Iohannis, despre reforma în Educaţie: Ce facem azi, desfacem mâine, ce construieşte un guvern, distruge altul

Președintele Klaus Iohannis a participat, luni, la festivitatea de deschidere a noului an academic, la Universitatea din București. Şeful statului a vorbit în faţa studenţilor şi profesorilor despre învăţământul din România şi despre reforma în educaţie.
Iulian Tudor
05 oct. 2015, 08:36
Iohannis, despre reforma în Educaţie: Ce facem azi, desfacem mâine, ce construieşte un guvern, distruge altul

Începutul anului universitar ne regăsește pe fiecare dintre noi în ipostaze diferite, dar cu preocupări comune. Pentru studenți, fie că sunt la debutul sau la finele parcursului universitar, începe un nou an de studiu, descoperire și creștere. Pentru profesori și comunitatea academică acest moment marchează întâlnirea cu următoarea generație de tineri, cu noi provocări și experiențe.

Pentru autorități ar trebui să fie un moment de reflecție și analiză asupra sistemului universitar. Iar pentru mine, ca Președinte, dincolo de bucuria de a fi alături de dumneavoastră, este ocazia perfectă pentru a aduce din nou în discuție tema Educației în România„, a spus Klaus Iohannis la festivitatea de deschidere a noului an academic de la Universitatea Bucureşti.

Oricât de diferite ar fi opiniile noastre despre educație și reformarea ei, nu mă îndoiesc că, în mod fundamental și principial, ne dorim același lucru: un învățământ superior românesc performant, care produce elite, care câștigă apreciere internațională, care formează caractere și promovează valori„, a spus Iohannis.

Iohannis: Am mari așteptări de la comunitatea academică în a participa activ la dezbateri publice care pot modela societatea

Acesta a reiterat că dezbaterile pe care le-a lansat pe tema Educației nu se pot desfășura fără contribuția, expertiza și autoritatea universităților. „Prima temă de dezbatere este cum punem în valoare, prin intermediul universităților, întregul potențial al poporului român și al fiecărui individ, indiferent unde s-a născut și a crescut, indiferent dacă trăiește în mediul urban, rural sau în afara granițelor, indiferent cât de bogați sau de săraci sunt părinții săi.

A doua temă privește rolul universităților în creșterea economică. A gândi pe termen lung un sistem care oferă absolvenților oportunități de angajare nu este doar o chestiune economică și cu atât mai puțin una exclusiv personală, ci ține chiar de securitatea națională. Educația de calitate, conectată la piața muncii, creșterea economică și dezvoltarea unei societăți sunt fațetele aceluiași întreg și se condiționează reciproc.

Dialogul mediului universitar cu angajatorii români și străini a încetat să fie o simplă opțiune punctuală și a devenit o necesitate, dacă ne dorim o educație și o economie performante. Specializarea inteligentă, transferul tehnologic, inovarea și antreprenoriatul fac economia de succes și societatea prosperă.

În al treilea rând, trebuie să ne aplecăm asupra dimensiunii sociale a universităților și capacității acestora de a genera idei și soluții pe teme de interes social. Am mari așteptări de la comunitatea academică și științifică în a participa activ și creativ la dezbateri publice care pot modela societatea, care pot transforma sistemele publice, care pot reduce inechitățile sociale și care, nu în ultimă instanță, pot profila România în plan internațional.

În fine, o altă întrebare este cum răspund universitățile provocărilor secolului XXI sub aspectul performanței, cercetării științifice, dar și fluxului internațional de schimburi academice. Universitățile noastre pot lua ce este mai bun din fenomenul globalizării, își pot folosi atuurile pentru a aduce diversitate și excelență în corpul studențesc și profesoral.

Sistemul universitar românesc poate deveni un pol pentru studenți din întreaga lume și își poate reînnoi forța de atracție. Aceste imperative sunt cu atât mai semnificative cu cât criza demografică ne obligă să fructificăm mai bine întregul potenţial al României„, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis: „Ce facem azi, desfacem mâine, ce construiește un guvern, distruge următorul”

Şeful statului a declarat că reforma în Educaţie se poate face doar prin dialog autentic cu cei interesați și afectați, altfel este condamnată la eșec. „O viziune pe termen lung trebuie să țină cont de realități și să anticipeze consecințe. Altfel, ce facem azi, desfacem mâine, ce construiește un guvern, distruge următorul, ce aprobă un Parlament înainte de alegeri, modifică alt Parlament imediat după”, a precizat preşedintele.

Am avut de curând o Lege a Educației făcută fără un asemenea dialog, iar consecințele se resimt până astăzi. A fost nevoie de modificarea ei ulterioară pentru ca mii de cadre universitare să nu fie obligate să părăsească sistemul. Dacă vrem o Educație de calitate va trebui să-i asigurăm o legislație de calitate, care nu se face în funcție de interese personale sau calcule politice, care nu se modifică o dată pe săptămână și care nu cade pradă populismului„, a adăugat acesta.

Klaus Iohannis a subliniat că pentru a-și duce la bun sfârșit misiunea, universitățile românești trebuie să fie susținute public, răsplătindu-le performanța în educație și cercetare, în conectarea internațională și implicarea regională, în fructificarea potențialului uman printr-o pregătire de calitate. „Mă angajez să fiu un aliat al dumneavoastră, pentru o mai mare responsabilitate publică și integritate în învățământul superior românesc”, a conchis şeful statului.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se scrie corect: altădată sau altă dată? Care este, de fapt, explicația specialiștilor
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Intră în vigoare din 2025. România, obligată să ia măsuri fără precedent. Planul pus la cale de UE
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
O familie din Iași și-a pierdut viața într-un accident tragic pe DN2
MediaFlux
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)