În urma discuţiilor purtate în cadrul Consiliului European de toamnă de la Bruxelles, Klaus Iohannis a subliniat faptul că se doreşte păstrarea zonei Schengen.
Citeşte şi: Iohannis: E INADMISIBIL ca Afganistan, unde investim resurse, să devină SURSĂ de REFUGIAŢI
„Tema principală de discuţie a fost migraţia şi, în acest context, (…) ne-am concentrat de această dată mai mult pe partea de extern legată de migraţie decât pe partea de intern, unde ‘intern’ înseamnă în interiorul UE. Am discutat chestiuni importante legate de securitatea frontierelor externe şi prin ‘frontiere externe’ am înţeles frontierele externe ale Uniunii şi nu ale spaţiului Schengen. România nu este încă membră în zona Schengen, dar vom fi. Zona Schengen se doreşte păstrată şi România acţionează ca membru de facto al zonei Schengen. Noi controlăm foarte bine graniţele externe ale României şi acesta este un lucru care, cu siguranţă, contribuie la securizarea frontierelor UE„, a susţinut Iohannis, vineri, la Bruxelles, într-o declaraţie de presă.
Referitor la sursa refugiaţilor de pe teritoriul Europei, Iohannis a precizat că, deşi aceştia provin în mare parte din Siria, şi Pakistanul sau Afganistanul au devenit „sursă”, lucru „inadmisibil” în opinia sa, scrie Agerpres.
Totodată, Klaus Iohannis a punctat faptul că, în urma discuţiilor din Consiliu, relaţia dintre Uniunea Europeană şi Turcia a cunoscut progrese semnificative, fiind aprobat un plan comun de acţiune UE-Turcia în ceea ce priveşte criza refugiaţilor.
„Turcia este o ţară de tranzit, care a primit peste două milioane de refugiaţi şi care a cerut şi va primi ajutorul Uniunii pentru a gestiona mai bine taberele de refugiaţi. S-a aprobat în Consiliul European planul comun de acţiune UE-Turcia, care a fost negociat de Comisia Europeană cu partea turcă şi care prevede o îmbunătăţire a cooperării în vedere stăvilirii valului de refugiaţi”, a precizat Iohannis.
Nu în ultimul rând, preşedintele a susţinut că o altă temă de discuţie a vizat negocierea dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.
„O temă unde am fost mai degrabă informaţi, dar ne preocupă, este negocierea UE cu Marea Britanie. După părerea noastră, locul Marii Britanii este clar în interiorul UE, fără însă ca în cadrul negocierilor să se redeschidă tratatele, fără să fie renegociată baza Uniunii Europene. Tot în acest context, după părerea noastră libertatea de mişcare a forţei de muncă nu poate fi pusă sub semnul întrebării”, a apreciat Iohannis.