Black Cube. Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, arestat 30 de zile în dosarul israelienilor care au spionat-o pe Laura Codruţa Kovesi

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir a fost arestat, miercuri seară, pentru 30 de zile în dosarul Black Cube, privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi a unor apropiaţi ai procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi. Decizia luată de Tribunalul Bucureşti nu este definitivă, dar este executorie. Dragomir fusese reţinut, marţi, de DIICOT.
Iulian Tudor
14 sept. 2016, 05:34
Black Cube. Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, arestat 30 de zile în dosarul israelienilor care au spionat-o pe Laura Codruţa Kovesi

UPDATE: Daniel Dragomir, fost ofiţer SRI, a fost arestat, miercuri seară, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată şi instigare la violarea secretului corespondenţei.

Decizia luată de Tribunalul Bucureşti nu este definitivă, dar este executorie. Ea poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Daniel Dragomir, fost ofiţer SRI reţinut în dosarul Black Cube, a luat legătura cu un reprezentant al companiei israeliene, căruia i-a spus că vrea denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea lui în judecată de către DNA, cerând demararea operaţiunii „Tornado”, potrivit DIICOT.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a anunţat că Daniel Dragomir a fost reţinut marţi, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată şi instigare la violarea secretului corespondenţei.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pentru realizarea unui scop infracţional precis, prin intermediul unei persoane, inculpatul Dragomir Daniel a intrat în legătură cu un suspect în cauză, reprezentant al companiei israeliene cu numele de marcă «BlackCube», căruia i-a împărtăşit strategia sa şi scopul urmărit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie”, arată DIICOT.

Dragomir ar fi avut, în 1 februarie şi 16 martie, întâlniri în Bucureşti cu suspectul D. Z., împrejurări în care cei doi au discutat atât de contextul şi necesitatea operaţiunii, scopul şi presupusele persoane care stau în spatele operaţiunii şi care sunt interesate de reuşita acesteia, cât şi de natura şi toate condiţiile concrete ale operaţiunilor investigative, informative şi intruzive, inclusiv căutarea şi obţinerea corespondenţei electronice ale ţintelor, negocierea şi stabilirea bugetului, plata operaţiunii şi comisionul de succes, precum şi modalitatea de diseminare în media internaţională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit.

„În perioada martie – aprilie 2016, la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operaţiunii «Tornado»,  din dispoziţia suspectilor  D. Z. şi A. Y. şi sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă şi informaţii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate şefei D.N.A., şi în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase («scenarii»), au reuşit să-i convingă pe aceştia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziţia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracţională specifică”, potrivit procurorilor DIICOT.

Procurorii DIICOT au deschis o anchetă pe numele lui Ron Weiner, David Geclowicz şi Yossi Barkshtein, în dosarul privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi a unor apropiaţi ai procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi. Cei trei sunt angajaţi ai firmei israeliene de investigaţii Black Cube.

Ron Weiner şi David Geclowicz au stat în arest preventiv din 3 aprilie până în 22 iulie, când instanţa le-a înlocuit măsura preventivă cu arestul la domiciliu. Din 8 septembrie, în urma unei decizii luate de Curtea de Apel Bucureşti, Ron Weiner este cercetat sub control judiciar. Pe numele lui Yossi Barkshtein instanţa a emis, în 8 august, mandat de arestare preventivă în lipsă.

Ron Weiner este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, iar David Geclowicz este cercetat pentru complicitate la aceste infracţiuni.

Potrivit DIICOT, pe parcursul lunii martie, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv, cât şi în Londra, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi Ron Weiner şi David Geclowicz, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, “constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora”.

Anchetatorii au stabilit că, în cadrul grupării astfel constituite, cei doi inculpaţi aveau roluri şi sarcini precis trasate de către cei doi lideri, respectiv inculpatul Ron Weiner răspundea de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, în timp ce, în prealabil, inculpatul David Geclowicz era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice.

În dosar au fost audiaţi la DIICOT, ca martori, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi membri ai familiei sale.

Codruţa Kovesi spunea că au fost date telefoane, insistent, către membrii familiei sale şi către prieteni apropiaţi, timp de o zi şi jumătate, dar că nimeni nu a intrat în dialog cu cei care sunau. Kovesi a precizat că nu i-a fost atacat contul de e-mail.

Omul de afaceri Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, fostul şef al Fujitsu în România au fost şi ei audiaţi, în calitate de martor, în dosarul Black Cube. Numele lui Pescariu şi Florică apar şi în dosarul de la DNA privind licenţele Microsoft, în care sunt vizaţi mai mulţi foşti miniştri.

Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara, la sfârşitul lunii iunie, că aşteaptă rezultatele comisiei rogatorii din Israel privind audierea conducerii firmei Black Cube şi contractul încheiat cu partea interesată de aflarea informaţiilor despre viaţa privată a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Horodniceanu preciza că DIICOT a intrat în legătură cu poliţia din Marea Britanie, care ar deţine imagini filmate în legătură cu dosarul Black Cube.

Spynews
Știrile Antena Stars. Magicianul Robert Tudor, țepuit de un șofer de ride-sharing. Cum s-a întâmplat totul: ”El câștigă câte...” / VIDEO
Bzi.ro
Babs s-a afișat cu un milionar celebru! Cum a fost surprinsă fosta iubită a lui Dorian Popa
Fanatik.ro
România câştigă grupa E la Euro 2024! Va întâlni Olanda în optimi după Georgia – Portugalia 2-0
Capital.ro
Este obligatoriu în România. S-a dat ordin de la UE. Măsura se aplică în toate statele membre
Playtech.ro
ȘOC! Emilia Ghinescu, cu SÂNII la vedere! Atenție, poze de INFARCT!
DailyBusiness
Poliția Română face angajări! Peste 1.000 de posturi sunt disponibile
Adevarul
Pluralul cuvântului „complex”, exercițiul care i-a pus in dificultate pe elevi la Evaluarea Națională
Spynews
Mireasa. Direct din culise. Fanii îi cer Mariei Lungu să se împace cu Cristian Marinescu. Cum a răspuns blondina
Spynews
Cine este și cu ce se ocupă Diandra Doris, ispita de la Insula Iubirii! Este urmărită zilnic de zeci de mii de persoane pe rețelele de socializare / FOTO
Evz.ro
Arde întreaga Românie. Temperaturi de nesuportat
Impact.ro
ȘOC! Monica Bîrlădeanu SE CĂSĂTOREȘTE cu Valeriu Gheorghiță! Am aflat DATA NUNȚII
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
wowbiz.ro
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Cancan.ro
Cutremurător! Fiica Iuliei Albu, afectată de cancerul tatălui: 'Nu era...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cât cer interpreții de muzică populară pentru a cânta la o nuntă! Tarifele sunt de ordinul miilor de euro. „Se pare că oamenii vor”
Capital.ro
Interzis pentru cei cu permis de conducere. Legea pe care șoferii nu o pot încălca
StirileBZI
Se acordă un nou ajutor de la minister! Cine va primi banii
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
stirilekanald.ro
Schimbări drastice pentru proprietarii de apartamente! Oricine se opune riscă să intre la închisoare
substantial.ro
Georgia învinge Portugalia cu 2-0 la Euro 2024; Turcia trece de Cehia cu 2-1
MediaFlux
Decizia FINALĂ privind CENTRALELE de APARTAMENT. S-a DAT LEGEA
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?