Daniel Florea, primar Sectorul 5: „Reabilitarea termică a fost OPRITĂ în 2013. De atunci nu s-a mai mişcat nicio hârtie” INTERVIU

Începută cu mare fast în 2012, reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 5 s-a terminat prost la scurt timp, atât pentru iniţiatorul proiectului, cât şi pentru locatari: fostul primar Marian Vanghelie a fost arestat din cauză că a luat mită o sumă uriaşă (aprox. 30 milioane euro), conform procurorilor DNA, iar bucureştenii s-au ales cu apartamente unde plouă în casă. Noul edil, Daniel Florea, spune acum într-un interviu acordat RomaniaTV.net că este nevoit să refacă aproape jumătate din apartamentele anvelopate care au probleme. 
Cristina Macuc
12 aug. 2016, 06:42
Daniel Florea, primar Sectorul 5:

În 2012, fostul primar Marian Vanghelie anunţa pe toate panourile publice stradale că va reabilita termic GRATUIT toate blocurile din sector. Programul a demarat în scurt timp şi la fel de repede s-a şi terminat. Numai că procurorii DNA au descoperit că lucrările de anvelopare s-au dat numai contra mită, edilul fiind acuzat de infracţiuni de abuz în serviciu şi spălare de bani, contractele ajungând la firmele unui apropiat al său care l-a turnat ulterior în dosar. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, ajutat de inculpatul Mircea Niculae şi „parţial” de inculpata Laura Ciocan, „a solicitat şi primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un ‘comision’ de 20% din încasări)”. 

Conform DNA, edilul Sectorului 5 a pretins şi a primit banii pentru a-şi exercita atributiile de serviciu astfel încât mai multe contracte de achiziţii publice să fie atribuite „cu nerespectarea prevederilor legale” firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar şi pentru ca lucrările aferente acestor contracte să fie plătite, valoarea lor ridicându-se la aproximativ 738.019.000 lei.

Jumătate din blocurile reabilitate termic în Sectorul 5 au probleme de execuţie

Până ca lucrările de reabilitare termică făcute de Vanghelie să ajungă în atenţia DNA, bucureştenii au avut de îndurat zile grele. Acestea au fost executate de mântuială, astfel că oamenilor le ploua în casă la fiecare furtună. 

„Din cele 386 de blocuri reabilitate termic, 200 au probleme. Lucrările nu sunt nici acum recepţionate pentru că ele nu au fost executate corespunzător. Ele trebuie refăcute”, a declarat într-un interviu acordat RomaniaTV.net primarul Sectorului 5, Daniel Florea care a adăugat că programul de reabilitare termică gratuită a locuinţelor a fost pus în stand-by de aproape trei ani.

Citeşte şi DEZASTRU la Primăria Sectorului 5 după „era” Vanghelie. INTERVIU cu Daniel Florea: „E o clădire cu oameni în ea şi atât”

Reabilitarea termică a blocurilor NU se va mai face GRATUIT, în Sectorul 5

„Reabilitarea a fost oprită din 2013. De atunci şi până acum nu s-a mai mişcat nicio hârtie în acest sens. Şi dacă aş avea bani, ar trebui să o iau de la zero”, a comentat edilul. 

În prezent, pe lista de aşteptare a administraţiei locale se află un număr de 300 de blocuri pe care primarul spune că intenţionează să le reabiliteze termic cu bani europeni, nu gratuit. „Încercăm să accesăm şi noi banii europeni în acest sens pentru că am o listă de 300 de blocuri care au solicitat că ar vrea să fie anvelopate locuinţele. După ce documentaţia va fi gata, lucrările ar putea începe în martie 2017 şi estimez că vor fi gata în septembrie 2017”, a menţionat Daniel Florea. 

Potrivit prevederilor legale în vigoare, în cazul blocurilor reabilitate termic din fonduri europene, costurile sunt suportate în proporţie de 60% de Uniunea Europeană, restul de 40% revenind împreună primăriei şi asociaţiei de proprietari, respectiv locatarilor blocurilor în cauză.

Cât vor plăti bucureştenii pentru reabilitarea termică a blocurilor din fonduei europene

Sumele ce trebuie plătite de locatari sunt diferite la fiecare asociaţie de proprietari, în funcţie de veniturile vecinilor din bloc, contribuţia fiecărui apartament variind între 10-30% din total, după cum urmează:

– 30% contribuţia autorităţii publice locale şi 10% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 euro;
– 20% contribuţia autorităţii publice locale şi 20% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 euro;
– 10% contribuţia autorităţii publice locale şi 30% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 euro.

Citeşte şi SCHIMBARE MAJORĂ în Sectorul 5 din Capitală. Ce se va întâmpla cu gunoiul de pe străzi

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Dispare o facultate de top din România. Ce se va întâmpla cu studenții deja înscriși
Capital.ro
Reguli noi la ITP și la înmatricularea mașinilor! Se introduc certificate digitale de înmatriculare şi de testare periodică a vehiculelor
Playtech.ro
Ce salariu are un cardinal la Vatican? Papa Francisc a tăiat veniturile tuturor
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
„Du-te dracu'!”. Ceartă violentă la Casa Albă, sub nasul lui Donald Trump. „Comportamentul lui Elon începe să fie obositor”
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Trei regiuni din România vor fi lovite de ciclonul ce a generat cod roșu în Europa
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Cât costă trei nopți de cazare în hotelurile vedetelor noastre, în minivacanța de 1 Mai 2025
Cancan.ro
BREAKING! Tânăra actriță a fost găsită moartă Era și însărcinată 🥺
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit unul dintre cei mai iubiți și respectați actori ai generației de aur
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Facturile la energie NU sar în aer de la 1 iulie. Ce pregătește Guvernul pentru românii vulnerabili
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”