La summitul din Malta, la care iau parte 50 de lideri europeni şi africani, inclusiv Klaus Iohannis, ţările UE vor încerca să ofere bani Africii, în schimbul stăvilirii fluxului de refugiaţi. Mai exact, Bruxelles-ul va crea un fond de asistenţă pentru Africa în valoare de 1,8 miliarde de euro.
Citeşte şi: Klaus Iohannis, întâlnire cu lideri europeni şi africani la summitul din Malta. VIDEO
Banii urmează să fie folosiţi pentru a reduce problemele economice şi de securitate din regiune care fac milioane de oameni să plece în Occident. Liderii europeni speră, de asemenea, să convingă statele africane să primească înapoi refugiaţii ajunşi în UE.
Între timp, tot mai multe ţări europene ridică obstacole în calea imigranţilor. Suedia a anunţat că va restabili provizoriu controalele la frontierele sale. Aproape 200.000 de imigranţi vor ajunge anul acesta în Suedia. Acesta este un record în UE, în raport cu populaţia ţării. La rândul său, Slovenia a început să construiască un gard din sârmă ghimpată la graniţa cu Croaţia, pentru a limita numărul de refugiaţi.
„Un flux atât de mare poate pune în pericol situaţia securităţii în Slovenia şi, ca premier, nu pot permită o astfel de catastrofă umanitară pe teritoriul nostru„, a declarat Miro Cerar, premierul Sloveniei.
Decizia a provocat, însă, tensiuni. Guvernul de la Zagreb susţine că o parte din gardul de sârmă ghimpată este pe teritoriul său şi cere demolarea sa. Acuzaţia a fost respinsă de Ljubljana.