toți românii care stau la curte trebuie să știe
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Intră în vigoare din 2025. România, obligată să ia măsuri fără precedent. Planul pus la cale de UE
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Armata israeliană a relaxat regulile de angajare pentru a permite atacuri cu risc asupra civililor în războiul din Gaza
MediaFlux
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)