Ioan Chelaru: Solicitarea PNL pentru alegerea primarilor în două tururi nu are niciun fel de sorţi de izbândă

Vicepreședintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, susține că solicitarea PNL privind adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin "nu are niciun fel de sorți de izbândă", fiind mai degrabă o inițiativă "cu un evident caracter electoral".
Iulian Tudor
19 ian. 2016, 16:28
Ioan Chelaru: Solicitarea PNL pentru alegerea primarilor în două tururi nu are niciun fel de sorţi de izbândă

„După părerea mea, în solicitarea liberalilor se poate găsi o justificare de campanie electorală în sensul în care doresc să arate celor care vor candida din partea PNL că se zbat, până în ultimul moment, pentru ca în campania electorală să se aplice o altă lege electorală care, în momentul de față, nu există. (…) Eu pot să înțeleg ca strategie politică că se încearcă un lucru de genul ăsta. Sub aspect legal și legislativ însă este o imposibilitate ceea ce se cere și nu cred că Guvernul actual își va permite să vină cu OUG, în an electoral, pe modificare de legislație electorală. De asta spun că solicitarea mi se pare cu un evident caracter electoral și, din punctul meu de vedere, ea nu are niciun fel de sorți de izbândă, în niciun caz”, a declarat Chelaru, marți, potrivit AGERPRES.

El a amintit că toate legile electorale au fost elaborate în Parlament de o comisie specială, în care și PNL a fost reprezentat.

„Așa cum bine știți, toate legile electorale au fost elaborate de o echipă complexă, multipartită, în care toate partidele politice au fost reprezentate și care pentru fiecare tip de alegeri, și pentru locale și pentru parlamentare și pentru prezidențiale, au ajuns la un acord și au prezentat Parlamentului câte un proiect pentru fiecare pact. Colegii liberali au votat, și în comisie și după aceea în plen, alegerea primarilor, președinților de consilii județene dintr-un singur tur”, a explicat social-democratul.

Senatorul PSD a punctat că, în opinia sa, reacția premierului Dacian Cioloș referitoare la solicitarea liberalilor a fost una „de bun-simț”.

„Premierul a reacționat cu bun-simț și spus: ‘Domnule, ați dezbătut un an de zile legile electorale, ați stabilit împreună care va fi legislația pentru următoarele alegeri, în preajma alegerilor — mai avem cinci luni până la alegeri — veniți și cereți modificarea legii, ceea ce nu se poate’. Ei (PNL — n.r.) au o problemă mare cu primarii. Primarii lor, cei care sunt în funcție, ca și ai noștri de altfel, sunt avantajați de alegeri într-un singur tur, însă cei de la ei care vor să candideze și au primari în funcție contracandidați au șansele foarte mici. Atunci, ca să îi stimuleze un pic pe oameni să intre în bătălie electorală cu primari în funcție, le arată că ei luptă până în ultimul moment pentru vot în două tururi. Eu cred că aceasta este rațiunea pentru care au redeschis, în acest moment, în spațiul public, o problemă deja închisă”, a opinat Ioan Chelaru.

Biroul Politic Național al PNL a decis, luni, să-i înainteze premierului o propunere în sensul aprobării printr-o ordonanță de urgență a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Premierul Dacian Cioloș a afirmat, marți, referindu-se la solicitarea PNL, că nu este democratic ca o lege adoptată de Parlament să fie modificată de Guvern prin OUG.

Citeşte şi

Spynews
Știrile Antena Stars. Magicianul Robert Tudor, țepuit de un șofer de ride-sharing. Cum s-a întâmplat totul: ”El câștigă câte...” / VIDEO
Bzi.ro
Maria Dragomiroiu, la un pas de moarte! „Am simțit-o pe mama dintr-o data lângă mine!“
Fanatik.ro
Subiecte matematică Evaluarea Națională 2024 și barem de corectare. Ce probleme le-au picat elevilor. Update
Capital.ro
A murit marele actor: O icoană venerată! Veste tristă în această dimineață. Odihna veșnică!
Playtech.ro
ȘOC! Emilia Ghinescu, cu SÂNII la vedere! Atenție, poze de INFARCT!
DailyBusiness
Bani GRATIS de la stat pentru acești români! Cum îi pot obține
Adevarul
LIVE TEXT. Evaluare Națională 2024. Subiectele la Matematică, baremul și rezolvarea lor vor fi publicate pe adevarul.ro
Spynews
Mireasa. Direct din culise. Fanii îi cer Mariei Lungu să se împace cu Cristian Marinescu. Cum a răspuns blondina
Spynews
Cine este și cu ce se ocupă Diandra Doris, ispita de la Insula Iubirii! Este urmărită zilnic de zeci de mii de persoane pe rețelele de socializare / FOTO
Evz.ro
O salată minune pentru zilele caniculare. La bază sunt castraveții
Impact.ro
ȘOC! Monica Bîrlădeanu SE CĂSĂTOREȘTE cu Valeriu Gheorghiță! Am aflat DATA NUNȚII
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
wowbiz.ro
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Cancan.ro
Cutremurător! Fiica Iuliei Albu, afectată de cancerul tatălui: 'Nu era...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cât cer interpreții de muzică populară pentru a cânta la o nuntă! Tarifele sunt de ordinul miilor de euro. „Se pare că oamenii vor”
Capital.ro
Interdicție totală pentru vecinii de la bloc. NU au voie să deschidă ușa. E lege
StirileBZI
Se acordă un nou ajutor de la minister! Cine va primi banii
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
stirilekanald.ro
Schimbări drastice pentru proprietarii de apartamente! Oricine se opune riscă să intre la închisoare
substantial.ro
Cutremur de Magnitudine 2.6 în Zona Seismică Vrancea
MediaFlux
Un nou microb FACE RAVAGII în aerul din România. Societatea Română de Alergologie dă alerta
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?