„Administratia fiscala romana a transmis datele privind veniturile lor declarate catre Casa Nationale de Asigurari de Sanatate, care a solicitat in consecinta plata restantelor contributiilor la sistemul de asigurari de sanatate”, se arata in comunicatul Curtii.
Persoanele vizate contesta la Curtea de Apel Cluj legalitatea acestui transfer in raport cu prevederile directivei europene din domeniu.
Acestea considera ca datele lor au fost utilizate in alte scopuri decat cele pentru care fusesera comunicate initial administratiei fiscale, fara informarea lor prealabila.
La solicitarea mentionata, CJUE a raspuns ca dreptul Uniunii se opune transmiterii si prelucrarii de date personale intre doua autoritati ale administratiei publice a unui stat membru fara ca persoanele vizate sa fi fost informate in prealabil despre aceasta transmitere sau despre aceasta prelucrare.
„La prima vedere, este cert ca aceasta prevedere ne va incurca si mai mult pe partea de executare silita, dupa ce ca avem deja probleme cu sistemul de justitie care comunica cu intarziere sentintele definitive, timp in care bunurile se devalorizeaza. Probabil ca vom solicita modificarea legislatiei„, au declarat surse Anaf pentru hotnews.ro.
Decanul Baroului Cluj, avocatul Mircea Pop, a explicat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca decizia CJUE a pornit de la sesizarea mai multor avocati care au atacat la Curtea de Apel Cluj un protocol privind transferul de date dintre Casa de Asigurari de Sanatate si ANAF.
‘Totul a inceput cu un proces colectiv pornit de mai multi avocati si cativa notari pe rolul Curtii de Apel Cluj, care au avut un litigiu cu Casa de Asigurari de Sanatate. In cadrul acestui proces, noi am adresat Curtii de Apel Cluj intrebari preliminare pe care sa le trimita CJUE. CJUE a pronuntat hotararea de ieri, hotarare care spune ca dreptul UE se opune transmiterii intre doua unitati administrative ale aceluiasi stat de date cu caracter personal fara acordul sau informarea prealabila a persoanei vizate. Aceasta hotarare este extrem de importanta pentru ca demonstreaza abuzul fiscal pe care Casa de Sanatate si ANAF l-au produs prin semnarea protocolului pe care noi l-am atacat, abuz care a dus la emiterea a zeci, sute de mii de acte fiscale de executare impotriva contribuabililor, acte nelegale. Cu alte cuvinte, pe baza unui abuz fiscal s-au platit bani din buzunarele cetatenilor, bani absolut nelegali’, a explicat Mircea Pop.
Potrivit acestuia, decizia CJUE este aplicabila tuturor autoritatilor administrative din Romania.
‘Hotararea este importanta pentru ca arata ca nici de acum incolo doua sau mai multe autoritati administrative nu vor putea sa comunice intre ele date personale fara acordul persoanelor respective. Cu alte cuvinte, in momentul in care merg sa declar la fisc venitul meu, doar fiscului i l-am declarat si atat. Fiscul, daca vrea sa comunice propria mea declaratie de venit unei alte autoritati, trebuie sa-mi ceara ori acordul, ori sa ma incunostinteze in prealabil, sa arate scopul comunicarii unei astfel de informatii’, a completat Mircea Pop.