Conferința va avea printre participanți înalți oficiali ai NATO, reprezentanți ai Uniunii Europene, oficiali din ministerele de apărare și externe ale țărilor din regiune, diplomați, dar și reprezentanți ai mediului academic (de exemplu, participa nume importante din Atlantic Council, unul din cele mai prestigioase think-tankuri din SUA). Principalele teme de dezbatere ale conferinței vor pleca de la noul concept strategic conturat în cadrul Summitului de la Varșovia, precum și de la implicațiile unor decizii luate în cadrul Summitului NATO de la Bruxelles și al Summitului UE.
Printre personalitățile care se vor afla la eveniment se vor afla Ioan-Mircea Pașcu (Vice-președinte, Parlamentul European), Sorin Ducaru (asistent al Secretarului General al NATO), Christopher Layne (profesor la University of Southern California), Excelența Sa Prințul Radu, Teodor Meleșcanu (Ministrul Afacerilor Externe), Mugur Isărescu (Guvernatorul Băncii Naționale).
Este un eveniment de prestigiu pentru România, care vine la puțin timp după cele mai importante exerciții militare organizate în România de NATO, dar și după succesele diplomatice obținute recent (în relația cu SUA, UE sau țările din regiune). Parteneriatul SNSPA-NATO-SUA este unul construit pe mai multe paliere, iar acest eveniment este unul dintre ele.
Bucharest Security Conference este organizată de către NATO Partnership Studies Center din cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană (SNSPA), cu sprijin din partea Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului Apărării Naționale și a Cartierului General al NATO. Alte zone de colaborare sunt legate de parteneriatul SNSPA-Atlantic Council, prin recent înființatul Centru pentru Promovarea Participarii si Democrației (civicparticipation.ro).
Temele puse în dezbatere în cadrul panelurilor din acest an se referă la Construirea Rezilienței la Frontiera Euro-Atlantică și Proiectarea Stabilității în Vecinătatea Estică, Apărare și Descurajare de la Marea Baltică la Marea Neagră, un Forum dedicat Industriei de Apărare, Război Cibernetic și Propagandă, Evoluții de Securitate din Vecinătatea Estică, Implicațiile Inițiativei celor Trei Mări, Rolul UE în Noua Structură Internaționale de Securitate și Parteneriatul UE-NATO, Securitatea Energetică, Provocările de securitate din Balcanii de Vest.
Mai multe detalii despre conferință, inclusiv programul complet al evenimentului, găsiți aici.