”Camerele de consiliere şi consum supravegheat sunt facilităţi sanitare sterile, amenajate special, în care persoanele dependente pot primi consiliere şi pot consuma supravegheat droguri într-un mediu sigur, în prezenţa unei echipe multi-disciplinare de profesionişti, cu scopul de a reduce riscurile asociate consumului de droguri în spaţii publice, atât pentru consumatori, cât şi pentru comunitate”, se arată în propunerea de modificare a legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.
Iniţiatorul propune şi introducerea mai multor excepţii de la prevederile legii actuale, astfel încât deţinerea şi consumul de droguri de mare risc să fie permise exclusiv în astfel de camere speciale.
Propunerea legislativă îi aparţine deputatului PSD Petre Florin Manole, dar a fost semnată de alţi 28 de deputaţi de la toate grupurile parlamentare.
Iniţiativa a fost înregistrată la Senat, unde va intra în dezbatere în calitate de primă cameră sesizată, urmând ca forul decizional în acest caz să fie Camera Deputaţilor.
”Îmi doresc ca subiectul consumului de droguri injectabile şi riscurile pentru comunitate asociate acestuia să fie incluse atât pe agenda politică, cât şi pe cea media, şi să fie abordate argumentat şi raţional. Ştiu că este un subiect sensibil şi foarte probabil va genera controverse şi speculaţii. Dar, uneori, trebuie să abordăm şi probleme nepopulare pentru a face ceea ce trebuie, mai ales când ne confruntăm cu milioane de seringi aruncate în mijlocul străzii”, a declarat deputatul Petre Florin Manole, potrivit unui comunicat de presă,citat de News.ro.
El îşi motivează iniţierea propunerii legislative prin faptul că un consum supravegheat al drogurilor injectabile de către cei dependenţi ar avea beneficii multiple atât pentru societate, cât şi pentru consumatori.
”Peste un milion de seringi pe an se utilizează de către consumatorii de droguri injectabile în Bucureşti. Multe dintre ele zac aruncate în spaţii publice – prin parcuri, în scări de bloc, pe stradă – reprezentând un pericol pentru sănătatea publică, în special pentru copii”, explică Manole în expunerea de motive a iniţiativei legislative.
El arată că seringile folosite şi abandonate duc de multe ori la infectarea cu HIV, Hepatita C şi alte virusuri a celor care intră în contact cu acestea, cei mai vulnerabili la aceste riscuri fiind copiii şi tinerii adolescenţi.
”Prin intermediul acestor camere, se vizează acordarea de servicii de consiliere a consumatorilor în scopul tratării dependenţei şi mutarea consumului ilegal de droguri din spaţiul public în aceste zone de consum pentru a reduce riscurile asociate acestui tip de consum. Camerele de de consiliere şi consum supravegheat pot funcţiona în regim public, privat sau mixt, autorizate conform legii”, mai arată deputatul în expunerea de motive a iniţiativei legislative.
El mai explică faptul că acest concept al camerelor de consiliere şi consum supravegheat a fost pus în practică la mijlocul anilor ’80 în alte state dezvoltate. În acest moment, arată Petre Florin Manole, peste 90 de astfel de facilităţi funcţionează în ţări precum Germania, Spania, Olanda, Elveţia, Luxemburg, Norvegia, Danemarca, Grecia, Australia şi Canada.